България се поклони пред делото на Светите братя

Фандъкова: Не се примирявайте с посредствеността
24 май 2012 13:16, Бойчо Попов
93
 България се поклони пред делото на Светите братя
Шествието във Варна. Снимка: Reuters

С тържествен молебен днес започнаха тържествата за 24 май в столицата. „Днес е ден на духовността, културата и науката, ден на хората, които ни дават българската самоопределеност“, заявиха ораторите на тържествена церемония пред Националната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий" под звуците на химна "Върви, народе възродени", както и "Многая лета".

„Благодаря на Бога, че можем да честваме този ден“, каза в словото си кметът на София Йорданка Фандъкова и призова да говорим и да слушаме младите хора. „Днес поднасяме почит и уважение към първоучителите, Светите братя Кирил и Методий“, каза още Фандъкова.

Инвестициите в образованието, културата и науката са не само грижа за запазване на нашия дух, но и мощен фактор за развитието на икономиката и подобряването на живота на хората – обясни кметът на столицата в словото си. Тя се обърна към учителите с призива никога да не се примиряват с посредствеността.

„Гордея се, че днес мога да бъда заедно с вас и да кажа, че делото на Кирил и Методий е част от общокултурното дело на света“, каза и вицепрезидентът Маргарита Попова. Вицепрезидентът Маргарита Попова посочи, че кирилската азбука е част от световното културно наследство. Тя призова на днешния ден да помислим и за нашите сънародници в чужбина.

На тържеството присъстват неколкостотин ученици, участници в шествието за Деня на българската просвета и култура 24 май, гости, граждани на София.

Стотици ученици и учители, представители на всички пловдивски учебни заведения и дейци на културата участваха в празничното шествие в Пловдив. По традиция шествието започна след поклонение пред паметника на Светите братя Кирил и Методий пред едноименната гимназия. Това е най-старото училище в България и в него по инициатива на Найден Геров на 11 май 2011 г. се честват за първи път Светите братя Кирил и Методий. Отслужен бе и тържествен молебен от Пловдивския митрополит Николай и свещеници.

С тържествени шествия празникът бе почетен и в Стара Загора, Варна, Велико Търново, Бургас и други градове в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
10
 
! Отговори
men преди 11 години
фандък за повечето деца в българия посредствеността е недостижима мечта благодарение на ГРОБ, БСП, СДС и тн продажни мижетурки. Затова и ти подпосредствена учителко си кметица и лаеш за някакви кучето по цял ден докато софия тъне в мизерия. Затова и целият ни т.нар. "Елит" е повече от долнопробен и посредствен.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Честит празник на всички! :)За мен, това е истинският национален празник на България :)Въпросът не е точно в азбуката, а в духовния стремеж за образование и идентичност.И това е радващата първопричина. P.S.до 6:По не особено грамотната ти логика гърците би трябвало да пишат на финикийски! :DАман от ...ама, айде празник е!Също така, няма нищо срамно, че западният свят използва арабски цифри (които всъщност са индийски, но това е др. тема), щом са по-практични от римските :)
18
2
 
7
 
! Отговори
избран от народа преди 11 години
мислим да зеем да поритам топка, че смачкам некой. Пусни малко сръбско. Къф ми е бицепсааа...
17
6
 
2
 
! Отговори
faian преди 11 години
Сериозно???-? дали са ти глаголица????-какво да ти пиша,следвай знаците до 4-ят километър
16
8
 
7
 
! Отговори
ПРЕСТЪПЛЕНИЕ преди 11 години
За да разберем какви са заслугите на Кирил и Методий трябва да знаем какви са били домогванията и противоборствата между западната и източната римска империи, които се пръкват от империята майка , чрез нейното деление. Вместо да си помагат една на друга те си съперничат в идеология и надмощие.Там където имаме католицизъм се е наложила латиницата, а там където имаме източноправославие се е наложила кирилицата- Румъния е източноправославна и до 1860 година е пишела на кирилица тоже. Братята не са никакви славяни и полутакива по майчина линия (Мария гръцко име), каквито искат да ги изкарат нашите историци.Чисто и просто те са си вършили работата, като висши имперски чиновници да разпространяват догми и политики извън Византия. Те написват ГЛАГОЛИЦАТА за нуждите на Великомаравското княжество, което по това време е била нещо като буфер между Франкската империя и Българската. Техните ученици биват гонени и избивани там от немското духовенство и оцелелите мисиоонери се спасяват на наша територия.Но пак повтарям те донасят със себе си ГЛАГОЛИЦАТА една азбука, която няма абсолютно нищо общо с ПОСЛЕДВАЩО НАЛОЖЕНАТА КИРИЛИЦА(твърди се, че е написана от Климент Охридски но и това е пълна лъжа), която по своята същност се явява вариант на гръцката азбука. Та питам аз къде е заслугата на двамата братя за честване на тези букви, на които пишем днес? През 1708 години Петър задава поръчка на едно холандско ателие да състави съвременен шрифт на кирилицата.До този момент тя се е състояла само от главни букви със заоблена форма.Холандците въвеждат не само малки букви, но и допълнителни такива заимствани от латинската азбука (която сама по себе си пък е заимствана, чрез етруските от гръцката азбука също), както и латинизиране на шрифта, т.е. изписване с прави линии с тънко и дебело.Тази азбука е известна, като ГРАЖДАНСКИЙ ШРИФТ. Да се върнем на набедения за автор на кирилицата Климент Охридски. Той не е написал тази азбука щото тя в почти в съвременни по вид букви съществува още в 5 ти век в Египет. На нея са писали коптските християни Коптска азбука. Кирилицата не Е нищо друго освен КОПТСКА АЗБУКА вариант на гръцката още от 4 век До кога българската държава ще празнува БУТАФОРНИ ПРАЗНИЦИ и до кога истината ще се крие от народа.
15
1
 
