Вече официално - с двойка в шести клас

Условието е ученикът да има поне четворки по другите предмети
Обновена: 7 юни 2012 17:30 | 7 юни 2012 17:30,
103
Вече официално - с двойка в шести клас
Основно образование вече ще се взима след завършен 7 клас. Снимка: архив, БТА

Учениците от пети клас ще могат да минават в шести клас и с една двойка. Условието е ученикът да има минимум четворки по останалите предмети. Това решиха депутатите, като приеха на първо четене законопроекта за предучилищното и училищното образование, предложен от правителството.

Няма да повтарят годината учениците до четвърти клас. Основно образование пък вече ще се взима със завършен седми клас, а не както досега – с осми.

Законопроектът беше одобрен с 81 гласа "за", 13 "против" и двама въздържали се. Текстовете минаха с гласовете на ГЕРБ, Синята коалиция и трима независими депутати. ДПС и левицата се обявиха срещу проекта, а от "Атака" се въздържаха.  Дискусията продължи близо четири часа. 15 септември остава начало на учебната година, записаха още депутатите.

От учебната 2016-2017 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години. Дотогава тя е задължителна за 5-годишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта.

На училище - отново задължително, трябва да ходят до 16-годишна възраст и образованието започва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 7-годишна възраст на детето. 

По решение на родителите в първи клас може да се запишат и 6-годишните. Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището, да се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лв., а при повторно нарушение - от 100 до 500 лв., предвижда законът.

Основното образование ще бъде разделено на два етапа - начален - от първи до четвърти клас включително, и прогимназиален - от пети до седми клас включително. Средното образование също ще е в два етапа: първи гимназиален - от осми до десети клас, и втори гимназиален - от 11-и до 12-и клас.

Още по темата
Право на държавна субсидия от 2016 г. ще имат частните детски  градини и училища за осъществяване на задължителното предучилищно и училищно образование.

Когато частните детски градини и училища получават пари от бюджета, могат да събират такси само за дейности, извършвани от тях, извън финансираните от държавата.

В просветното министерство се създава и публичен регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Най-важното качество на този закон е, че превръща образованието в инструмент за всяко дете да управлява живота си, каза в заключение образователният министър Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: училищедвойказакон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
3
 
! Отговори
ХА, ХА преди 11 години
АБЕ, Я НАПРАВО ИМ ДАВАЙТЕ ДИПЛОМИ...ТАКА И РОДИТЕЛИТЕ НЯМА ДА ХАРЧАТ ИЗЛИШНИ СУМИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ, ПЪК И КОРЕПЦИЯТА В ОБРАЗОВАНИЕТО ЩЕ НАМАЛЕЕ, КАТО НЯМА ДА СИ КУПУВАТ ИЗПИТИ, ДИПЛОМИ ...
85
1
 
7
 
! Отговори
Убразование преди 11 години
Напред! Науката е слънце,което бавно залязва в българските училища.
84
1
 
7
 
! Отговори
vals'odar преди 11 години
Дебилизация.
83
1
 
5
 
! Отговори
Църо преди 11 години
Очаквайте до изборите догодина и новото допълнение на закона - с двойка и в университета! Тъй като в България децата, които останаха са от чалга поколението, което ърудно пише дори собственото си име и не познава кирилицата, за да не останат учителите от основните училища и преподавателите в университетите без основание да си получават заплатите, вече са на път да отменят и изпитите. За чий ще изпитват, като може и с двойка да си караш нататък... Иначе Закона за горите го бързат много...!
82
2
 
4
 
! Отговори
.. .. .. преди 11 години
Obrazovanieto qsno, no ne mi e qsno 81 za, 13 protiv i 2 vyzdyrjali se. A do 240 kalpaka na narodna zaplata?!... Smetkata ne mi izliza. I vyobshte imali li sa kvorum?
81
5
 
