Дебне ни нова ценова заплаха

Преглед на печата на 1 август
Обновена: 1 авг 2012 07:17 | 1 авг 2012 07:17, Красимир Ангелов
84
Дебне ни нова ценова заплаха
Нова ценова заплаха дебне българина. Снимка: Булфото

Надига се нова голяма ценова заплаха за скромните бюджети на българите, алармира вестник "Сега". Скъпият хляб се оказва по-малкото зло, като се очертава скок в цените на мляко, сирене, масло, кашкавал, месо, кайма, колбаси.

На първа страница "Дума" цитира изказване на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов: Хлябът не е обект на държавна политика, както в годините назад с решение на Политбюро да решим, че цената е 1,30 лв. за килограм. Те са свободни субекти, има определено движение, което наблюдаваме, но в рамките на стотинки - ако са го продавали по 90 ст., ще го продават 95 ст. - нещо такова.

Същевременно цените на пшеницата продължават възходящия си тренд, като в момента са с над 30 процента повече спрямо миналата година, съобщава по темата "Капитал Daily".

Докато Агенцията по заетостта се хвали с намаляване на безработицата вече трети месец поред, европейската служба за статистика Евростат отчита постоянно увеличение на негативния показател у нас, пише "Сега". Според европейските данни към края на юни безработицата у нас е стигнала 12.4 процента, което е ръст с 0.2 процентни пункта спрямо май и с цели 1.2 пункта ръст спрямо юни 2012 г.

Под заглавие "Невидимата средна класа" "24 часа" анализира последните данни, според които средната класа по света ще се увеличи с 2 милиарда души до 2030 г. Според Красен Йотов, икономист от "Индъстри уоч" този слой в обществото у нас е концентриран в 4 големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас. Това се региони, характеризиращи се с ниска безработица и сравнително стабилни доходи.

Делът на лошите кредити стигна небивал връх. Тази новина е водеща за "Сега" и "Капитал Daily". Почти 17 на сто от отпуснатите от банките заеми са с големи просрочия - над 3 месеца, показват данните на БНБ за второто тримесечие на 2012 г. Въпреки това печалбата на банковата система расте. Необслужваните заеми вече са 16.86 процента. Това е нов пик, след като през първото тримесечие бяха достигнали 16.21 процента. Ръстът щеше да е още по-жесток, ако не беше раздвижването в кредитирането. Според статистиката на БНБ обемът на банковото финансиране, макар и слабо, расте.

Мобилните оператори вече могат да вдигат цените, като включат в тарифите си и ръста на инфлацията, съобщава под глава "Преса". Клаузата, записана с дребен шрифт в договорите, е в сила от март тази година.

Пред "Монитор" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, информира: Основен ключов приоритет е автомагистрала "Хемус", както и четирилентовите скоростни пътища, един от които е този до Видин. Важно е до 2020 г. да стане готов и най-тежкият лот 3 от "Струма" между Благоевград и Сандански, който минава през Кресненското дефиле и там ще се строи тунел. Приоритет ни е и прохода Шипка.

Изпълнението на останалите проекти, като например за скоростния път Русе - Шумен, ще зависи от наличните средства." По думите на Павлова реализацията на големите пътни проекти върви по план.

Пред "Стандарт" министърът на здравеопазването Десислава Атанасова разкрива подробности около преговорите с фармацевтичния бранш за цените на лекарствата. "Няма да отстъпя по отношение на намаляването на надценката, категорична е Атанасова. По време на преговорите фармацевтите протестираха. "Проблемът, който поставиха протестиращите, беше единствено планираното намаляване с 2 процента на търговските надценки върху цените на лекарствата в аптеките.

Този проблем беше представен пред обществото под един по-различен ъгъл, а именно, че намаляването на надценките в търговията на дребно ще доведе аптеките до фалит и така достъпът на хората до лекарства ще бъде затруднен. Факт е обаче, че и в момента, при сегашните проценти на надценките, в 39 общини в страната или няма разкрити аптеки, или пък ако има аптеки - те не работят по договор с НЗОК. С други думи - и при сегашните надценки в отделни райони аптеки няма, отчете Атанасова.

От водата в офиса лесно плъзва зараза, алармира в интервю за "Телеграф" Жана Величкова, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. "Замърсяването на водата в галоните идва от липсата на програма за хигиенизацията на автомата. Той се ползва с години и редовно трябва да се почиства цялостно, както и филтърът", посочва Величкова. По думите й хигиенизирането в момента се извършва на доброволен принцип.

