Промяната на финансирането на лечебните заведения - през следващия мандат

За това е необходима много сериозна подготовка, подчерта Атанасова
3 апр 2012 17:50,
9
Промяната на финансирането на лечебните заведения - през следващия мандат
Десислава Атанасова откри ново модерно отделение по физиотерапия и рехабилитация към МБАЛ. Снимка: БТА

Промяната на финансирането на лечебните заведения от клинични пътеки към диагностично свързани групи няма да стане в рамките на този мандат, прогнозира в Хасково министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

"За това е необходима много сериозна подготовка на софтуера и обучение на кадрите за работа с новия метод", коментира тя и допълни, че все пак предстои методиката, по която НЗОК плаща на лечебните заведения, да се преразгледа. Това обаче ще стане след като бъде подписан договора на управителя на Здравната каса.

Министър Атанасова обяви, че по последни данни до сега НЗОК е спестила 4,5 млн. лв. от договорени отстъпки за лекарствата. В момента се разглеждали нови оферти за онкологичните лекарства.

"Очаквам в рамките на няколко дни информацията да се обобщи, след което ще бъде представена публично", обеща министърът.

Десислава Атанасова коментира и натрупаните дългове на Пловдивската университетска многопрофилна болница "Св. Георги".

"Както знаете бе оповестен доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за времето между 2008 и 2011 година. Според него има около 20 съставени административни актове на база дейността на бившите ръководства на университетската болница“, заяви Атанасова и уточни, че злоупотребите са правени основно по времето на предишните директори – Илия Баташки и Божидар Хаджиев.

Тя уточни, че дълговете на лечебното заведение са около 5 милиона лева - стари задължения към доставчик на медикаменти, за което сметките са били запорирани. Запорът е вдигнат.

Министър Атанасова обяви, че по всяка вероятност ще разреши извънсъдебно споразумение, за да бъдат спестени разноските по делото и лихвите.

По-рано през деня министър Атанасова посети наводненото село Бисер, където започна извънредната имунизационна кампания срещу Хепатит А.

По-късно здравният министър откри реновираното Отделение по физиотерапия и рехабилитация към МБАЛ - Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
до Ясен преди 12 години
Ами едиствено абсолютно сигурно нещо е смъртта.И това не е по вина на "белите престилки".
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Десито Атанасова е голем *** ....
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С тази новина много ни "зарадваха".....С това определено се казва на народа спасявайте се кой както може....Какъв друг мандат????Тази госпожа директно ни казва,че неможе да си върши работата,само какво изявление няправи за заплатите в бърза помощ преди време....А иначе Цецка от парламента призовава лекарите и сестрите да не напускат България....Напуснах България,защото нямах друг избор....Медицински сестри се пенсионират с по 160 лева пенсия...Некъдърна политическа мафия...Изедници...
5
1
 
3
 
! Отговори
мед сестра преди 12 години
божее каква е селяндурка............ закъсахме го тотално
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Госпожо министър не знам как ще променяте финансирането на лечебните заведения, но това което изживях тази зима при лечение на онкологично заболяване премина всичките ми оптимистични очаквания. Разбрах как са се чувствали в концентрационните лагери, въпреки желанието и грижите от страна на медицинския персонал.
3
1
 
3
 
! Отговори
Бай Хур преди 12 години
Ти си поредния достигнал нивото на неандерталеца в развитието си.
2
1
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
Следващите министри да ги взимат направо от Родилното.
1
0
 
6
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 12 години
Новите софтуеъри струват много скъпо , доста често не проработват и въпреки , че на изборите всички имаха визия за бъдещето , повече е от ясно че сме насочени по глухия коловоз на промяната

Спонсорирани публикации