България се поклони пред делото на Светите братя

Фандъкова: Не се примирявайте с посредствеността
24 май 2012 13:16, Бойчо Попов
93
 България се поклони пред делото на Светите братя
Шествието във Варна. Снимка: Reuters

С тържествен молебен днес започнаха тържествата за 24 май в столицата. „Днес е ден на духовността, културата и науката, ден на хората, които ни дават българската самоопределеност“, заявиха ораторите на тържествена церемония пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" под звуците на химна "Върви, народе възродени", както и "Многая лета".

„Благодаря на Бога, че можем да честваме този ден“, каза в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова и призова да говорим и да слушаме младите хора. „Днес поднасяме почит и уважение към първоучителите, Светите братя Кирил и Методий“, каза още Фандъкова.

Инвестициите в образованието, културата и науката са не само грижа за запазване на нашия дух, но и мощен фактор за развитието на икономиката и подобряването на живота на хората – обясни кметът на столицата в словото си. Тя се обърна към учителите с призива никога да не се примиряват с посредствеността.

„Гордея се, че днес мога да бъда заедно с вас и да кажа, че делото на Кирил и Методий е част от общокултурното дело на света“, каза и вицепрезидентът Маргарита Попова. Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че кирилската азбука е част от световното културно наследство. Тя призова на днешния ден да помислим и за нашите сънародници в чужбина.

На тържеството присъстват неколкостотин ученици, участници в шествието за Деня на българската просвета и култура 24 май, гости, граждани на София.

Стотици ученици и учители, представители на всички пловдивски учебни заведения и дейци на културата участваха в празничното шествие в Пловдив. По традиция шествието започна след поклонение пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред едноименната гимназия. Това е най-старото училище в България и в него по инициатива на Найден Геров на 11 май 2011 г. се честват за първи път Светите братя Кирил и Методий. Отслужен бе и тържествен молебен от Пловдивския митрополит Николай и свещеници.

С тържествени шествия празникът бе почетен и в Стара Загора, Варна, Велико Търново, Бургас и други градове в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Национализмът е последната сламка за която се хваща червения фашизъм(социализъм) .Примерът е Доган(агент на червената фашистка шайка от ДС)
39
12
 
1
 
! Отговори
Zekko преди 11 години
Pishi na LATINICA,ne bydi aziatec.
38
3
 
6
 
! Отговори
8 годишен преди 11 години
Тъй де ние сме уникално умни и учим 2 азбуки във времената на Google .Здраво се борим с последната желязна завеса между нас и света.Все пак на всички хубав ден.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А ромите, братя, ромите интегрирахте ли ги към празника, а? След 20 години само засмени ромчета ще манифестират на този ден - с подкрепата на ЕС, разбира се!А на учителите, по долу, прегледайте си тъпите учебници, по които уж образовате децата! И направете нещо - пълни са с правописни грешки и несъществуващи думи. А за темичките и текстчетата да не говорим! Ай, честит празник!
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Турците научиха добре български и цапат с драсканиците си българските сайтове.Алоо аланколу, това да не ви е измислената турска азбука, която си е 100 % френска.Аре гледайте си там сериала "Анадолски страсти" и ни оставете на мира.Тук е България.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука пишат платени гадове от Македония и Турция..........
34
0
 
3
 
! Отговори
Свети Бойко преди 11 години
до 39А светия Вожд слънце се намуси и рече:Кво образование ви гони?"Има безработни, да, но ето, търсят се толкова много овчари. Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън", обърна се премиерът към студентите и допълни: "Толерирането е грешно, ние създаваме условия за равен старт.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обективният, четейки романите на Уолтър Скот и гледайки американските бози човечеството си е създало идеализиран образ за англо и американската история. Но колкото и да си задава някой въпроси, никой не се старае да развенчава митовете им. Бъди обективен и към световната история по същият начин.Освен ако не пишеш откъм Македония или Турция.
32
2
 
6
 
! Отговори
faian преди 11 години
*** вие не разбирате.Всеки който уважава себе си като БЪЛГАРИН е съпричастен на този ден . *** исказвания от македонци и турци,не нога да си ги обясня, щиото са в противоречие с историческото ни развитие.БГ-ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ,ТУРЦИЯ(знаете ли кога?),Добро утро и на другата БГ-Македония
31
2
 
11
 
! Отговори
Учителка преди 11 години
Днес е най-великия ден за всички просветни дейци.Ние всички учители и ученици се гордеем с този празник.
30
0
 
10
 
! Отговори
а преди 11 години
Хей Фандъкова, като си била толкова години учителка и приказваш високопарни приказки по тържествата, защо над 40% от завършващите са практически неграмотни?
29
5
 
1
 
! Отговори
cocacola преди 11 години
Номер 14 май не ти е ясно чиче, че хората които наричаш образовани са били образовани само в твоите очички мили. От разкас на чужденец преди няколко години разбрах, колко смешни сте били в очите им. Ял хубав салам ама тоя салам в белия свят не са го виждали - те са ***. Карал чисто нова кола ама тя - Лада. И нея не са я виждали в белия свят. После бил образован ама в условия на пазарна икономика никой не го *** и сега демокрацията му виновна. ЖАЛКИ СТЕ.
28
0
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Защо се прекланяме ли? Ти чувал ли си за метафора?Освен това те са св.св. Кирил и Методий , така че може и да се преклониш, пред светците се прекланя. Де гиди големите "демократи" , пълно куку сте.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-хубавият Български Празник !Бъдете здрави,ученолюбиви и обичайте България!
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чичко гугъл не мой да мисли.Требе да са напъне некой да размърда гънките си.Иначе само с копи пасте не става.
25
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българинът е толкова отегчен и обезверен от това, което се случва в държавата, че едва ли му се празнува...
24
5
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
През соца днешния празник бил незнам си къв, ами бил е защото никой не смееше да се замисли дори за купищата глупости изписани в учебниците по история, сега обаче хората взеха да си задават въпроси, а отговорите им пък не коренспондират по никой начин с "официалните" тези за "славянската азбука" на братята.
23
2
 
8
 
! Отговори
ДО 14 преди 11 години
така е я виж тоя *** 20 номер който мисли че всичко в гугъл е миродавно празника бил бутафорен не се вижда колко е жалък не земе да си намери гадже да му мине мерака седнал тука щуротий да ръси
22
2
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Честит празник на всички! :)А аз се чудим що нашио работодател назначен червен капиталист-фашист пиещ си кафето с др.Станишев не ни даде заплатите за празника?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
4estit praznik

Спонсорирани публикации