Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града

В селата живеят 2.1 млн. или 28% от населението
31 мар 2012 18:35,
184
Селата се обезлюдяват, 70% от българите предпочитат града
Все по-малко българи предпочитат да живеят на село. Снимка: архив, Reuters

В българските градове живеят около 5,3 млн. души, от които 2,5 млн. мъже и 2,7 млн. жени, показват данните на НСИ  от последното преброяване у нас. 

В  селата са концентрирани около 2,1 млн. българи, от които 1,048 млн. мъже и 1,081 млн. жени. В процентно съотношение жителите на градовете в България значително преобладават над тези от селата - 71 на сто към 28 насто.

Данните на НСИ показват още, че през 2010 г. в градовете у нас са се заселили около 103 хиляди души, а в селата - два пъти по-малко - около 47 хиляди души.

Подобна тенденция за обезлюдяване на българските села показва и последното проучване на Евростат за
съотношение на населението в градските и селските райони. За 2010 г. на 1 000 жители в градовете у нас са се заселвали 7,7 човека, а в селските райони статистиката е отрицателна - на 1 000 жители българските села са се обезлюдявали с 13,2 човека, сочи проучването на Евростат.

Данните на Евростат показват още, че в ЕС около 40 на сто от населението живее в градски условия - или около 206 млн. европейци, а почти една четвърт се намират в селските райони - или около 117 млн. европейци.

Проучването на Евростат сочи, че най-големи дялове от населението, живеещи в градски райони, са регистрирани
в Малта - 100 на сто, в Холандия и Великобритания - по 71 на сто, и в Белгия - 68 на сто. Най-голям дял от населението, което живее в селски райони, са регистрирани в Ирландия - 73 на сто, Словакия - 50 на сто, Естония - 48 на сто и Унгария - 47 на сто, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
в българските села се заселват само англичани и германци.. и си правят животеца рай
111
10
 
6
 
! Отговори
Етнически Турчин преди 12 години
Как се радвам на тая новина не само селата по градовете само старци има .... еми браво нали искахте да се отървете от селата ....
110
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
преди 10-на години имаше една песен на "НЛО" - "Село мое"... Това, което се пееше тогава се случи. Вече кучета не лаят, петли не кукуригат, хора там вече не живеят..
109
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до125 - човече избери си 5 произволни града под 50 000 жители и ги посети в пазарен ден - тук-там можеш да чуеш българска реч - налазили са като *** и се множат като такива - след 20 години не ми се мисли как ще е...
108
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо няма да береш с ***. Те са необразована ***, от които 99% нямат основно образование и нищо не могат да постигнат. Те са просто *** и нямат думата и никога няма да я имат. Също както турците по помашките райони. Единственото за което стават е общи работници на минимални заплати, по на горе не могат да стигнат. Ще ни работят за без пари, та ушите ще им плющят и ще са доволни за мизерното им съществуване. Ако не...... да се махат.
107
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А *** драги господа - *** са ни много ама много по-голям проблем от турците - голями ядове има да берем с тях тепърва! Колкото и да си затваряте очите няма да се размине...
106
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво толкова мрънкате, обезземлявали ги... Никой насила не ви кара да си продавате земята срещу коли втора ръка.
105
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
121, тихо ***! Като е толкова хубаво при султана и в империята си събирай куфарите и заминавай във *** турция. Тук никога няма да бъдете добре дошли и винаги ще бъдете мачкани и експлоатирани, особено след като Дуган загуби позиции в парламента. Само гледай какво ви чака!
104
2
 
16
 
! Отговори
до 118 преди 12 години
Щом мислиш, че е било по добре да си роб, винаги можеш да станеш. Не е нормално да говориш глупости, колкото и да си глупав, все ще можеш да проумееш, че сме били под турско РОБСТВО!
103
0
 
9
 
! Отговори
A преди 12 години
Статията е тотално грешна в международната си част.
102
2
 
