Акушерка спасила 9 бебета по време на силния трус

Атанасова ще бъде безкомпромисна относно смъртта на 11-годишната Мария
Обновена: 2 юни 2012 12:07 | 2 юни 2012 12:07,
30
Акушерка спасила 9 бебета по време на силния трус
Десислава Атанасова Снимка: Impact Press Group

С риск за живота си акушерка е спасила 9 новородени бебета по време на силното земетресение в Перник на 22 май. Историята разкри министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред TV7.

Жената извела от отделението на болницата 8 новородени бебета.

"Акушерката е пренебрегнала мисълта за собственото си здраве и за собствения си живот, за да се върне да спаси децата и е останала до кувьоза на едно бебе, което не е могло да бъде изведено", каза още Атанасова.

По повод смъртта на 11-годишната Мария от Видин, която почина в линейка на път за болницата, здравният министър беше категорична, че ще бъде безкомпромисна, ако проверката установи нарушения. Тя дори се закани да отнеме лиценза на болницата.

“В такива случаи вината винаги се търси в системата. По случая вече е назначена проверка. Има един предварителен доклад, според който лекарите са се забавили с поставянето на диагноза. Хипотезите, по които се работи, са няколко. Другата седмица заключението на експертите ще бъде готово”, добави Атанасова.

Още по темата
Малката Мария почина на 26 май в линейка на път за столична болница. Детето умира в резултат на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

На 25 май детето е било преглеждано на два пъти в МБАЛ Видин, след което е хоспитализирано в него.

Лекарският консилиум в болницата е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София.

Детето е починало в реанимобил по пътя към столицата. При аутопсията е констатирано, че детето е имало неустановено тежко бъбречно заболяване с дългогодишна давност.           

Междувременно директорът на болницата д-р Цветан Василев заяви, че починалата 11-годишна Мария от Видин е имала белодробен оток в крайна фаза, но никога детето не е било диагностицирано с това заболяване.

Десислава Атанасова заяви още, че от 5% до 80% са намалели цените на лекарствата в зависимост от лекарствените продукти, които НЗОК договаря.

По думите й проблемите в спешната помощ са финансовите средства, материалната база, отношенията лекар-пациент, бързината на достъп и адекватната реакция на екипите.

От вчера заплатите на работещите в Бърза помощ са увеличени с 18%. Прави се опит да се ускори достъпът на линейките до адресите в София  чрез разполагане на изнесени центрове, от които да тръгват линейките. Те ще бъдат в четири квартала и ако този метод сработи, ще си приложи и в другите градове, обяви министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
fee преди 11 години
nikade ne pise imeto na akuserkata ???
24
0
 
2
 
! Отговори
fee преди 11 години
bravo na akuserkata tova e rabota .as mnogo sam dalec ot bg.ama se takiva hubavi *** iskam da ceta radvam se mnogo
23
0
 
8
 
! Отговори
засегнат преди 11 години
къде сте журналисти - защо мълчите похвалете тази героиня-стига с вашето нагло поведение
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едва ли има смисъл да се прави проверка по случая, след като резултата предварително е известен резултата. Няма да има виновни лекари,а детенцето,което е починало е виновно за неоткритото си заболяване и за това ,че не е било лекувано.Тежко и горко на родителите.Системата вече ги е смачкала като им е отнела най -скъпото-собственото им дете.Но това не е всичко-сега ще им се втълпи , че те са виновни за смъртта на детенцето.Няма никога виновен лекар в тази скапана и обречена държава.
21
0
 
12
 
! Отговори
Мибена преди 11 години
Защо вместо снимката на акушерката са сложили снимка на министърката.Наистина медиите се слагат унизително на властта. А като слушам за новите идеи на министърката хората да се лишават от право на наследство ако не са здравно осигурени се питам дали и тя не е КАЛИНКА с продупчена правна диплома...Жалко за нас, че допускаме такива да ни управляват
20
2
 
