Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"

Идеята на кабинета няма да подобри състоянието на пенсионната система
Обновена: 7 авг 2012 14:50 | 7 авг 2012 13:30, Миглена Иванова
191
Застраховката "Достойни старини" като още един данък "труд"
Снимка: БТА

Вместо да реформира из основи пенсионната система и да се премине към лични пенсионноосигурителни сметки, правителството предлага постепенно да бъде въведена доброволна и задължителна застраховка, наречена "Достойни старини".

Идеята е залегнала в концепцията за насърчаване на активния живот на възрастните хора (2012 – 2030), но в документа не се съдържат повече подробности за размера на застраховката, както и какво точно тя ще покрива.

Предложението за застраховката „старост“ всъщност не е ново. Още през 2010 г., когато се водеха най-разгорещените дискусии за пенсионната реформа, социалният министър Тотю Младенов предложи от 2012 г. да плащаме допълнителна вноска за старост. Вноските трябваше да се натрупват в целеви фонд към Националния осигурителен институт (НОИ), като се предвиждаше средствата да се използват в подкрепа на пенсионерите и строителство на старчески домове.

Освен бягството от отговорност изцяло да се реформира пенсионната система, предложеното „нововъведение“ илюстрира и опит да се натовари българинът с още един данък върху труда му в тежки икономически времена с мотива, че властта иска да въведе модел за финансиране на дългосрочните грижи за възрастните хора в страната.

Застраховката „старост“ като нов данък „труд“

Според икономиста Петър Ганев от предложената застраховка няма особен смисъл, тъй като и сега всеки е възможно да „се застрахова“ и да си осигури старините – от една страна чрез задължителната осигуровка за пенсия, от друга – чрез доброволното осигуряване, и от трета – като спестява сам.

По думите на икономиста понеже думата „осигуровка“ е натоварена с напрежение около дебатите за пенсионната реформа, е въведена по-модерната дума „застраховка“.

Ганев смята, че правителството не предлага нещо качествено ново, а се възползва от новата формулировка, за да „замаже очите“, че се прави някаква промяна.

Той допълни, че предложението е опит да се увеличи солидарната осигурителна вноска за пенсия, което обаче не е удачно във време на тежка криза и период на възстановяване на икономиката.

Работодателите също не приемат да им се вменяват допълнителни разходи във време на криза. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира, че работодателските организации няма как да влияят върху приемането на подобни идеи, ако предложението предвижда доброволно сключване на такава застраховка, но определи задължителното й въвеждане като неразумно.

По думите му пътят за реформиране на пенсионната система не минава през увеличаването на пенсионно-осигурителната тежест, а през вдигането на възрастта за пенсиониране и осигуряването върху реалните доходи.

Още четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: социално осигуряване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
36
 
! Отговори
боби преди 11 години
Спрете вече с вашият рекет.Как да живее тоз народ без доходи.Удържайте си таз застраховка от вашите заплати. Гаврите се с народа.Спрете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
131
0
 
24
 
! Отговори
681 преди 11 години
СТРАНДЖАТА пак се появи с глупостите си без да подозира ,че 10-те лева дето му ги плащат от ГЕРБавата централа ще му ги удържат за данък "Старост".Ще се окаже ,че цял ден пише глупости за без пари. :)
130
1
 
34
 
! Отговори
R-3 преди 11 години
Жалко ми става като видя бг пенсионер!Няма друга държава като нашатада се гаври с народа.
129
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само за днешния ден аз не съм съгласен:- с целогодишното каране на фарове- с този данъкМоето мнение има ли значение?
128
0
 
35
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 11 години
Е тия кога успяха да опапкат и Сребърния фонд, че тръгнаха нови кражби да измислят :))). Е те такава държава нема :)))) - десет вида вноски за пенсии и накрая ако доживееш до пенсийка най-много да има за един айран и една баничка, ако не трябва да даваш за лекарства и ако имаш късмет да не си абонат на топлофикация :))) А мерси.
127
1
 
42
 
! Отговори
отец Нафарфорий преди 11 години
Аз, чада мои, предлагам да се въведе и една малка застраховчица "Задгробен живот" - това като гаранция че ще попаднете в рая!Докато сте живи да си плащате по малко, пък после, на Оня Свят ще ви се върне!
126
0
 