9
 
! Отговори
честит празник преди 11 години
А светия Вожд слънце се намуси и рече:Кво образование ви гони?"Има безработни, да, но ето, търсят се толкова много овчари. Агнешко месо и зеленчуци се купуват и навън", обърна се премиерът към студентите и допълни: "Толерирането е грешно, ние създаваме условия за равен старт.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко сте прости, губите си времето да спорите за пълни глупости, вместо да работите и да правите кинта!
13
2
 
3
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
И тогава защо в Моравия никога не са писали на тази азбука ?!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки който обича и почита страната си, се прекланя пред нейната историята !
11
8
 
5
 
! Отговори
Авторът преди 11 години
Това, което знам от историята е че св.св.Кирил и Методий са написали глаголицата - съвършено различна система от знаци и то не за за БГ, а за Моравия. Какви са им заслугите не мога да разбера.
10
3
 
7
 
! Отговори
Честит празник преди 11 години
Честит празник на всички!!До Пародия: ти си абсолютен *** и се чудя как са ти дали диплома за средно образование изобщо?!
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
1 , А БЕ *** И ТУКА ЛИ СЕ ПОЯВИ С ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ СИ ПОЗНАНИЯ ПО ИСТОРИЯ ОТ ГУГЪЛ??!!
8
6
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
За съжаление братята не са ми дали кирилца, аглаголица.Ние пишем на вариант КОПТСКА АЗБУКА.
7
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** съм го в азбуката... голям праз на къв език ще говориш и пишеш.
6
3
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Значи по твойта логика сега всички жени по света, които се казват "Мария", са гъркини?Виж надявам се днес лекарите на 4-ти км. да работят.Отиди виж там, релаксирай малко.
5
9
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Ние в момента пишем на вариант на гръцка азбука, а турците на латиница. Не мога да ти разбера на мисълта - едно е език,у а друго е азбука - система от знаци. Освен това БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИИ СА СЪСТАВИЛИ не КИРИЛИЦА а , ГАЛОГИЦА - няма нищо общо с кирилицата и отдавна е отхвърлена и не се използва никъде по света.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес е църковният празник на светите братя по стар стил.Честит Празник Православни Българи!
3
4
 
10
 
! Отговори
faian преди 11 години
До номеер 1 Как ли историята ще обясни на съществуващи неща като теб,че Тези Братя са ти дали буквите за простотията с която ни атакуваш
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българският език - наша гордост!Жалко, че повечето хора фуфлят, сричат, синтезират изречение с половин глагол и масово немогат да пишат. Ама така е като отхвърлиха закона за езика, внесен от една партия в парламента, така ще е...
1
16
 
8
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 11 години
За да разберем какви са заслугите на Кирил и Методий трябва да знаем какви са били домогванията и противоборствата между западната и източната римска империи, които се пръкват от империята майка , чрез нейното деление. Вместо да си помагат една на друга те си съперничат в идеология и надмощие.Там където имаме католицизъм се е наложила латиницата, а там където имаме източноправославие се е наложила кирилицата- Румъния е източноправославна и до 1860 година е пишела на кирилица тоже. Братята не са никакви славяни и полутакива по майчина линия (Мария гръцко име), каквито искат да ги изкарат нашите историци.Чисто и просто те са си вършили работата, като висши имперски чиновници да разпространяват догми и политики извън Византия. Те написват ГЛАГОЛИЦАТА за нуждите на Великомаравското княжество, което по това време е била нещо като буфер между Франкската империя и Българската. Техните ученици биват гонени и избивани там от немското духовенство и оцелелите мисиоонери се спасяват на наша територия.Но пак повтарям те донасят със себе си ГЛАГОЛИЦАТА една азбука, която няма абсолютно нищо общо с ПОСЛЕДВАЩО НАЛОЖЕНАТА КИРИЛИЦА(твърди се, че е написана от Климент Охридски но и това е пълна лъжа), която по своята същност се явява вариант на гръцката азбука. Та питам аз къде е заслугата на двамата братя за честване на тези букви, на които пишем днес? През 1708 години Петър задава поръчка на едно холандско ателие да състави съвременен шрифт на кирилицата.До този момент тя се е състояла само от главни букви със заоблена форма.Холандците въвеждат не само малки букви, но и допълнителни такива заимствани от латинската азбука (която сама по себе си пък е заимствана, чрез етруските от гръцката азбука също), както и латинизиране на шрифта, т.е. изписване с прави линии с тънко и дебело.Тази азбука е известна, като ГРАЖДАНСКИЙ ШРИФТ. Да се върнем на набедения за автор на кирилицата Климент Охридски. Той не е написал тази азбука щото тя в почти в съвременни по вид букви съществува още в 5 ти век в Египет. На нея са писали коптските християни Коптска азбука. Кирилицата не Е нищо друго освен КОПТСКА АЗБУКА вариант на гръцката още от 4 век До кога българската държава ще празнува БУТАФОРНИ ПРАЗНИЦИ и до кога истината ще се крие от народа.

Спонсорирани публикации