Според челото на "24 часа" над 1500 обекта в София могат да станат потенциални мишени за терористичен акт. Сред тях, освен летището, Централна гара, автогарата и метрото са бензиностанции, хидротехнически съоръжения, магистрали и подлези.

"Мишените" влизат в т. нар. критична инфраструктура. На всяка е направена оценка на риска, която ги дели на "ниска", "средна" и "висока". Мерките за действие при терористичен акт срещу тях са разписани в новия план на Столична община. За първи път обаче той е писан от експерти на общината, полицаи, БАН и др.

Всички бедни държави имат сериозен проблем със сигурността си, обобщава в интервю за "Новинар" Тихомир Безлов, eксперт в Центъра за изследване на демокрацията. "Те не могат да инвестират големи средства в нея и съответно оттам започват и проблемите. Бедните страни не могат да имат скъпи агентурни мрежи, не могат да имат добре трениран състав за сигурност, както и технически средства за преодоляване на проблема с тероризма. Така че навсякъде в тази част на Балканите сигурността е много сериозен проблем. Режимът на влизане на чужди граждани в България не може да се спазва и оттам идва бедата", анализира Безлов.

В интервю за "Преса" Николай Цонев, бивш министър на отбраната, прави равносметка: "При ГЕРБ за първи път в историята на армията тя е с по-малък бюджет от полицията. За тези три години Министерство на отбраната е получило с близо 2 млрд. лв. по-малко спрямо 3-годишния бюджет от минали години. Което показва две неща: незачитане на системата за сигурност и че парите за отбрана отидоха в магистрали."

Планираното преместване на Агенция "Митници" от София в Русе вече трета седмица създава напрежение сред служителите на институцията. Тази идея ще разруши нещо, градено 133 години.  Историята не помни такова преселение, коментира в интервю за "24 часа" Иван Кучмов, началник-секретар в агенцията.

Местенето само ще затрудни работата на институцията. "Контактуваме  ежедневно с офицери за свръзка от ЕС, ГДБОП и други служби и ведомства. Как да я правим тази връзка - по телефона? По факса? Или ще се пътува всеки ден от Русе до София? Уж дребни неща, а сметката набъбва", пресмята Кучмов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българските управници поставиха българия в групата на държавите слуги на демонократичните режими на сащ и европа.всичко което се случва е следствие на измамата наречена свободен свят
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
българският народ се нареди на страната на световните обирджии -сащ ,германия израел и прочие и затова трябва да свиква със ценовите заплахи,които ще го съпътсват по пътя на демонокрацията.обирджиите от това живеят -от поддалите се на тоталната заблуда наречена "свободен свят и пазарна икономика'"и за най тъпия вече е ясноче западния свят се крепи на грабежа
62
1
 
0
 
! Отговори
Мила34 преди 11 години
Надуването на цените на стоките става постепенно по звената на веригата. Не може да се обвинява никой конкретно. Инициативата, която е започнал Найденов може би е единствения начин за качествен анализ.
61
0
 
9
 
! Отговори
Граждо-селянин преди 11 години
И аз мисля да се изнеса от Пловдив в някое от близките села.Още не мога да разбера колко *** трябва да си за да си купиш апартамент в града на бомбастични цени,които те вързват към банката като роб до живот(или поне 20г).Ще си продам дупката в която живея и за същите пари ще си взема разкошна къща с двор в близко село.Също така ще гледам да купувам директно от хората на село продукция,която не мога да си отгледам за да им покажа един среден пръст на всички прекупвачи и търговци.
60
0
 
12
 
! Отговори
д преди 11 години
Не е вярно, че заплатите растат . На всички мои познати и приятели , в сравнение с 2008-9г. заплатите им са паднали с по 150-200 лв средно . Аз си намерих едвам работа , не по специалността си , за пари , които са давали в същата фирма през 2006-7г. , т.е. няколко стотин лева по-малко от 2009г.някъде . Да не говорим колко е ифнлацията от тогава досега и защо твърдят официално , че инфлацията е някакви си 2-5-6% , като цените растат с десетки % ? Ако ни искат мъртви ,давайте по-бързо,стига мъка.
59
0
 
27
 
! Отговори
Дружелюбна преди 11 години
Така, така! Вдигнете цената на всичко възможно, та да уморите народа и да мирясате най-накрая !!!!!!!!!!!!!
58
9
 
