Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева

Те настояват по-голямото възнаграждение да е от 1 септември
Обновена: 16 авг 2012 14:52 | 16 авг 2012 14:13,
216
Синдикатите искат увеличение на учителските заплати с 30 лева
Снимка: архив, Булфото

Синдикатите настояват от 1 септември 2012 г.  да има увеличение на работните заплати на учителите с 30 лева.
Това заяви пред  БТА Янка Такева - председател на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ, по повод на днешния отраслов съвет в Министерството на образованието,  на който се обсъжда бюджетът за образованието.

Учителите и директорите в училищата и в детските градини в страната сега са 93 000. От 1 септември тази година исканията на синдикатите са основните заплати на начинаещите учители от 450 лева да се увеличат на 480 лева, на старшите учителите основните заплати да станат от 480 на 510 лева, а на главните учители основната заплата да се повиши от 510 на 540 лева.

„Искаме това увеличение с 30 лева, защото сега според статистическите данни с 12 процента учителската заплата е по-ниска спрямо средната брутна заплата за страната в бюджетната сфера“, коментира Такева.

Тя заяви, че днешният отраслов съвет е по искане на Синдиката на българските учители, защото до 14 септември всички ведомства трябва да бъдат готови с проектобюджетите си за 2013 г., които след това трябва да бъдат защитавани в Министерството на финансите.

Настояваме също от 1 януари 2012 г. да има увеличение с 15 процента на единните разходни стандарти за издръжка на учениците, заяви председателят на СБУ.

„Искаме това увеличение, тъй като от 2008 г., след учителската стачка от 2007 г., средното образование получава 90 процента от средствата за единния разходен стандарт за издръжка на учениците“, припомни Такева.

Според този стандарт училищата получават средства за делегираните си бюджети. От 1 януари настояваме училищата да получават пълния си разходен стандарт от 100 процента, така средният единен стандарт да стане 1438 лева, а сега той е 1328 лева, заяви Янка Такева.

Тя обобщи, че исканото 15-процентно увеличение включва възстановения разходен стандарт от 100 процента, както и още 5 процента увеличение.

"Знам, че държавата има възможност да даде тези пари, водили сме многократно разговори с министъра на финансите Симеон Дянков, като на 2 и на 18 май той обеща да има увеличение на учителските заплати с 30 лева от 1 септември тази година, коментира лидерът на СБУ.

През 2012 г. за средното образование са отделени 2,9 процента от БВП, а общият процент за средно, висше образование и наука сега е 3,3 от БВП, каза Такева.

По думите й трите учителски синдиката настояват за 2013 г. общо за средно и висше образование, и наука да бъдат отделени 4 процента от БВП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
9
 
7
 
! Отговори
sss преди 11 години
До НеопитнаСамо неграмотни учители има тук! Моля, научете се кога се пише "и" и кога "й"! Как не Ви е неудобно да ревете за увеличение на заплатите и да се биете в гърдите, че сте професионалисти? Дори 350 лв. не сте заслужили като заплата.
131
0
 
6
 
! Отговори
до 139 преди 11 години
Е много ясно, нали ще печелиш по-малко пари!Счетоводител си, както казваш, сметките трябва да са ти ясни ;)
130
2
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 11 години
А ти може ли в час по музика да им обясниш как се свири на кавала?
129
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
137, препоръчвам ти да поработиш както учителите и после да питаш кой почива толкова. Не е зле да се пробваш да повтаряш един урок четири-пет пъти на ден в продължение на една-две седмици. Може да се пробваш да получиш обратна връзка от класа - т.е. какво са разбрали от целия урок. Може да се опиташ и да съставиш учебен план за урока, съобразен с възрастовите особености...За сравнение - счетоводител съм, работя с 35 фирми, 8-9 часа буквалноне мърдам от стола, но не бих го заменил с учителстване
128
1
 
8
 
! Отговори
Чичо Пичо преди 11 години
Па дайте им!
127
2
 
13
 
! Отговори
Неопитна преди 11 години
Само мога да кажа- Горките деца! Някой от тях всеки ден ме прегръщаха и ми казваха, че ме обичат повече от майките си.. Заплатата ми чисто е 350 лв. на този етап съм доволна, но наистина ще е добре да бъде увеличена! И да, наистина ние си купуваме разни материали- поне аз! Маркери, цветни листи, лепила, моливи, химикали и т.н. отделно разпечатвам от личния си принтер различни задачи и лабиринти за децата! Познатите ми казват, че съм луда! А аз им казвам- децата ми изкарват парите, заслужават го!
126
0
 
