Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
1
 
10
 
! Отговори
tap4o преди 11 години
abe ***,ostavete pone za suhar na horata stotinki be...mnogo vi e qd 4e drugi predi vas otkradnaha na horata pensiite,ama mnogo...to sini,to 4erveni,to pembeni,ta sega i vie stiga de
151
4
 
27
 
! Отговори
ГЕРБ- ВЪН !!! преди 11 години
ГЕРБ и Игнатов- ВЪН !!! Игнатов ти си знаменосец на неграмотността !!! Лидери сте на простащината, неграмотността и злоупотребите- вие от ГЕРБ ! Твоето миниСТЕРСТВО трябва да бъде закрито веднага за гавра с образованието в България !!! Как сътворихте НАЙ- ВИСОКИЯ МИНИМАЛЕН БАЛ за учениците след 7- ми кл. на НВО за последните 22 г., при положение, че ИМАШЕ 50 % ДВОЙКИ ПО ЛИТЕРАТУРА И МАТЕМАТИКА ТАЗИ ГОДИНА ? Така уредихте тъпите си " герберчета " в ел. у-ща. ГЕРБ- ВИЕ СТЕ МОШЕНИЦИ ! ГЕРБ- ВЪН !!!
150
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доживях достойни старини.65 годишна възраст, 45.6 години осигурителен стаж и 286 лева пенсия.Сега накъде?Плащаш парно и умираш прав.Достойни старини.Не могат да ме заблудят с нищо .
149
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРИ ТОА КРАСИВ И СПОКОЕН ЖИВОТ ШЕ НИ ТРЕБВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАСТРАХОВКА ПЕНСИЯ ДРУГАРЕ. САМО ТАКА ШЕ ПРЕИЗПЪЛНИМЕ ПЕТИЛЕТНИО ПЛАН НАМЕСТО ЗА 5 ЗА 3 ГОДИНИ ДРУГАРКИ И ДРУГАРЕ. НАПРЕД КЪМ СВЕТЛОТО БАДЕШТЕ НА КОМУНО ИМПЕРИАЛИЗМО ДРУГАРЕ. САМО ПО ТОА НАЧИН ШЕ ДОКАЖЕМЕ НА СВЕТО ЧЕ СМЕ ЕДНИ ОТ ПРЪВИТЕ СЪЗДАЛЕ НОВО НАЧАЛО НА ГЛУПОСТА ДРУГАРЕ Е ДРУГАРКЕ. НЕМА ДА СМЕ СЕ НА ОПАШКАТА Я. САС ТОА НОВ ЗАКОН ШЕ СТАНЕМЕ ПРЪВЪТА ИЗЧЕЗНАЛА НАЦИА У СВЕТО ДРУГАРЕ. ХА ХА ХА ХА.
148
2
 
34
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 11 години
Май е време за ново съпротивително партизанско движение,нови боини групи и всичко такова от времето от преди девети. Само дето няма как да стане щото найстина матряла е лош и за нищо не става и в това ВОЖДА е напълно прав и той използва това.
147
0
 
14
 
! Отговори
селянин преди 11 години
Кой каза ,че няма да се подобри , ако тези застраховки ги плащат от кабинета.Супер.А *** няма да си мръднат пръста глупаците само *** идеи ръсят и крадат.
146
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е като се застраховах в Доверие що не ми дават процент върху пенсията.,3
145
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЯМА ПУШКИ ДЕ СА И АЗ ИСКАМ
144
0
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А..БЕ ЕЙЙЙЙЙЙ..*** МРЪСНИ..ЩЕ ПРЕСТАНЕТЕ ЛИ ВЕЧЕ С ТИЯ "ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ" И ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖИ ПОД ФОРМАТА НА ВСЕВЪЗМОЖНИ ЗАСТРАХОВКИ ОТ КОИТО ХОРАТА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НЕ ВИДЯХА И СТОТИНКА???? ПОТЪВАТ НЯКЪДЕ В НЕЧИИ ДЖОБОВЕ И ПОСЛЕ ПАК НА НОВО ...не си спомням вече колко имам аз самият..пари които никога няма да видя уви
143
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
докато не грабнем пушките и ги изтрепаме няма нищо да се промени ,ще продължават да ни крадат и лъжат
142
0
 
29
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Само че управляващите няма да го разберат това - не и доброволно - и докато тоя народ не скочи и не заколи брадясалият Тотю като прасе на жълтите павета, че и борисов и дянков с него, нещата няма да се променят - ще ни товарят докато се пречупят нашите гръбнаци !!!
141
0
 
