България се поклони пред делото на Светите братя

Фандъкова: Не се примирявайте с посредствеността
24 май 2012 13:16, Бойчо Попов
93
 България се поклони пред делото на Светите братя
Шествието във Варна. Снимка: Reuters

С тържествен молебен днес започнаха тържествата за 24 май в столицата. „Днес е ден на духовността, културата и науката, ден на хората, които ни дават българската самоопределеност“, заявиха ораторите на тържествена церемония пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" под звуците на химна "Върви, народе възродени", както и "Многая лета".

„Благодаря на Бога, че можем да честваме този ден“, каза в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова и призова да говорим и да слушаме младите хора. „Днес поднасяме почит и уважение към първоучителите, Светите братя Кирил и Методий“, каза още Фандъкова.

Инвестициите в образованието, културата и науката са не само грижа за запазване на нашия дух, но и мощен фактор за развитието на икономиката и подобряването на живота на хората – обясни кметът на столицата в словото си. Тя се обърна към учителите с призива никога да не се примиряват с посредствеността.

„Гордея се, че днес мога да бъда заедно с вас и да кажа, че делото на Кирил и Методий е част от общокултурното дело на света“, каза и вицепрезидентът Маргарита Попова. Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че кирилската азбука е част от световното културно наследство. Тя призова на днешния ден да помислим и за нашите сънародници в чужбина.

На тържеството присъстват неколкостотин ученици, участници в шествието за Деня на българската просвета и култура 24 май, гости, граждани на София.

Стотици ученици и учители, представители на всички пловдивски учебни заведения и дейци на културата участваха в празничното шествие в Пловдив. По традиция шествието започна след поклонение пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред едноименната гимназия. Това е най-старото училище в България и в него по инициатива на Найден Геров на 11 май 2011 г. се честват за първи път Светите братя Кирил и Методий. Отслужен бе и тържествен молебен от Пловдивския митрополит Николай и свещеници.

С тържествени шествия празникът бе почетен и в Стара Загора, Варна, Велико Търново, Бургас и други градове в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
8
 
! Отговори
помияр с големи зъби преди 11 години
Фандъкова: Не се примирявайте с посредствеността ЗА ТОВА ДОГОДИНА БОКО ТИКВОКО, ЦЕЦО АПАРТАМЕНТО И РУСКАТА УЧИТЕЛКА АУТ!!
59
1
 
9
 
! Отговори
баче кико преди 11 години
СРБЕ НА ВРБЕ !
58
1
 
2
 
! Отговори
Дедо Поп преди 11 години
до 65Тази която червената милиционеро болшевишка фашизоидна хунта не успя да унищожи!Тази която успя въпреки всичко да емигрира!
57
5
 
7
 
! Отговори
КОЯ БЪЛГАРИЯ ? преди 11 години
Коя България се поклони ?
56
7
 
7
 
! Отговори
призив преди 11 години
24 МАЙ - НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ !
55
3
 
11
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Няма събитие, над което да не властва демагогията!Г-жо Фандъкова не словоблудствайте - какви пари за образование "давате", какви "приоритети, насочени към образованието".....МОЛЯ ВИ СЕ !!!Лентореза, ***, Цвинокио, Друм Ханъма и сие за съжаление имат други идеи за децата на България......
54
5
 
18
 
! Отговори
кметка марионетка преди 11 години
Фъндъкова трябва да е в затвора, за смъртта на професора нахапан от кучета !!!Тя обаче е на свобода и се бори с посредствеността... !!?? Кметка марионетка на ТИКВАТА подметка !
53
2
 
6
 
! Отговори
Славянец преди 11 години
Честит най-великия празник на славянската просвета, особено този празник е важен за Българите и Македонците, като пряки наследници на делата на св. св. Кирил и Методий. За много години.
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе каква е тая коптска азбука. Че то си е почти на 100 % гръцка азбука. А че българската е взаимствана и от други, няма начин да е друго яче. Тя и гръцката е взаимствана от финикийската. "Нищо ново под слънцето."
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има букви в българският, които нямат еквивалент в коптският. Те откъде са се взели?
50
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Професорът обаче е недоволен от съвременните ценности. Парите са новото знание на нашето време, заяви той.По думите му сега младите хора основно се интересуват колко пари ще получават, след като завършат образованието сиВажно е за какво ги харчим - за кебапчета, за скоросмъртница, за коли болиди, за билети за концерт на Цеца Величкович или за Лебедово езеро, коментира ректорът на Софийския университет.+++++++++++++++++Другаря се загрижил за чуждите пари ! Наглец !
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Трудно, защото живеем в години, в които хората смирено си признават, че са прости"Така започна словото си ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев Дай им ракийката и салатката и те са доволни", подчерта Илчев.---Скъпи другарю Илчев, вярно сме прости. Прости сме, щото не искаме уиски и черен хайвер, както ти и другарите ти. Пожелаваме ти в най скоро време да се изнесеш от проста България и да не се връщаш никога.
48
1
 
4
 
! Отговори
Долу бкп-бсп преди 11 години
Тия от гугъл знае ли някой защо не ни почитат КИРИЛИЦАТА,това е супер неуважително от тяхна страна.И Честит Празник на Всички Българи обичащи своята Азбука и пишещи на нея...
47
0
 
1
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Лично аз съжалявам ,че нямаме ясно изразени геометрични фигури като букви.Една от любимите ми букви е C.Също си мисля,че буквите тепърва ще се изпълват със смисъл и съдържание.Времето променя всичко и го изпълва със съдържание...
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не забравяме, че преди да стане кмет беше учителка.
45
5
 
7
 
! Отговори
Ройди преди 11 години
Сидеров президент але але але!
44
12
 
4
 
! Отговори
отхвърлете догмата преди 11 години
Не се страхувайте да отхвърлите догмата, че Кирил и Методий са създали азбуката. Напишете коптска азбука в гугъл и ще видите истината. Далавераджиите от църквата се опитват да наложат лъжата за светите братя написали азбуката.
43
0
 
7
 
! Отговори
до 30 - обективен преди 11 години
обективен, обективно да ти кажа, че и глупостите виждахме, и даскалите ни ги казваха - не си мисли, че сега това, което се учи е 100% -ва истина, а празника преди наистина си беше празник , без политически украски - само портретите на братята Св.Св.Кирил и Методий бяха украсени с много божур и здравец, който на предния ден ходехме сами да берем...е, та не се драскай много само защото се плюе по всичко минало - има и много хубави неща от ония години..А на снимката - моето училище от Варна - статията - за София...актуално.....
42
3
 
8
 
! Отговори
777 преди 11 години
А Братя Галеви къде ги оставихте? Те са къде по-важни за Дупница от несретниците Кирил и Методий.
41
7
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
Да. Българскато азбука - това е точното название, не кирилица - наистина се покрива почти напълно с коптското писмо в Египет. Те се отказват от сложните йерогрифи и започват да използват фонетична азбука. Наберете коптска азбука и ще видите, че удивително прилича на сегашната българска азбука. Българските държавници отхвърлят глаголицата, която се опитват да наложат гърците и започват за използват собствена азбука, която е адаптирана коптска азбука използвана от ортодоксалната църква в Египет.

Спонсорирани публикации