Проф. Вучков глобен заради "гейовщината по гаден начин"

Ще плати 250 лева заради хомофобски изказвания
Обновена: 14 мар 2012 14:57 | 13 мар 2012 10:31,
254
Проф. Вучков глобен заради "гейовщината по гаден начин"
Юлиан Вучков глобен с 250 лева. Снимка: Булфото

С глоба от 250 лв. е наказан известният български телевизионен водещ Юлиан Вучков, наричан често "професор Вучков".

Решението за това е на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), а причината — хомофобските изказвания на Вучков в ефира на предаването му в телевизия "Канал 3" от 8 февруари 2011 г. Тогава гост в студиото на "Времена и нрави" бе премиерът Бойко Борисов.

В рамките на предаването, прехвърляйки се от тема в тема, проф. Вучков критикува опростачването на нацията и навлизането на чалга културата.

Той обобщи групата на нехетеросексуалните и транссполовите хора с понятието "извратености" и обясни, че "гейовете [...] не могат да манифестират своята гейовщина по гаден начин".

Последва отговор от премиера Бойко Борисов:

"В наш’та партия си… сме си нормални и си… [...] Слава Богу, още сме нормални [кръсти се]. Така да продължиме, да не е на стари години да се окалпазаниме".

А Вучков вметва, че трябва да се издигнат паметници на тези, "които си вършат както трябва работата".

След предаването, което само в сайта на "Канал 3" е гледано над 30 000 пъти, ЛГБТ активистите Радослав Стоянов и Добромир Добрев веднага сезират КЗД и пишат писмо до премиера и до г-н Антонио Лопес-Истуриц – генерален секретар на Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ПП ГЕРБ. Не е последвал отговор от никой от двамата политици.

Сезиран е и Съветът за електронни медии (СЕМ), който обаче отрича да е компетентен да се произнася за случаи на дискриминация в медиите.

Пред Комисията за защита от дискриминация Юлиан Вучков посочва, че е "против гнусните (публично афиширани по неблагопристоен начин) манифестации на каквито и да е сексуални ориентации — и обратни и лицеви". Той е категоричен, че по никакъв начин не е засегнал правата на жалбоподателите и не е накърнил тяхното достойнство.

Според професора държавата трябва да защитава благоприличието.

"По същия начин, аз в никакъв случай не бих приел и мъжете (независимо от тяхната сексуална ориентация) голи или полуголи, разгащени да се натискат с жените, да ги мляскат и да се лигавят на публични места. Всички ние трябва да разграничаваме нашия личен от нашия обществен живот", заявява Вучков в становището си до комисията.

Още по темата

Според КЗД обаче принадлежността както на хетеросексуалните, така и на нехетеросексуалните индивиди към човешкия род, ги прави носители по рождение на едни и същи права, които следва да бъдат зачитани по един и същ начин от останалите членове на обществото.

Поради тази причина, ако за първите за нормално се счита интимното общуване с представители на противоположния пол, то за вторите това не е приемливо и противоречи на вътрешните им усещания.

Затова, както едните могат да намират за "гадно" излагането на показ чувствата между мъж и жена, каквито са нерядко срещаните гледки на размяна на милувки и целувки на улицата, така "гадно" за другите е усещането при същата или подобна ситуация, в която участниците са от един и същи пол.

Подобни прояви, доколкото те са реализирани в рамките на възприетата обществена търпимост, съвсем не ги прави извратени, както в единия, така й в другия случай, тъй като са израз на естествените нужди на съответните индивиди за изразяване на привързаност към партньора и на желанието за обществено приемане на тази взаимност, посочва в решението си комисията.

Решението на КЗД може да се обжалва пред Административен съд — София град.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още по темата: Юлиан ВучковКЗД
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
3
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#30, ама твоя *** идол от доста време публично се мазни точно на човек, който е прочел една книга през живота си! Аз не виждам никаква разлика между него и другата видна *** - Слави Трифонов.
50
7
 
25
 
! Отговори
Хомофобията е добро! преди 12 години
Комисията ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ НА НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ, трябва да бъде осъдена за дискриминация! Професорът е за орден, а не за глоба!
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хомосексуалните като станат повече от нас ще видите кои са обратни
48
14
 
9
 
! Отговори
:) преди 12 години
освен това глобата е дори прекомерно малка, но предполагам са се смилили, че е пенсионер човека
47
22
 