34
 
! Отговори
Българин преди 11 години
А на г-н Велев ще кажа, че ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ за реформиране на пенсионната система е не вдигането на пенсионната възраст. Нека гой си помисли дали иска в предприятията, ръководени от неговият холдинг, да работят грохнали 70-годишни старци?Единственият път е преминаването към лични осигурителни партиди и изхвърлянето на отвратителните ***, както и другите неплащащи от здравноосигурителната система !!! Колко осигуровки плащат ушевите ***, дето се пенсионират на 45 ???
140
0
 
24
 
! Отговори
морски преди 11 години
Още някой лев да оскубе от народа Симеон Дянков,че да има да си раздават бонуси по министерствата.
139
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В механатаТежко, тежко! Вино дайте!Пиян дано аз забравятуй, що, глупци, вий не знайтепозор ли е или слава!Да забравя край свой роден,бащина си мила стряхаи тез, що в мен дух свободен,дух за борба завещаха!Да забравя род свой беден,гробът бащин, плачът майчин, -тез, що залъкът наеденграбят с благороден начин, -грабят от народът гладен,граби подъл чорбаджия,за злато търговец жадени поп с божа литургия!Грабете го, неразбрани!Грабете го! Кой ви бърка?Скоро той не ще да стане:ний сме синца с чаши в ръка!Пием, пеем буйни песнии зъбим се на тирана;механите са нам тесни -крещим: "Хайде на Балкана!"Крещим, но щом изтрезнеем,забравяме думи, клетви,и немеем и се смеемпред народни свети жертви!А тиранинът върлуваи безчести край наш роден:коли, беси, бие, псуваи глоби народ поробен!О, налейте! Ще да пия!На душа ми да олекне,чувства трезви да убия,ръка мъжка да омекне!Ще да пия на пук врагу,на пук и вам, патриоти,аз вече нямам мило, драго,а вий... вий сте ***!
138
0
 
25
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Че то който иска и сега може да се застрахова, дори съветвам всеки да го направи - тъкмо ще ползва и данъчни облекчения !!! Може и доброволен пенсионен фонд да си направи !!!Но да правят това ЗАДЪЛЖИТЕЛНО означава само едно - престъпните *** на власт признават, че от пенсионните вноски, които хората плащат сега, за тях не остава НИЩО !!! Абсолютно нищо - всичко до стотинка отива или за пенсиите на сегашните пенсионери или за помощи на *** !!! Защото тия помощи ги плаща НОИ !!!
137
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Допълнително, задължително, доброволно/доброзорно/ пенсионно осигуряване, но накрая ни връщат половината пари почти, защото си прибират едни 30% за собствената си издръжка и още едни 10% ДОД. Двойно облагане с ДОД. Скоро и на другите пенсии сигурно ще го взимат. Единствена реална полза от социалното осигуряване имат ръководните кадри на самото осигуряване и ***. Всички останали са на силна загуба.
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
елегантно се заобикаля темата за личните партиди. Но няма друго решение - и ще стане но след време.
135
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВРЕМЕ Е ДА ВЗЕМЕМ СОПАТА
134
0
 
9
 
! Отговори
Метъл, PC, Пиячка преди 11 години
А наздраве, да го духа тикволандия. Искам да споделя с вас едно четиристишие от една книга (българска)Не сипвайте на гроба ми вода,на онзи свят не искам да се мия,ако възкръстна нявга от смъртта,че бъде само за да се напия.Наздраве :) МЕТЪЛ , КОМПЮТРИ , ПИЕНЕ И ЛЕВСКИ (СОФИЯ) !!!!!!!!!!!!!!!
133
0
 
32
 
! Отговори
/ преди 11 години
Министри, престанете с тези СИРОМАХОМИЛСТВА и "социална ангажираност"! Чудите се КАК да ни изстискате нАС, които работим и спазваме законите, за да ПОДДЪРЖАТЕ ***, ДЕЦАТА ИМ ( ЗА КАКВО са ни???), да ги лекувате след сечене с брадви и да им плащате глупостта и нахалството- "пътя на боровинките", да им строите къщички.И всичко- на НАШ ГРЪБ.Умни сме, разбираме. Искаме ЛИЧНА ПЕНСИОННА ПАРТИДА, както и ЗДРАВНА ЛИЧНА ПАРТИДА.