18 деца от дома в Плевен починали за година и половина

Прокуратурата се е заела с констатираните нарушения
19 апр 2012 15:30,
78
18 деца от дома в Плевен починали за година и половина
Атанасова обеща проверки и в други социални домове. Снимка: архив, Impact Press Group

Осемнадесет деца от дома за медико-социални грижи в Плевен са починали за година и половина.

Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя, заедно с ръководителя на Инспектората на Министерството на здравеопазването Пенка Белева, представиха пред журналисти резултатите от внезапна проверка в дома на 6 април.

Открити са груби нарушения по време на проверката - в грамажа на даваната на децата храна, хранителни продукти са били съхранявани в едно помещение с белина и архивни документи, дарени играчки на са били давани на децата, дарената храна не е имала сертификат за произход и др.

Още по темата
В дома живеят 150 деца, за които се грижат 172 служители. „При проверката не установихме за тези деца да са били полагани адекватни грижи“, каза още Атанасова, цитирана от БТА. 

По думите й предстои лечението на повечето от тези деца да бъде извършено в различни болници. Повече деца няма да бъдат настанявани в този дом, каза още тя.

Констатациите от проверката ще бъдат представени в Държавната финансова инспекция и в Главна инспекция по труда, посочи министър Атанасова. Тя уточни, че Окръжна прокуратура - Плевен се е заела с данните от проверката.

При внезапната проверка по сигнали на неправителствени организации бяха констатирани чудовищни нарушения. В едно от отделенията имало 16-годишно дете с тегло под 16 килограма, 10-годишни, тежащи по 5-7 килограма. За хранене били отделяни максимум по 5 минути. Храната пък била давана смесена – първото, второто и третото ястие в шише с биберон.

Предстоят проверки и в другите домове за медико-социални грижи за деца в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
8
 
! Отговори
jasemi преди 12 години
Децата нямат нищо общо с кучетата,престанете да ги сравнявате!Това са коренно различни неща,грижата за тях е абсолютно различна,стига с този паралел деца-кучета!
25
3
 
7
 
! Отговори
Възмутена преди 12 години
Болни деца били, незнам какви били, ами като са болни и недъгави дайте да ги уморим а???!!!Нямала пари държавата, ама за магистрали, и кучкарници има! Вината е най-вече в държавата, но държава вече няма!
24
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важното е бездомните кучета да са щастливи и щастливи да ни ръфат по улиците! Все пак те имат права, които ние не трябва да нарушаваме. Голяма работа... някакви деца... от децата пари има ли - няма. Да мрът - важното е кучета да има, че да могат природозащитниците да цоцат парици.
23
0
 
9
 
! Отговори
Човек преди 12 години
Ами нищо не се е променило при повечето домове дори и след като Американците направиха онзи докулментален филм за друг дом в България. Ето и линк - youtube/watch?v=hCCZgYNvXTQ. Има доста фрапиращи кадри , но това е самата истина. И отново за какво се плаща ?? Буквално да измъчват децата докато умрът. 18 деца са починали!! Това мисля че е твърде многоо!! Взимаме милиони за магистрали , за *** , за какво ли още не ама за децата няма. Нали винаги за тях трябва да мислим първо ?!
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А онези от Европата седнали да ми говорят за щастливи кокошки, играчки и душове за прасетата ,прави краставици и права на кучета!!! ДЕЦАТА УМИРАТ-няма пари за лечението им....Ела Господи, ела и помогни!
21
1
 
3
 
! Отговори
Местан преди 12 години
Яиш Атанасова как гледа хрисимо като Мона Лиза малко гледка ехеееее.Малко поумекнала стой.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе министърке НЗОК убива по 180 човека на ден, ама там е свещена крава, никой не пипа и не пита! Важното е партийнте каси да са пълни! Как пък за 23 години никое правителство не направи нещо за хората, а само схеми за точене, НЗОК, Екоравновесие, Паркинги и гаражи, ЕРП-та, ДКВЕР и още една камара противонародни тъпотии! Като чета такива статии направо озверявам към "политическата класа"! Не народ, а ***! Всеки божи ден си го напомняме....
19
0
 