13
 
! Отговори
Неопитна преди 11 години
На 25 г. съм и имах щастието 2011 г. да започна работа в едно училище като възпитател! Обичам децата и за мен това не е работа, а удоволствие! Но определено не е лесно! 22 деца на 7-8 г. , които трябва да научиш да четат, пишат, смятат.. Има доста буйни и палави деца, дисциплина никаква! Обвинявах винаги себе си, че съм добричка, че ги разглезих, че не им се карам, че подхождам приятелски към тях, но.. за жалост семейното възпитание оказва голяма роля!
125
1
 
8
 
! Отговори
До леля Катя преди 11 години
Само най-изпадналите икономисти работят касиерки в ОДЗ!Завиждай на учителките, полага ти се.
124
0
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
до Ува, на кадърния ни ръководен персонал не се дава възможност в повечето случаи. Университетите ни за съжаление, добри икономисти не подготвят. А накрая винаги се стига до тях за финансиране на квалификации (допълнителни курсове), бази и т.н. А на учителите ни подготовката им по психолого-педагогическите науки клони към нула.Не ми казвайте, че няма пари, пари има - не ги дават за това
123
1
 
4
 
! Отговори
И пак до 123 преди 11 години
Липсва им мотивация на децата, Тиквите в парламента от 10 години им обесняват, че сме ставали за чистачи и за копаене само. Аз наистина в чужбина тук такива българи не познавам, може би заради средата ми.
122
0
 
5
 
! Отговори
Ува преди 11 години
Имах предвид и съвременни кабинети по природо-математическите дисциплини,а не само компютърните.И зали за художествено-естетическа дейност,спортни зали и площадки..."С трици маймуни...."-казал го е народа.Никой състава на МОМН и синдикатите не се погрижи за една цяластна съвременна квалификация на учителите,съобразно новите постижения в психолого-педагогическите науки преди всичко на запад,без да отричам нивото на руската наука,на която признавам дължа много.
121
1
 
3
 
! Отговори
Коко преди 11 години
Като ми чукате минусите, няма да промените нищо, започнете със себе си :). Друг е въпроса ако поставения минус ви радва :)
120
1
 
4
 
! Отговори
Койчо преди 11 години
до 123 : Единственото, с което съм съгласен е, че клас от 27-30 ученика е много. 20 е ок, повече не. За даскaла ни по български и 35 не са проблем, били сме 2-3 пъти толкова. Няма да го забравя този Човек. Голяма част от другите "учители" и коментар не заслужават.
119
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 11 години
до 123 - техниката е доставена 2004. Компютрите са достатъчно прилични да се сложи НОВА текстообработваща програма, НОВ графичен редактор и да се постави едно добро начало. А за програмиране, няма стари компютри, има неграмотни разработчици - говорим за училище с обща насоченост, а не профилирано. Но за основи на програмирането става всеки работещ компютър
118
2
 
3
 
! Отговори
коко преди 11 години
SSS съчувствам ти. Имам приятели, които са тук точно заради "истинското лице на българския учител и страх от наближаващата учебна година" - за тях първа. За моя радост, попадам на много стойностни хора от БГ тук. Късмет ти желая, на теб и децата ти.
117
0
 
3
 
! Отговори
до 121 преди 11 години
Пожелавам ти да си по умен и да стигнеш по далеч от мен :)
116
5
 
6
 
! Отговори
sss преди 11 години
До 109Няма никаква завист! Просто очаквам учителите в тази старна да си заслужат заплатите и чак след това да имат нахалството да искат поредното увеличение. Чувствата, които изпитвам са разочарование от истинското лице на българския учител и страх от наближаващата учебна година ;-(
115
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
120...че има кабинети- има.Но в кабинет с 20 компютъра как да се обучава клас от 25-28 деца?А това, че техниката е доставена преди 10-12 г и се мисли, че е вечна?Но обаразоването на децата не е само работа с компа...Масово ги мързи да четат и учат.Факт...
114
3
 
2
 
! Отговори
коко преди 11 години
И Ува, моя учителка по математика се беше оплакала на родителска среща от мен, защото и бях казал - когато се научи да решава задачи по мателатика, тогава да ги обеснява.До 119 - бил съм в клас само с мъже в техникум, всички знаехме произведенията по литература, всички ги бяха чели. Учителят по български имаше подход и не повишаваше глас и не ни обиждаше. Пишеше двойка ако ни хванеше че сме ползвали литературни анализи. Искаше нашете мнение. През цялото ми "учене" съм имал 4 такива учители.
113
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коко бая си тъпичък, моето момче...