13
 
! Отговори
гурбетчия до 24 год. преди 11 години
Аааа ,на някои хора им дойде акъла !!! На село и яка работа ,само в това ви е спасението , а не да бягате от селата и да няма нито един млад човек там ,освен дядовци и баби !!!! Абе колкото и да ги критикувате политиците ,все пак са умни хора , ще намерят начин как да ви принудят да се върнете на село ! Много лошо свикнаха младите в Бг. ,всички в градовете ,кръчма ,дискотека !
57
0
 
17
 
! Отговори
24-годишен преди 11 години
ще се върна на село, да си гледам животни и зеленчуци, пет пари няма да давам за цените в магазините :)
56
4
 
10
 
! Отговори
гурбетчия преди 11 години
Споко бе юнаци ,нали ви вдигат заплатите и пенсиите с 20-30% , стискайте зъби ще се оправите някак ,стискам ви палци !! Търпение му е майката ,развитието е като еволюцията ,нужни са мноооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооого години !!!
55
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм предимно вегетарианец,но не по етични подбуди и това няма да ме засегне.Също не ям масло,сирене и мляко кой знае колко,мога да го заменя с други неща.
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как ли ще реагира този,,мъжкар,,ББ ако отряди от ,,народното опълчение,, окупират с бухалки паркингите на 2-3 вериги супермаркети?!?!?!? Мисля,че търговците много бързо могат да бъдат ,,вразумени,,......А мечтата ми е винаги да виждам пожарна кола до всеки супермаркет... За добро или лошо,всичко в живота се взима с бой!!!
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко епредвидено от господата Ран и Ът още през далечната вече 1990.Всичко върви по техния план и скоро от тази страна с 1331 годишна история нама да остане и следа.Това е изискването на неолибералната политика на администрциите на САЩ,кои целят унищожаването на народа ни,а тъпоумните управнци им се подченяват безусловно.За всички участвали във властта и управлението на България след 1989 г.трябва да има наказателно преследване,което да завърши с осъдителни присъди.
52
0
 
24
 
! Отговори
БоСимеонов преди 11 години
В крайна сметка хладилниците ще победят телевизорите.
51
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви е.а майката господа управляващи!
50
6
 
55
 
! Отговори
Николай преди 11 години
В Булгария има 2 кризи - световната и Дянков. Предлагам да премахнем втората.
49
2
 
65
 
! Отговори
Хасан преди 11 години
Освен ако не се влезе в парламента и показно не се обесят няколко министри и депутатчета от всички партии без да има компромис дали е син, червен или зелен нещаща няма да се оправят!
48
11
 
4
 
! Отговори
monah681 преди 11 години
Ala bala...I kak stava tova,kriza,cenite do tavana,nyama rabota I pari,a Diskotekite pulnu,Barchetata Pulni,skypi drehi I cigari????Alkoholen turizum petuk,subota I nedelya..i pari za prostitutki.....Da ne govorim,che e pulno s narkomani!!!Pensioneri neznam kolko,novorodeni po malko I zdravite rabotnici sa v chujbina.....Koi raboti?? I kak se harchi,che daje 50% ot naselenieto v BG tova lyato shte e na pochivka po moreto....neznam kakva logika vsyava panika v BG....daje sme mnogo dobre mai.
47
1
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Ти ли ще ми казваш аз от какво имам нужда?
46
1
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
Такива като теб - в северна Корея!
45
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДДС то за хранителните продукти в германия е 7 %. а в тикволандия е 20 %. като се има в предвид че надценките които си слагат магазинерите не са 10 % както би трябвало да е а са над 50%.затов в някои от магазините в търговските вериги като лидъл била и др има стоки които са по евтини от тези при някой чястник който иска да забогате е за 1 месец.всички цени са спекулативни. от завода хляба излиза на 60 ст за 650 г а в магазина ни го продават за 1.20лв.и докато гледаме и траеми другарчетата които не са никакви другари ни скубят като кокошки на сухо.трябва да ги бойкотираме за да разберат че това не са правилата на играта. ако взимахме като в гЕрмания средна заплата от 2 500 евра или 5 000 лева тези цени щяха да са нормални но в тикволандия никой от простолюдието не взима такива заплати за съжаление.в коментар пОд НОМЕР 42 СЪМ ДАЛ ВСИЧКИ ЦЕНИ В ГЕРМАНИЯ НА ДРЕБНО ПРИ СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА 5 000 ЛЕВА.ПРОЧЕТЕТ ГО И НАПРАВЕТЕ СРАВНЕНИЕ КАК НИ СКУБЯТ МУТРИТЕ ПРИ НАШИТЕ ТИКВОЛАНДСКИ ЗАПЛАТИ.