Лятото на обещанията за по-високи доходи

Преглед на печата на 4 септември
Обновена: 4 сеп 2012 07:19 | 4 сеп 2012 07:16, Красимир Ангелов
50
Лятото на обещанията за по-високи доходи
Снимка: Булфото

След като стана ясно, че редица браншове се готвят за протести с искания за по-високи заплати, министрите започнаха щедро да обещават повишение на доходите в изборната 2013 г., коментира под глава "Сега".

След вътрешния министър Цветан Цветанов вчера за по-високи заплати заговориха министрите на образованието Сергей Игнатов и на отбраната Аню Ангелов. В същия тон се изказа и социалният министър Тотю Младенов.

От Министерството на финансите вчера заявиха, че проектобюджетът за 2013 г. още не е готов. И докато не стане факт, не е ясно дали и с колко ще се вдигат заплатите, плащани от бюджета.

"Не очаквам срив на пазара на труда" е заглавието над интервю в "Труд" с Тотю Младенов, министър на труда и социалнатаполитика. "Пикът на безработицата т.г. беше през февруари и март - 11,5 на сто. През април нивото спадна на 11,4 процента, а през май - 11. През юни, юли и август безработицата се задържана 10,8 на сто.

В бюджета за т.г. е заложено средното й ниво да е 11,5 процента. За първото полугодие то е по-ниско - 11,2 на сто. Очакванията на Агенцията по заетостта са, че тази тенденция ще се задържи до края на годината и безработицата ще е по-ниска от предварително заложената", аргументира се Младенов.

Според темата на "24 часа" по едно нещо сме стигнали, дори задминали американците - цената на земеделската земя. Декарът у нас мина 1300 - 1400 лв., колкото струва и в най-плодородния американски щат - Канзас, заявява зам.-шефът на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радостлав Христов. Истерията от пазара на недвижими имоти с надутите цени на жилищата се е прехвърлила върху пазара на земеделска земя.

Заради навлизането на играчи от други сектори, пострадали от кризата, се създавала изкуствена конкуренция в търсенето на земи, което вдигало цените. Балонът и тук ще се спука, въпросът е кога, твърдят фермерите. Те се оплакват, че нямат никакъв шанс да се доберат до сделка със земя, за да увеличат стопанствата си.
Пускането на 154 000 дка държавна земя няма да се отрази на пазара, допълва още Борислав Петков, шеф на асоциацията на собствениците на земеделски площи. "Тези площи са едва 6-7 процента от общия обем на сделките, които се сключват годишно на пазара", аргументира се експертът.

Договорени са 81 процента от общия бюджет на 7-те оперативни програми на ЕС, а разплатените са 24 на сто, отбелязва пред "168 часа" Моника Панайотова, председател на парламентарната комисия по европейски средства. Според нея има пет основни причини усвояването на средствата да е на това ниво:

"Първо - липса на проектна готовност в началото на програмния период, особено за големите инфраструктурни проекти. Второ - сериозното забавяне до 2009 г. на цялостния процес - по редица от програмите бяха усвоени едва 1-2 процента от средствата, същевременно имахме и спрени пари за България. Трето - административната тежест за бенефициентите се оказа голяма пречка при кандидатстване и се наложи да се правят множество промени в ход с цел нейното облекчаване.

Четвърто – нормативната уредба. Пето - липсата на доверие от страна на бенефициентите и ЕК към прозрачността и обективността на проектни предложения", посочва Панайотова.

България и Румъния изпуснаха влака с фондовете на ЕС, коментира на първа страница "Дума". Преходният процес в Румъния "далеч не е завършил", докато в България се движи с "бавни темпове", гласи докладът на френските сенатори Симон Сютюр, Мишел Билу, Бернадет Бурзе, Жан-Франсоа Юмбер и Катрин Морен Бесали, които наскоро посетиха България от името на сенатската Комисия по външна политика.

Те изтъкват забавянето на двете страни по усвояването на еврофондовете, което до голяма степен се дължи на проблеми от административен характер, лоша организация в разпределянето на отпуснатите средства, некоректни подходи към бенефициентите, а често и прилагането на корупционни практики.

