Проверяват видинската болница заради починало дете

11-годишната Мария издъхнала в линейка на път за София
Обновена: 30 май 2012 10:19 | 29 май 2012 21:34,
43
Проверяват видинската болница заради починало дете
Линейката с Мария тръгнала за столицата без анестезиолог. Снимка: архив, Булфото

Здравното министерство започна извънредна проверка в областната болница във Видин МБАЛ „Света Петка“ заради смъртта на 11-годишно дете. Малката Мария почина на 26 май в линейка на път за столична болница.

Детето умира в резултат на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

На 25 май детето е било преглеждано на два пъти в лечебното заведение, след което е хоспитализирано в него.

Лекарският консилиум в болницата е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София. Детето е починало в реанимобил по пътя към столицата. При аутопсията е констатирано, че детето е имало неустановено тежко бъбречно заболяване с дългогодишна давност.            

Междувременно директорът на болницата д-р Цветан Василев заяви за БТА, че починалата 11-годишна Мария от Видин е имала белодробен оток в крайна фаза, но никога детето не е било диагностицирано с това заболяване.

Той е издал заповед на 28 май, първия работен ден след празниците, и е поискал  писмени обяснения от всички лекари, медицински сестри и лаборанти, които са имали отношения по приемане в болницата на малката Мария.

Д-р Василев уточни, че на 24 срещу 25 май родителите с детето са идвали в детско отделение на болницата с оплаквания от задух. На момиченцето е направена инхалация и то се е прибрало у дома. Василев очаква писмените обяснения на екипа, който е прегледал детето и дали му е предложено да остане за болнично лечение, дали са му правени изследвания.

На 25 май около 16 часа детето постъпва отново в детско отделение. Родителите обяснили, че то е паднало и си е ударило главата в секцията. Първоначалните съмнения са били за пневмония, но след обстоен преглед и направени пълни кръвни изследвания, резултатите показали диагноза "белодробен отток" в крайна фаза, каза д-р Василев.

Оказало се, че момиченцето никога не е било диагностицирано с това заболяване. Тежкото състояние на детето наложило спешно да бъде транспортирано в столична клиника.

На 26 май линейка на видинската болница тръгва за столицата, за съжаление без анестезиолог, и се налага след десетина минути от тръгването линейката с тежко болното дете да се върне в здравното заведение и вземе анестезиолога, разказа д-р Василев.

Около Монтана, на 100-тина километра от Видин, детето е прехвърлено със специализирана линейка на Университетска болница "Лозенец", но преди да стигне столицата, е издъхнало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
ТРИФОН преди 11 години
ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯ СЛУЧАЙ ОТ 24-26.05.2012 В ТАЗИ БОЛНИЦА, ТАКА ЧЕ НЯКОЙ ХОРА АКО ИМАТ СЪВЕСТ САМИ ЩЕ СИ ТРЪГНАТ, А НЕ ДА СЕ КРИЯТ ЗАД КРЪВОСМЕШЕНИЯ И ГРЕШКИ НА СИСТЕМАТА
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да българче е , а родителите са втори братовчеди за сведение прочети Сто години самота на Гарсия Маркес и после говори. Колко пъти са водил това дете на преглед? Какво е здравословното състояние на братчето му? Хората казват добро дете но неслучило на родители. Бог да го прости.
38
0
 
2
 
! Отговори
Бдин преди 11 години
До 8 анонимен ***, Видин е най българският град с история и велико минало а сега сме в борба с *** като теб и ще победим за да имаме бъдеще ...
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека почива в мир! Не мога да проумея логиката на здравеопазването в българия- Включва се тежката артилерия когато работата е втасала отвсякъде. Белодробен оток се получава когато организмът след ДЪЛГА борба е започнал да се предава. Колко още време трябва да мине,за да разберат тия "лекари",че дори при незначителни оплаквания трябва да се изследва всичко! Тия хора изобщо отказват да разсъждават!!! Господ да ни пази!
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ - гробокопача на България.
35
1
 
5
 
! Отговори
феномен преди 11 години
Горкото дете, Бог да го прости. Но нас хората които живеем в България и си траем и не излизаме по улиците на протести едва ли бъдните поколения ще ни простят. Детето е загинало не в резултат на лекарска грешка, а при грешка в управлението на държавата, т.е. страната ние нямаме държава. Затова имаме неуредено здравеопазване, полиция, транспорт и всичко за което се сетите.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дайте париии беееее , иначе ще ходя в чужбина да парктикувам бееее
33
0
 
1
 
! Отговори
Видин преди 11 години
А ти къде живееш бе? Да те видя колко си българин.
32
1
 
8
 
! Отговори
venci преди 11 години
Abe niama li koi da gi spre tezi hora,izpotrepaha naciata!
31
20
 
0
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Нито е първото , нито ще е последното умряло дете. Ами станалото,станало.
30
3
 
17
 
! Отговори
минаващ от тук преди 11 години
Не пожелавам на никой от вас да бъде на мястото на родителите и близките на това дете. Но пожелавам да се почувствате поне за миг на мястото на хората , които са се борели за живота на това дете.Всеки може да пише каквото си иска , изхождайки може би от това как би постъпил в такава ситуация - хората са различни. И няма значение дали детето е *** или влахче - убеден съм , че каквото е могло да се направи е направено.Такова заболяване има давност , затова да не се обвиняват само лекарите.
29
0
 
0
 
! Отговори
nqkoi преди 11 години
pitaite dqdo Zar4o toi znae pove4e ot vseki drug za6to nevinnoto dete si otide ot tozi svqt.
28
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
uzas.
27
0
 
10
 
! Отговори
Видинчанин преди 11 години
Зае---и тая новина ми съсипа настроението. Почивай в мир дете!
26
0
 
0
 
! Отговори
Do 8 преди 11 години
Bog da prost deteto a na teb DA TI E... Ma...ta PROSTA UROD NESHTASETN.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЛАВА ,СЛАВА НА НЗОК И МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
24
2
 
0
 
! Отговори
до Анонимен преди 11 години
Прочети 15 пост и ще разбереш за хеликоптера ,ако те интересува.
23
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за това дете не пратихте правителствения хеликоптер, нали?
22
1
 
13
 
! Отговори
Man преди 11 години
Знаем , че има икономическа криза особенно тя се усеща в такава страна като БГ която е тотално управлявана от бившите комунистически кадри сегашни капиталисти и олигарси които са изключително алчни и безскруполни 23 год само лъжи и измами та какво очаквате от бг здравеопазване особенно за последните години / ще ме извинят изстинските лекари поклон пред тях / но толкова много смъртни случаи ..... от хората очаквайте само едно нещо ... агресия
21
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво boqn4o,точно така,частните клиники лапат доктори,пътеки и пари,съсипаха общинските болници сега е ред на областните,а народа все плюва докторите и хората с линейките,ама ми е интересно за един ден България да остане без спешна помощ да ги видя плюващите?Народа мълчи за лихвите,за големите заплати на съдполиция,пожарна,за милионите харчени за глупости а плюва лекари и персонал от които им зависи живота и те взимат мизерни заплати.Спокойно България в скоро време ще остане без доктори