Млекопреработватели се кълнат: Край с палмовото масло

75 предприятия произвели 30 хил. тона млечни ментета през 2011
Обновена: 17 май 2012 10:27 | 16 май 2012 21:51,
94
Млекопреработватели се кълнат: Край с палмовото масло
Млекопреработвателите махат палмовото масло от млякото. Снимка: Булфото

Млекопреработватели обявиха пред земеделския министър Мирослав Найденов, че спират да произвеждат продукти с растителни мазнини, в името на потребителя.

Това стана на заседанието на парламентарната комисия по земеделието и горите.

"В България има 75 предприятия, които произвеждат продукти с растителни мазнини", пресметна Найденов, като за 2011 г. те са произвели 30 000 тона продукция, допълни той.

Още по темата

"Като министър и ветеринарен лекар ще кажа, че продуктите с растителни мазнини, и то тогава, когато потребителят се залуждава в избора си, определено могат да доведат до неблагоприятни последици за неговото здраве", каза министърът.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров обяви, че в България има само 8 предприятия, които са доказали, че имат 2 линии за производство с палмово масло.

"Две са мои, аз съм готов да се откажа от тях", отсече Зоров.

След него се отказа и млекопреработвателят Симеон Присадашки, който също произвеждал продукти с палмово масло, и щял да спре, в името на потребителя.

Близо два часа министър Найденов, директорът на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, ресорният зам.-министър на земеделието и храните Цветан Димитров, представители на млекопреработвателния и животновъдния бранш, както и депутати обсъждаха Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти, която Министерски съвет прие.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
14
 
! Отговори
хаджията преди 12 години
До сега да сте видяли някъде на етикета - палмово масло или растителна мазнина на Зоров и другия другар Това си е долна лъжа !!! а сега в името на произовдителя досега в чие име лъжеха - на парите или за забавление . Кримално претсъпление трява да бъде ако етикета е лъжлив !!! това е по важно . Сега ще замажат ще кажат отказваме се и пак ще продаваът като до сега с ЛЪЖА.
42
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди няколко години ме почерпиха плодово мляко на Данон, което не купувам изобщо. Вътрешно се противях яростно и се опитах да откажа, но накрая склоних и го изядох. Голяма грешка направих, голяма! Такива болки в стомаха след това имах, нямам думи да го опиша! И още един случай преди 2000 г. Купувам сирене с палмово масло през лятото беше и забравям да го сложа в хладилника. След близо два часа на масата в кухнята що да видя: нещо като извара плува в две шепи вода! Е, такива са за разстрел!
41
1
 
16
 
! Отговори
анти до ТТ преди 12 години
Оставяй ги тия да лаят - яж си вкусния домашен хляб! Мухлясвал хляба, защото не бил с консерванти?? Аз пък бих казал, че мухлясва защото се произвежда от най-некачественото зърно. Качественото се изнася - България е един от големите износители на пшеница в Европа.
40
1
 
5
 
! Отговори
agata преди 12 години
Abe edno vreme i az sam jivyal v tazi Bg, horata se ta4eha, zashto ne si kupuvate mesoto, mlyakoto ot blizkite sela, tezi fashisti da si umrat gladni. Gartsite de vsi4ki gi opluvat pak sa si naciya, yadat piyat zaedno, sega shte biyat edna duspa na evropa i vseki da si plashta zaemite, a v Bg samo Gerb Yade i pie a shte plashta cyal narod? Zashto? ami da ste videli pojarnikar bez zapovedi ili telefoni da pravi neshto?
39
2
 
10
 
! Отговори
До "технолог&qu преди 12 години
Човече какви антибиотици те гонят, какви консерванти? Киселото мляко се пастьоризира допълнително след образуването на млечния коагулум. По този начин се унищожават полезните микроорганизми и се увеличава срока на годност...
38
1
 
20
 
! Отговори
Чужденец преди 12 години
до ТТ И аз отдавна им разправям на българите, че най- голямата им грешка и основата на всичките им неволи е именно това, че все чакат някой да дойде да ги оправи наготово, а в същото време те само чупят, цапат, измислят дребни далавери, вместо да се обединят и сами да си гонят интереса.
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров обяви ... " каква асоцияция на млекопраработвателите какви 5 лева. Този пич казва, че произвежда нещо с консистенцията и вкусан на мляко от палмова мазнина - този е за затвор, а те ще се пазарят дали това нещо дето го произвеждат да бъдело с етикет кисело мляко. Мамка им *** на тези производите ...
36
5
 
9
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
35-ти имам чувството, че си говоря/пиша със стена. Явно след малко ще ме изкарате нещо луд - не обикновен човек съм, който си прави домашен хляб с брашно собствено производство от жито собствено производство. Хайде стига сте ми обяснявали как черното било бяло. Аз на очите и собствения си опит ли ще вярвам или на някой по форумите. Сигурно сте платени технолози от подобни фирми - ще кажеш истината, ама си изхвърчал и жална ти майка на семейството.
35
11
 