4
 
! Отговори
Това се прави,та дан преди 11 години
чаветата на *** благоволят да "учат" поне до 6-и клас.До ШестокласникИма хора,които не са за общообразователните училища.Те са за професионални такива, защото още от малки показват качества единствено за слугинчета,черноработници и т.н. И твоята съученички явно е от тези, а изглежда, че имате и други такива в паралелката.Мисля, че с времето нещата ще си дойдат на мястото.В България 45 години беше толерирана простащината и още не можем да се оправим, но рано или късно умните ще надделеят
80
3
 
11
 
! Отговори
димитров преди 11 години
Изпратих шест имейла до МОН,в които с аргументи и факти посочих недомислия в закона.Всичко обаче е било напразно.Започва нова трагедия за българското образование.
79
3
 
20
 
! Отговори
учител преди 11 години
Все се надявах този проектозакон са бъде стопиран от разумните хора в държавата,но не би.Всички мълчат и с безразличие приемат всяка простотия и недомислица ,сътворена от "експертите" в МОМН.Не мога да проумея как този наш народ се превърна в безучастен свидетел на окончателното затриване на БГ-образование.След 31 години учителски стаж , единственото което ми се върти в главата е да си събера багажа и да бягам далече от духовните палачи на нашите деца и внуци!
78
2
 
27
 
! Отговори
Шестокласник преди 11 години
Образованието ни е трагедия! Още от сега момичетата от моя клас са със спирали, лакове за нокти, искат да си купуват трева / цигари и т.н. Няма се уважение към учителя. Цитирам една моя съученичка "Да й.... у устата на тая *** по БЕЛ".... Всеки който изпъква над средното ниво е "зубър", бива тормозен и унижаван... тази година и към мен се държаха така, докато не се сбих и аз и не почнах да псувам (за съжаление, това е единственият начин...) С две думи, СКРЪБ!
77
2
 
15
 
! Отговори
зико преди 11 години
Скоро децата ще преминават в по горен клас не затова че знае а затова че е бил ученик в по долния клас
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Начина по който се преподава е неправилен според мен. Децата не искат да ходят на училище, защото не се чустват добре там. Огромни класове, учителя няма възможност да обърне внимание на децата.
75
2
 
14
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
О, ти "светло" бъдеще... жална ни майка, нелепица след нелепица! Очаквам някой да ми извади факти, според които от 23 години НЕ се опитват да затрият държавата ни!
74
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ква е тая тъпотия, ве депутатчета?
73
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде вече да спрат тоя цирк, наречен българско образование, а? Така и така тия дипломи вече ги подаряват, защо просто от догодина да не дават диплома за висше образование след завършен първи клас дори и с двойки по всички предмети?
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
съвсем целенасочено стимулират затъпяване - на новия световен ред му трябват роби - не кадърни хора.
71
1
 
15
 
! Отговори
Учуден преди 11 години
81 са гласували"ЗА"?!Какви са тези хора,да не живеят на Луната?
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ми то май няма нужда да учат! Да им пишат 6-ците е да се приключва!
69
1
 
19
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
Хората от МОН не са виждали деца на живо.Много са ми странни-"Всичко в името на детето!"Само дето като седнат на чиновническия стол въобще не припарват в училище,за да видят директорите и учителите с какво си имат работа.Безочливи ,вулгарни и безотговорни "дечица",които дори не можеш да изключиш ,защото веднага" цъфва" някой от Закрила на детето да го защитава-само и само да не им създава работа на тях.А-и да не се губи бюджета на учебното заведение.
68
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
откакто е проимало килийни училища аедно време, не е имало такова чудо, с двойки да се минава нагоре - така и малкото деца, дето им се учи ще ги откажат :(
67
2
 
11
 
! Отговори
аз преди 11 години
Крайно време е още щом се родят да дойдат в училище!Там е хубаво-няма двойки,няма кой да ти се скара/няма право/,няма двойки,няма правила....Учителите натикани в миши дупки/***/,цигари,алкохол навред....хей живот здравей,здравей!!!!