38
 
! Отговори
Ние сме №1 преди 11 години
Човек цял живот ще плаща осигуровки на тази "държава"и като остарее 150 лв.
125
0
 
26
 
! Отговори
десния преди 11 години
Е нали Тиквата се представя за десен, а пак към солидарности и комунизъм дърпа :))). Боце, Боце то верно да събираш медеца в една каца е по-лесно за гребане, ама няма да стане брат :))). Всеки се спасява по единично, което означава, че за вас от ден на ден ще има все по-малко за крадене. Знам, че към комунизъм те дърпа, ама номера няма да мине :)))
124
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато едно управление е некадърно и не умее да си събере вземанията от некоректните длъжници, почва да мисли как да натовари коректните платци с още задължения, вслдствие на което коректните платци намаляват, а некоректните се увеличават :) но в страната на тиквите е така
123
0
 
35
 
! Отговори
Некъф Човечец преди 11 години
Два въпроси ми изникнаха1. Цветелина и Застархователна компания ли има? 2. Защо в момента вноските по задължителното осигуряване се облагат с 10% данък при теглене? Демек щото са ни мноооооого богати пенсионерите ги цакат с данък на пари дето са ги чакали 15 години
122
0
 
24
 
! Отговори
недоверчив преди 11 години
Аз на тия дет се изредиха да крадат във властта кучето си за два часа не бих поверил, кому ли от да им дам пари и да чакам те да ми осигурят висока пенсия :)))).
121
0
 
28
 
! Отговори
пенсионер преди 11 години
Достойни старини в България НЯМА
120
0
 
34
 
! Отговори
аз преди 11 години
Ей тия мислят ***-будала за по-голям *** отколкото е в действителност :))). Кой *** ще тръгне да пълни буре без дъно? Солидарни застраховки дрън-дрън. Аз сега ще плащам половината си доход, че след 30 г. те щели да ми дадат :)))). Е кво ще ми дадете бе? Като гледам какво дадохте на хилядите пенсионери - обрахте ги най-безсрамно и ги оставихте едвам да оцеляват. Не ви ща пенсиите и сам мога да се оправям, особено ако не ми пречите :)))
119
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Целия този цирк означава само едно ,сребърният фонд е източен , и мутрите нямат пари! Този път няма да им се размине, оставка и съд за мутрите от герб!
118
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей ***, бегом в банките да теглите от тлъстите си банкови сметки за застраховки. Ревльовци
117
0
 
24
 
! Отговори
любопитен преди 11 години
И кога ще ми осигурят тия недоразумения достойните старини? При пенсионна възръст 70 г. и средна продължителност на живота от 69 с тенденция към намаление :))). Аз старините съм си ги осигурил, сега големия ми проблем са поплъзновенията на държавните хрантутници към това, което съм си осигурил.
116
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половината от приходите ни отиват по:горива токпарноВиКмобилни опрераторидържавни данъциместни данъциКато гледам все при крадци
115
1
 
30
 
! Отговори
наблюдател преди 11 години
Ай стига вече с тия солидарности. Който иска солидарна пенсия да си оди я в С. Корея, я в Боливия. Аз ***, милиционери и всекви държавни харнтутници не ща да спонсорирам. 2030 г. половин българия ще е манганария, три четвърти пенсионери и я има, я няма няколкостотин хиляди, които реално да работят. Не ща тогава да ми се обяснява, че то таковата-онаковата, кризата, Рапоня и т.н. та за туй пари за пенсията ми няма. В края на крайщата съм прочел повече от Тикуня, значи мога да се оправя по-добрe от това, което той е измислил. *** народ, тиквена държава.
114
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хехе, старини викат ? И как ще стигна до тях, след като на 36 години съм с разбито здраве, я ми остават още 10 годинки, я не . И знаете ли , мене от смъртта не ме е страх, за мене ще е избавление от това, че съм се родил българин (какъвто вече не се чуствам), Вие да му мислите..........ще видиме в ада !!!!!!!!!!!!!
113
2
 
22
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 11 години
дано цялото правителство се качи на самолет за държавно посещение в Африка,самолета да се разбие в прерията и нито един да не доживее до достойните си старини.Ако некой оживее,да го изядат лъвовете.*** ГЕРБ-аджийска крадлива