7
 
! Отговори
Андрей преди 12 години
Много заблудени хора има тук. Не знаете ли, че всяка вафла, всеки шоколад, сладолед и т.н. сладкарски продукти имат голям % палмово масло в състава си. Не е доказана вредата от палмовото масло. Дайте да забраним олиото и зехтина. И те са разтителни масла. Просто ситуацията е такава, че хората нямат пари и ако не им се предлага продукт с разтително масло няма какво да ядат. Всички мандри в България работят с палма. Изключение правят едва 5, но и те ще започнат. Не защитавам палмата но но няма как
34
4
 
31
 
! Отговори
Технолог до 26 преди 12 години
Точно *** не мухлясват щото са пълни с консерванти(някои от тях забранени) и антибиотици потискащи развитието на плесени.Спомнете си едновремешното кисело мляко дето на втория ден се вкисваше и после приказвайте.Работя като технолог в млекопреработвателно предприятие,работил съм и в месокомбинат и съм достатъчно наясно.
33
4
 
27
 
! Отговори
До 30-ти преди 12 години
То правителството разрешава полети на кемтрейлс танкери да тровят собствения му народ и всичко останало - природа, вода за пиене, въздух, да разболява хората с канцерогенни вируси, барий, стронций и какво ли не!!!! И ти мислиш, че са по-добри от тези дето криеха за Чернобил? Вдигни очи към небето и виж какво става всеки ден над главата ти и не се заблуждавай!
32
3
 
17
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Чух от един французин преди около година, че българите никога няма да живеят добре и дори малко по-човешки, защото все чакат даром да им дойде, някой друг да им го даде и гледат по другите държави хората как живеят, но не осъзнават, че този живот е извоюван с много революции и кръв, а не с дирижирани "перестройки", сини знаменца и "времето е наше".
31
6
 
7
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
29-ти много елементарно разсъждаваш. Извинявай!Домашни хлябове и питки никога не са мухлясвали, направени с домашни суровини (брашно). Явно, че брашното е *** щом няма за цвят някой "подобрител".
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България, човекат който би следвало да е еталон за останалите производители Зоров има 2 линии за производство с палмово масло, смятайте другите колко чисто мляко слагат:))))На такива като тях, дето лъжат и после се кълнат, че се грижели за хората как да им се вярва - нагли та нагли и т'ва е!
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако правителството разбира колко пари струва здравето на нацията нямаше да мълчи, а ще публикува резултатите от всички такива проверки. Нека знаем от какво да се пазим.Повишеният холестерол е бич на съвремието, заедно с хипертонията.Обаче - какво виждаме. Само Миро знае кое е хубавото мляко. Както беше по Тошово време. Правителството ядеше "правилните"храни, а простолюдието - салатки от Чернобил.Ами Тотю по-добър ли е? Ако чуе, че някой е взел болничен за Хипертонична криза, пише го симулант
28
5
 
13
 
! Отговори
до анти преди 12 години
Точно *** не мухлясват, защото са пълни с консерванти.
27
3
 
10
 
! Отговори
ТТ преди 12 години
Кой недодялан ... сложи минус на 26? Лъжи ли е казал/а?! Повече от година сами си правим хляб вкъщи и сме много доволни. Понякога се случва да остава по един месец - не мухлясва и дори още леко мек, а слагаме само вода, брашно, сол, захар и мая. Как се случва така да е толкова вкусен и издръжлив без "подобрители" не знам?!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
75 предприятия ?! А имената им ? Защо не ги публикувате, поне да знаем от кое да се пазим. За две разбрахме от статията - "Пършевица" и "Жоси", а останалите 73 ?75 ... аз толкова марки млечни продукти много се съмнявам да успея да изброя или просто мин. Найденов просто по друг начин е казал "Всички фирми в млекопреработвателния бизнес" ...
25
8
 
17
 
! Отговори
анти преди 12 години
Изобщо не им вярвам - нито на тях, нито на месопреработвателите, нито на хлебарите. Какъв хляб ядем - купиш го и след два дни е целия в мухъл. За великден бях в Белград. Хляба им е два пъти по-евтин оттук и много вкусен. Донесохме няколко питки и за експеримент оставих една в хладилника. За повече от месец не мухляса. Сами си направете изводите що за *** ни пробутват.
24
2
 
6
 
! Отговори
мила34 преди 12 години
Мрачната статистика от миналата година найстина доказва нагледно нуждата от тези промени и най- вече от строгостта им и от това в тях да няма вратички. От думите на министър Найденов става ясно, че той защитава изцяло правото на потребителите да бъдат информирани, когато купуват дадена стока и да намират на пазара единствено качествени продукти.