"Зимнината скъпа, но пак на мода" е водещото заглавие за "Новинар". Близо 4 лева излиза буркан домашна лютеница. Независимо от високите цени на чушките, доматите, патладжаните и подправките хората избират сами да приготвят бурканите със зимнината.

Таксиметровите услуги в столицата ще поскъпнат, алармира на първа страница "Преса". Клиентите ще усетят увеличението в края на октомври, защото процедурата по пренастройка на апаратите изисква време. Очаква се тарифата за километър да се увеличи с около 30 процента.

През новия политически сезон очаквам изостряне на политическите дебати, защото ще наближат избори, прогнозира пред "Новинар" политологът Антоний Тодоров. "Според сондажите, направени дотук, въпреки че през есента и зимата ще е по-важно да ги проследим, изглежда засега поне в бъдещия парламент ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС.

Под въпрос стои попадането на партии като "Атака", както и на партии като ДСБ и СДС, особено ако те се явят, както изглежда, поотделно на изборите. Така че новият парламент ще бъде наистина прекроен спрямо сегашния", категоричен е Тодоров.

Премиерските ножици на Бойко Борисов ще щракнат още много пъти в оставащите 10 месеца от управлението на ГЕРБ, допълва "Преса". Дългоочакваното рязане на лентата на втория мост на река Дунав - при Видин - Калафат е предвидено за 29 ноември. До края на мандата Националният музеен комплекс, получил популярност като българския Лувър, ще бъде завършен. До тогава ще е готов и ремонтът на скоростната линия Пловдив - Свиленград. Ще бъдат завършени и 1464 км магистрали и пътища от републиканската мрежа.

За новия политически сезон говори и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. В интервю за "Стандарт" тя изтъква: "За този сезон бих откроила няколко теми с голям обществен интерес. За септември акцентите ще са два. Второто четене на промените в Изборния кодекс.

В ГЕРБ сме последователни в желанието си правилата за изборите да са ясни достатъчно рано, за да могат гражданите и изборната администрация да се запознаят с тях. Втората тема ще е изборът на 11-членната парламентарна квота във ВСС. Изборът на 26 септември ще е прозрачен, ще се състои след обсъждане на кандидатите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Първо да дадат парите пък после евентуално може и да ги изберем ама може и да не ги. Така става ли. Няма да искат всичките ще крякнат "да не са балами". Що ние да сме и да им вярваме и стана те ни лъжат за пари ние ги лъжем за избори ...
41
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Те си лъжат колективно. И едните и другите среден ще ви покажат щом ги изберете!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искам да давам директен отговор на това кое време е по добро, само ще спомена няколко факта.На 52 години съм ,и не бях(минало свършено време) почитателка на социализма.НО!!! Годините ми дадоха да разбера, че човек оценял нещо едва когато го загуби.По спомен:Общежитие - 12 лв на месец(ток, топла вода...всичко)Купон за студентски стол - 30 ст. - първо, второ, трето...и допълнително колкото искаш безплатно.Студентски билети за ЖП транспорта на символични цени..Безплатен достъп до библиотека и компютърна зала(компове Правец)И най-важното - СИГУРНОСТ че след дискотека или ресторант никой няма да те наръга, изнасили или ограби.Имаше си и недостатъци онова време. Не трябваше да разказваме вицове за Т. Живков.Голям недостатък, нали?Де сега всичко да ни беше като социализма - социална система, здравна система, пенсионна, осигурителна, образователна....па нека да не можем да разказваме вицове за Б.Борисов.Щяхме да сме номер едно.Но ние излезнахме ***. Една шепа хора излъгаха народа да подскача като маймуни по сини митинги(мен вкл)...преметнаха го с обещания да разруши една красива и уредена България, за да станат същите тези лъжци милионери, да купят държавата и медиите, чрез които да лъжат непомнещите и подрастващите колко лошо е било онова време.ДА ама НЕ!ЛОШО БЕ НЕ ОНОВА ВРЕМЕ, А ТОВА СЕГАШНОТО БЕЗВРЕМИЕ.Но каквото човек сам си сторел, никой не можел да му го стори, нали!
39
0
 