7
 
! Отговори
Jj преди 12 години
Malko mu e 250 lv :) Mnoooogo poveche ot tova trqbva da e :) No pone pokazva, che bavno, bavno varvim kam po-otvoreno obshtestvo :)
46
2
 
9
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Как пък никой от коментиращите не разбра, че Вучков не е осъден от съда, а от Комисията за дискриминация? И защо плюете съда - ей така по навик...
45
5
 
28
 
! Отговори
Хомофобията е добро! преди 12 години
Браво на професора! До кога извратеняците ще подтискат свободата на словото? От кога да кажеш че болният е болен е престъпление?
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РАЖДАЙТЕ СИНОВЕ ЗА ДА ИМА ПОВЕЧЕ ДУПКИ ЗА ЗАДОВОЛЯВАНЕ НА ГЕЬОВЕТЕ ,НЕКА ДА СМЕ ТОЛЕРАНТНИ ДОКРАЙ
43
6
 
25
 
! Отговори
Един луд преди 12 години
Най-накрая един луд каза истината ! За жалост такива случаи завършват като в романа "Под игото". Едва ли някой млад българин е чувал за него.
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди *** ги затваряха после минаваха с обществено порицание след това гледаха гей шествия от други страни в последствие гей шествията станаха на мода и тук сега вероятно да си президент,депутат,кмет и т.н. задължително трябва да си в другия отбор...ще трябва да се изнасям от тук докато *** не стане задължителна!
41
7
 
5
 
! Отговори
:) преди 12 години
проблемът при Вучков е че това изобщо не му е първото и единствено изказване по темата, той обича да коментира например как лесбийки правят секс и прочее. Освен това, изказвания от този род не е добре да се правят в медии, пред публика или официално. Освен това изказването му подтиква ББ към дискриминация на тези групи в политиката, все пак ние си знаем, че Вигенин и Станишев за нищо не стават, но то е и щото са разглезени червени чада
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Станишев е виновен
39
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Прав е професора!Да си нормален ще стане престъпление след време.Извратеноста и психичноболните хомосексуалисти ще е новият ред.Но всичко е изпуснато вече и ще е трудно да си отстояваме правата на хетеро сексуални.
38
3
 
3
 
! Отговори
Martin преди 12 години
Ae toi kazva verni neshta ama kazva takiz deto vsi4ki gi znaqt , ko ste zablagoslavqli shmatki !
37
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ ,САМО ТОВА МУ Е МАЙКАТА
36
5
 
25
 
! Отговори
Кура Ми Янко преди 12 години
...а изказването за гейвете си е живата ИСТИНА - половината от родените момчета след 1989г. са разни *** с женски прически и дори маникюр , с тесни дънки и чантички , а другата половина са нагли и *** простачета , които могат само да шмъркат амфети в чалга-вертепите и нямат акъл дори да си напишат името.
35
6
 
26
 
! Отговори
Продължение на №36 преди 12 години
В този случай - но само в този - съм на страната на Вучков.
34
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В БЪЛГАРИЯ НЕ СЪДЯТ ПРЕСТЪПНИЦИ ,СЪДЯТ ПРОФЕСОРИ ,ЕГАТИ ДЪРЖАВАТА ,НОРМАЛНИТЕ ДА СИ ТЪРСЯТ ДРУГА ДЪРЖАВА ,СЛЕД ВРЕМЕ ТУК ЩЕ ОСТАНАТ САМО РОМИ,ТУРЦИ И ГЕЬОВЕ
33
4
 
37
 
! Отговори
Стефанов преди 12 години
Нямам нищо против хората с обратна сексуална ориентация, НО СЪМ МНОГО ПРОТИВ ОПИТИТЕ ЗА ПРОПАГАНДИРАНЕ, ПРИКРИТИ ЗАД МАНИФЕСТАЦИИ И ПУБЛИЧНА ДЕМОНСТРАЦИЯ. Няма лошо да си обърнал резбата, НО - НЕ МИ ГО НАТРАПВАЙ, не осиновявай деца (защото децата до голяма степен изграждат сексуалната си ориентация в семейството), а ако те хвана в хомопедофилия - тогава в мене изригва такава ненавист и нетърпимост, че по-добре да не си срещу мене. А какво си правите вкъщи - това си е лично ваша работа.
32
3
 
27
 
! Отговори
само питам ? преди 12 години
В параламента има най-много *** ,защо не се целуват там ...?