Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града

В селата живеят 2.1 млн. или 28% от населението
31 мар 2012 18:35,
184
Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града
Все по-малко българи предпочитат да живеят на село. Снимка: архив, Reuters

В българските градове живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени, показват данните на НСИ  от последното преброяване у нас. 

В  селата са концентрирани около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени. В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата - 71 на сто към 28 насто.

Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 хиляди души, а в селата - два пъти по-малко - около 47 хиляди души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за
съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1 000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна - на 1 000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40 на сто от населението живее в градски условия - или около 206 млн. европейци, а почти една четвърт се намират в селските райони - или около 117 млн. европейци.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани
в Малта - 100 на сто, в Холандия и Великобритания - по 71 на сто, и в Белгия - 68 на сто. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони, са регистрирани в Ирландия - 73 на сто, Словакия - 50 на сто, Естония - 48 на сто и Унгария - 47 на сто, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На село можеш да си почиваш и живееш. В близкия град (Пловдив, Бургас, Варна, София) да работиш.
131
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вчера чистихме пред блока и излязоха половината, пак добре! Как да живеят на село другата половина /въпреки че са дошли от там/, като ги мързи за 5 стотинки работа да свършат ?!
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А какво да правят на село?! Като тия лелки с мотиките ли да копат ?!
129
3
 
1
 
! Отговори
до 147 преди 12 години
Това не е така,че цената на труда пада дори напротив,колкото повече на един град се увеличава населението,пропорционално бизнесът и икономиката се развива,създават се нови работни места,конкуренцията се увеличава,средната заплата в София е най висока за страната именно затова че е най населения град,а по тая причина обезлюдяването на малките градчета води до техния икономически крах.
128
7
 
0
 
! Отговори
дядо преди 12 години
виновни за обезлюдяването са комунизма и турското робство20 години им създаваме условия но тъпите българи не искат на село
127
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не само селата,България се обезлюдява,остават само ***.
126
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
''Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града''Това са глупости!Не става дума за предпочитане,а за намиране на работа.Няма добре платена работа в селата и затова бягат,а не ,че предпочитат.А пък тези от градовете бягат в чужбина,защото цената на труда пада от пришълците от провинцията.
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който си има достатъчен месечен доход,може да си живее на село и му е екстра.Проблема е в парите за издръжка.Ако пенсиите бяха най-ниската 1200 лева,селата щяха да се пукат от народ.
124
0
 
12
 
! Отговори
Ъц преди 12 години
Тъй ли не можахме да намерим из между народа един :-интелигентен-високо еродиран-и патриотично настроен.... - ДИКТАТОР, та да си оправим държавата!псБългаринът не уважава закона - щом засегне него, го отрича, но щом трябва да бъде приложен спрямо другите го подкрепя - не се плаши от предупреждения и въобще не се стряска от символичните глоби, но ... заиграе ли "тоягата" бързо влиза в релси.Такъв ни е манталитета... ))))))))))))))
123
5
 
2
 
! Отговори
Карлсруе преди 12 години
Довиждане столичани, от селяните.
122
4
 
4
 
! Отговори
KALT преди 12 години
Във Германия, всеки е гражданин, ако си плаша данъците.
121
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Контрамярка - обявяваме всички села за градове. Така всички сме граждани и вече няма селяни. Наплива към градовете намалява с поне 50%.
120
2
 
15
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Напълно съм съгласна с 13, все едно аз съм го писала аз този коментар, единствената разлика е в това, че живия в голям за критериите на страната ни град. Едвам издържах 4 години да уча редовно и да работя в София и нямам никакво желание да се връщам в тази ***. Дано повече чуждестранни работодатели, не само в IT сферата, да аутосрсват в България без претенции за града, че в столицата не се диша и е станало адски пренаселено, не е място, в което да искам да живея и да гледам децата си...
119
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък живея в малък град, и изобщо не ме блазни да ходя в град от типа на София.Тук където живея си имам всичко, и най-вече - добре платена дистанционна работа от компютъра вкъщи за чужд работодател.
118
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Край София например в Банкя вече се оформят и цели чифлици с имения, където най-богатите могат да си направят сами или срещу солидно заплащане да прокарат път, ток, вода, канализация. В същото време претъпкани квартали като Люлин, Надежда и Младост заприличват повече на гета и се задъхват от задръствания, смог и ***.
117
1
 
26
 
! Отговори
az преди 12 години
Ако сте пътували из развитите страни , сигурно знаете, че хората с възможности живеят в малки населени места/не казвам села, защото не приличат на българските /.Но..имат всички удобства-нормални пътища, интернет, чисти и уредени селища и най-важното всеки раполага със собствен транспорт, така че не е проблем да живеят извън града.По-вечето големи градове са шумни, мръсни и пренаселени.Умните хора гледат да възпитават децата си в нормална среда, извън тълпата от бдняци и емигранти.
116
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такава е държавната политика на пазарна икономика и демокрация след 1989 г., например в южна София във витошките села Симеоново, Драгалевци, Княжево, Бояна и други, една къща струва и 1 милион евро и постоянно има желаещи новобогаташи да се заселят в тия села.
115
0
 
21
 
! Отговори
до 130 преди 12 години
днес ядох някъв вносен чесън с големината на ябълка - щях да повърна... и аз си искам на село
114
1
 
34
 
! Отговори
факт преди 12 години
Единственото що-годе свободно място в робска България е селото и най-вече къщата ти с животни,зеленчуци и плодове.
113
0
 
25
 
! Отговори
дюнерЖията преди 12 години
Искам на село - поне няма домати с ГМО