18 деца от дома в Плевен починали за година и половина

Прокуратурата се е заела с констатираните нарушения
19 апр 2012 15:30,
78
18 деца от дома в Плевен починали за година и половина
Атанасова обеща проверки и в други социални домове. Снимка: архив, Impact Press Group

Осемнадесет деца от дома за медико-социални грижи в Плевен са починали за година и половина.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя, заедно с ръководителя на Инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева, представиха пред журналисти резултатите от внезапна проверка в дома на 6 април.

Открити са груби нарушения по време на проверката - в грамажа на даваната на децата храна, хранителни продукти са били съхранявани в едно помещение с белина и архивни документи, дарени играчки на са били давани на децата, дарената храна не е имала сертификат за произход и др.

Още по темата
В дома живеят 150 деца, за които се грижат 172 служители. „При проверката не установихме за тези деца да са били полагани адекватни грижи“, каза още Атанасова, цитирана от БТА. 

По думите й предстои лечението на повечето от тези деца да бъде извършено в различни болници. Повече деца няма да бъдат настанявани в този дом, каза още тя.

Констатациите от проверката ще бъдат представени в Държавната финансова инспекция и в Главна инспекция по труда, посочи министър Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура - Плевен се е заела с данните от проверката.

При внезапната проверка по сигнали на неправителствени организации бяха констатирани чудовищни нарушения. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 16 килограма, 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. За хранене били отделяни максимум по 5 минути. Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи за деца в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По- некадърен министър на здравеопазването не имало и май няма и да има. Предлагам следващият министър на правосъдието да има медицинско образование. Така ще има баланс в министерски съвет....
65
0
 
0
 
! Отговори
tzako преди 12 години
imah predvid komentarite na onba6iata 3 i 22
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какво като са деца на кръвосмешение? Какво от това, че са ***? Дори да са с тежки малформации, това, което чета тук, е чудовищно. Държавата, която позволява кръвосмешението и бездомни, болни и др хора, неспособни да износят и отгледат дете, следва да се погрижи за тях. Държавата сме ние, данъкоплатците. Освен това, никой от нас не е застрахован, че подобно нещо няма да се случи на нас или друг наш близък.
63
0
 
0
 
! Отговори
tzako преди 12 години
tai kat ti 4eta komentarite ti i ti minava6 za pazient
62
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а държавата длъжна ли е да храни такива деца,родени чрез кръвосмешение?повечето от тях са ***,къде са родителите им?или са си взели соцпомощите и отново правят поредното иродче?
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А колко депутати и министри преяждат с луканка? Има ли такава анкета?
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Грубо нарушение на Човешките права. Вновните за това да бъдат подложени на същият харанителен режим.
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки месец е умирало по едно дете,на мен ми се струва нещо анормално!Това си е направо геноцит!
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
домовете са пълни с деца родени чрез кръвосмещение,повече от тях 80% са ***...това не са качествени деца, и никой не ги взима...
57
1
 
10
 
! Отговори
:(( преди 12 години
За хранене били отделяни максимум по 5 минути. Храната пък била давана смесена първото, второто и третото ястие в шише с биберон.Не е необходимо линчуване, а само седмица тези 172-*** да бъдат хранени така!!!
56
1
 
2
 
! Отговори
HAVOC преди 12 години
Na pohod kum Pleven i lin4yvane na vsi4ki ot doma!
55
1
 
3
 
! Отговори
maika преди 12 години
Потресена съм. Нямам думи.
54
0
 
8
 
! Отговори
MD преди 12 години
facebook/profile.php?id=100000291969756&ref=tsДали е лесно да си вееш трътката по целия свят, когато децата, за които се грижиш се обгрижват не по- различно от тези в Аушвиц??? Аушвиц, но в центъра на Плевен!
53
3
 
2
 
! Отговори
MD преди 12 години
В този дом работи и д-р Ирина Халваджиян, съпруга на първи братовчед на Маги и Джуди Халваджиян....
52
0
 
8
 
! Отговори
ГА преди 12 години
По грешка натиснах "не харесвам", извинявам се. Точно така, аман от псевдо-хуманисти, крещящи с надеждата, така да бъдат чути: "за децата няна, те пУмярите гледат". Това единствено доказва безхаберието им, нищо друго. З голямо съжаление повечето българи са от този тип, масово консуматорския, дребнавия, любителя на зрелища. Срещу целия персонал в този дом трябва да бъде образувано следствие, защото всички са свидетели и извършители на престъпленията върху душите и телата на дечицата!!!
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие сте ***. Сравнявате децата с пумярите и правите аналог между тях. Само плюете и се мислите за велики, защото съдбата ви е дала шанса да живеете по добре от други, без изобщо да го заслужавате.Много е лесно да си силен,умен и можещ когато имаш условията.Живота на едно от тези деца е по ценен от всички вас взети заедно.Когато дойде времето да плащате за това в което сте превъранали, ще гледате на смъртта като на милостиня!
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Уточнение: Прибирала съм от улицата 4 кучета и 2 котки, но тогава имах голяма къща с двор, където можех да се грижа за тях.В първия момент, в който мога, пак бих си прибрала животинче да се грижа за него. Бих прибрала дете на някой мой познат, който не може да си позволи да го гледа в момента или не дай Боже, да се случи нещо друго - не бих го оставила в дом с още куп такива децаОтговорсността не е нещо, което се отнася за хора или животни. Ама всеки чака другия и даже критикува!
49
1
 
13
 
! Отговори
ужас преди 12 години
те буквално са ги убивали бавно!!!!!!!що за ужасия е това????как може да има такива хора,та това са деца за бога,хора!!!!!!!!!!
48
0
 
1
 
! Отговори
От 54 преди 12 години
По отношение на омбашията - за да стане ясно на Всички тук вижте първо коментар 3 и не бързайти със заключенията а вижте и след това коментара му под 22. Е тогава ще ви стане ясно що за *** витае в пространството.
47
1
 
7
 
! Отговори
eeeeee преди 12 години
служителите са повече от децата и въпреки това не са се грижели адекватно за тях?????що за *** трябва да си да го направиш това????????да ги уволнят всичките *** там,срамота!!!!