27
 
! Отговори
до99 гурбетчия преди 12 години
" Когато трябва да се плюе по турците пишете ,че сте били избивани ,църквите ви били разрушавани и пр., а когато трябва да пюете по властта пишете ,че дори през турско е било по-добре ! "Не разбирам какво не разбираш - едното не изключва другото -Да - през турско сме били клани, църкви са били събаряни и кърджалии са грабелиДа - сега е по-зле - ***, мутри, агенции, олигарси, алчни полицаи и монополисти грабят както и кърджалия не е грабил и обезлюдяват както и турчин не е обезлюдявал...
101
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имаше една приказка на хан Аспарух майче беше, че копията както са много не се чупят, а когато е само едно всеки може да го строши. Та така е и по селата. В села с по 500-1000 човека повечето за изпокарани помежду си и то за глупости. на кой кокошката му влезла в двора на съседа преди 15 години, на кой кучето се изпикало на дувара на съседа преди 10 години и т.н. дребни битови проблеми, но всеки втори селянин е на нож с половината си съселяни. Естествено, че ще изчезват селата.
100
0
 
4
 
! Отговори
таковата преди 12 години
това си световна тенденция - всички да се стичат в големите градове, но който иска, знае и може и на село може да си изкарва пари... простичко е - правиш проучване какво се търси, какво ти коства да го произведеш, евентуални пазари и действаш с все сили... и това не са празни приказки, просто малцина решават да изпробват нещо ново...
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В-к Стандарт, ПЕТЪК, 30 Март 2012 : "Интересуваме се от ниви и вода", "Бизнесът ни се готви за нова офанзива в България", казва посланик Шаул Камиса Раз. Какво се притесняваме, ето че всичко ще си дойде на мястото, когато евреите като "по-глупави" изкупят земята ни. А ние може да си драскаме из форумите колко си щем.
98
3
 
22
 
! Отговори
solaris преди 12 години
ДО 100,човек кой иска да живее във София ? Няма един нормален човек,който да иска подобно нещо,ако не му е до г*за да получава повече пари,в този мръсен град никой не иска да живее,след 10ч. освен студентски град и витошка всичко е смърт,в Лозенец нямате 3 лампи на 500м път,всичко тъмно 1 денонощен магазин няма и 1 аптека,а уж баровски квартал,трагедия :)
97
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали това е целта? Българите да се изнесат от селата, цялата земя да се разпродаде.После, след като ни обезземлят, ще насочат усилията си към жилищната собственост и с закони ще принудят собствениците да задлъжнеят на банките, който пък ще ни вземат жилищата. Ще емигрират и останалите, тук ще дойдат турци и евреи. Затова сега *** вилнеят на воля ненаказани и над всички закони в селата.
96
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Допреди година не съм мислил да живея на село ,но наследихме една къщичка с две стаи от бабата на съпругата ми на 5 км от града...миналото лято отидохме с жената да нагледаме "имота" и така се заиграхме с цветята ,дърветата и асмите ,че не усетихме как мина цялата отпуска...и дали защото се движехме по цял ден из двора ,вечер си спях по 8-9 часа,като в града спях най много 5...Сега едва удържаме до петък и изчезваме до понеделник так ,а сега като завърша и дострояването направо се местя там ..
95
3
 
19
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Ето истинската история на едно девойче от село, сега здравна министърка: Министърката, както знаете, е била юрисконсултка на болницата в Русе.Това, което не знаете е, че е била помолена от директора да си напусне сама, тъй като била объркала всички обществени поръчки на болницата. След като напуснала, станала член на ГЕРБ, народен представител и сега министър. Ето истинската й професионална биография.
94
7
 
21
 
! Отговори
Демон преди 12 години
Грешите, 100 процента от българите искат да емигрират в чужбина!!!
93
1
 
14
 
! Отговори
Мавродиев преди 12 години
За децата е по-добре на село ако има къде да учат. Ако няма къде да учат става много сложно! Това е проблема.