4
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Една птичка пролет не прави! Другите къде са били? Неколкократно се коментика как в чужбина дори си проверяват дори съседите, ако не ги видят да излизат заедно стях. Култура! Тука сигурно ще и се подиграват. Простаци и помия диктуват ценностите на хората, което значи че държавата не е нормална.
19
0
 
6
 
! Отговори
До 14 преди 11 години
Ета нещо за вашата "тежка артилерия" но публикувано не в "Дума",а в zdrave.net . още на 23,05,12 "РЗОК Русе е започнала проверка на многопрофилната болница в Русе за източване на средства. Според информацията щетата за здравната каса е за около 500 000 лв., като в скандала е забъркан и настоящият зам.- министър на здравеопазването и бивш директор на лечебното заведение в Русе д-р Минчо Вичев, а юрист консул г-жа Атанасова. Болницата прилага на пациенти озонотерапия, но я отчита към касата по пътека 205 Гръбначни и гръбначно-мозъчни оперативни интервенции
18
0
 
7
 
! Отговори
до прасчо преди 11 години
До чужбина стигаш ако не си спешно болен.Ако си-няма да можеш да стигнеш,та колкото и да си заможен.Извод-тази дейност и тук трябва да е на ниво.А понякога и смного пари пак нищо е става.Спомни си за Лучано Павароти и Стив Джобс.А на акушерката-свалям шапка!Ето това е герой.
17
2
 
16
 
! Отговори
а снимката преди 11 години
защо отново сте курдисали не снимклата на въпросната акушерка, а мазната фасада на тая дългоноса кифла
16
0
 
8
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
А тази акушерка съществува ли, или е художествена измислица и литературен герой?
15
0
 
17
 
! Отговори
Теxas преди 11 години
Как се казва акушерката спасила бебетата ?
14
2
 
33
 
! Отговори
Въпрос преди 11 години
Не се ли намери поне едни журналист да попита министърката как се казва акушерката и да направи необходимото, за да видим и нейна снимка, не само на "тежката артилерия" на властта.
13
2
 
6
 
! Отговори
до №1 преди 11 години
В един вестник четох...--------------------------------------Супер,убеди ме!Това е истински аргумент!Вестник "Дума"-нашият вестник!
12
0
 
12
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Да ме прощават малкото останали свестни хора в тази система...Искрено им се извинявам...!!!
11
4
 
12
 
! Отговори
прасчо преди 11 години
Не знам какво,кой е направил.Но медицината ни върви стремглаво надолу,лекарите станаха толкова меркантилни и кьорсурати,че нямам думи....Отношението на средния медицински персонал към пациента е отвратително грозно,а санитарките не им ли пуснеш в касичката,могат те остави изгниеш...Да не говорим за надписванията към здравна каса и фиктивните операции.Затова Истанбул,американската болница или Австрия и Германия за по-заможните.Другото е 'тука има,тука нема'.
10
7
 
6
 
! Отговори
tanio преди 11 години
е хубавица е
9
1
 
10
 
! Отговори
Валя преди 11 години
"По думите й проблемите в спешната помощ са финансовите средства, материалната база, отношенията лекар-пациент, бързината на достъп и адекватната реакция на екипите. "Проблемите в болниците идват от НЗОК. НЗОК е туморът на българското здравеопазване. Начинът на работа, който изисква НЗОК предпоставя късно поставяне на диагноза, ненужни манупулации, предпоставки за източване на парите по едни направления, като същевременно други остават нефинансирани и болниците трупат дългове.
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Много гърмел,малко дъжд!"-българска поговорка!Това са ТИКВИТЕ!По делата им ще ги познаете!
7
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нямам нищо против красивата здравна министърка. но - защо нейна снимка? пуснете снимка на акушерката...поне това направете за нея ! и без това за нея нито награда,нито бонуси ще има...поне една морална награда - името и снимката.
6
11
 
5
 
! Отговори
МD преди 11 години
A, и между другото, хич не ми пука дали ми харесвате мнението или не!:)))))