8
 
! Отговори
ico преди 12 години
И същите тия социални служби според новия закон за детето, ако бъде приет, ще могат за най-малкото нещо, например клюка от съседите, да вземат децата от родителите. Родители, гравбайте оръжието
18
5
 
10
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
Ако не вярвате в търсачката на фейсбук напишете '' осиновяване'' и вижте какви страници излизат...само за животни !!!! Ето това не е нормално разбирате ли? Нас хората кучета ни яли !
17
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора престанете да се връзвате на всяка залагалка! Нека първо обявят от какво са починали децата - в тези дмово обикновено живеят тежко болни и неизлечими дечица! Не е правилно веднага да искате смърт и линч за персонала! Друга важна подробност е БГ е бедна държава и неможе да си позволи да изхранва 1 милион социлано слаби и 2 милиона пенсионери, ние сме просто обречени! А иначе разни кучкари искат приюти за кучета!??!? Пари за децата няма ама важното е на кучетата да е добре!
16
2
 
13
 
! Отговори
GIB преди 12 години
ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!! Бог вижда всичко и тези служители, които са осъдили на гладна смърт децата, ще бъдат наказани някой ден-ако не те лично, то техните деца и внуци ще страдат много...Но дотогава ПРОКУРАТУРАТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА и да има ЗАТВОР И ЕФЕКТИВНИ ПРИСЪДИ!!!
15
4
 
21
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
15...то и на кучкарите плащат и то огромни суми....говорим за милиони, а кучета по улиците бездомни бол...демек ония дето толкова обичат помиярчета се гушат с кинти и освен да ревът, как и кучетата носели душички друго не знаят...маса пари отиват за тия глутници вместо за хора и деца с проблеми ! Ето това не е нормално, когато кучетата са добре, а хората не...всичко да ни е ок тогава с кучетата да се занимават ! Евтаназия за *** и толкова...ем евтино ем хуманно !
14
1
 
16
 
! Отговори
поп с кадилак преди 12 години
Все се надявах,че е останала поне капка човечност......но явно оскотяването е пълно...Другата България е тук сред нас,животни крадат от болни деца..Други животни крадат и убиват за 2 лева....и идва краят.След такива новини искам имена и снимки !!!!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важно е ,че кокошките вече са ощастливени и ядем прави краставици. И на дневен ред остана само разлайването на кучетата, докато кервана си върви.
12
1
 
21
 
! Отговори
... преди 12 години
Тези трябва да си изгният в затвора - всичките 170. Но в случая не виждам какво се сравняват с кучетата - държавата им е плащала на тези престъпници заплати да се грижат за 170 деца, което е повече от достатъчно като бройка персонал. Това, че те са крали и не са си вършили работата е друг въпрос.
11
0
 
10
 
! Отговори
потвърждение! преди 12 години
В Бг ---23г.---само ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ ----,това са ценностите на *** ни в Бг ,няма култура ,няма образование !
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ми нормално нали "премиера"-царя Б.Б. каза че народа е като кучетата. Това е резултата.
9
0
 
21
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Обслужващаият персонал да бъде настанен в такъв дом ,с такива условия!
8
2
 
14
 
! Отговори
егати и държавата преди 12 години
Кучетата и децата в Бг ,....на едно ниво........?Бг ,....държав в ЕС.....?
7
8
 
37
 
! Отговори
Chikatilo преди 12 години
А ТАКА...ХА СЕГА ВМЕСТО ДОМОВЕ ЗА ДЕЦАТА ВИЕ СТРОЙТЕ ПОМИЯРСКИ ПРИЮТИ С КЛИМАТИК И 4 КВАДРАТА ЗА ВСЯКА КОСМАТА ТОПКА С 4 КРАКА !!!!