0
 
! Отговори
ТЖ2 преди 11 години
До Обективен. Груби примери даваш, а моите са реалност и се отнасяха до всички до 89г. Отговори на въпросите, които задавам-защо , да речем, Германия не приватизира " Мерцедес", и да стане соцдържава с планова икономика. Знаеш ли колко време са градили Римската империя, където са си правили забавления с кървави битки на гладиатори? А жп линиите през прериите на индианците? Всичко е минало с ръкопляскания? Знаеш, че не. И аз отговарям на такива като колегата ТЖ1, щото тезата му не е коректна.
38
0
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 11 години
До Тодор Живков 1 и 2Ако ще сравняваме едно времешния "диктатор' и сегашните ДИКТАТОРИ (без кавички) сме длъжни да бъдем обективни и да сложим на масата добрите и лошите неща на "онова" и това време.Ако едно време чакахме за коли пред Мототехника, ТО СЕГА ЧАКАМЕ ПРЕД МОРГИТЕ ЗА УБИТИТЕ СИ, ИЗНАСИЛЕНИ И НАРЯЗАНИ ОТ *** ДЕЦА.Ако едно време ни стрижеха, то сега ни ДЕРАТ!Ако едно време животът е бил труден, то сега е НЕВЪЗМОЖЕН.ФАКТ!
37
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 11 години
Помня 2009г имаше обещания , че до 2013-14г доходите ни щели да се доближат чувствително до средноевропейските . Това което реално стана е понижаване на заплатите и увеличаване на цените - следователно понижаване на покупателната способност на българина с едно 30-50% , увеличаване на безработицата и несигурността и треперене и страх , нещо , на което сме свикнали . Сега получаваме обещания за увеличаване в някои сектори с 20-40 лв ,но не сега , ами от догодина . Извод - всички са един дол LIERS
36
0
 
5
 
! Отговори
m daa преди 11 години
ПОНЕЖЕ НАБЛИЖАВАТ ИЗБОРИ - ЩЕ ВИ ВДИГНЕМ ЗАБЛАТИТЕ А СЛЕД ИЗБОРИТЕ МИЗЕРИЯТА ПРОДЪЛЖАВА - БИТИЯ БИТ ... КОЙТО БЯГА СЕ СПАСЯВА..
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Плюем се един друг и цял живот се делим на комунисти, капиталисти и нз си кви!И защо?Защото манталитета на българина е като види някой който е по-добре от него да му направи мръсно, за да стане зле!Така ли ще се оправим?Като се преебаваме взаимно?Докато някои хора се опитват да вървят нагоре, а други ги дърпат надолу все ще сме така!
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
До 37 : Аз съм в отпуск още 3-4 дни, спокойно починал съм си и съм преосмослил нещата.Като не ви харесва нещо, защо седите само?Колко протеста имаше?На хартия се събрали 20 000, а реално ходят 200?Нали има мнг ербап хора из нета.Да ама само на приказки!Повечето ги мързи снега пред блока да си изчистят!Казвам на един комшия който е безработен-ето имаш време полей градинките пред блока.Той ми казва-не ме забимавай.Първо нямаме нормални човешки отношения, кво да искаме повече?
33
1
 
6
 
! Отговори
до № 28 "работе преди 11 години
Не те знам какво работиш -сигурно си на държавна работа с работно време и точно определени задължения!Недей да обиждаш хората.Истината е,че има хора които се попиляха през последните 15 години да направят нещо,без да разчитат на държавата с двете си ръце и дяволския труд който са положили,и сега през последните з години всичко отива на вятъра благодарение на "кадърното"управление на сигурно твоята партия.
32
1
 
1
 
! Отговори
до Анонимен 2 преди 11 години
Определено не си в час, излез в отпуск почини си малко, стъпи здраво на земята и преосмисли себе си. Не живееш заради правителството, което и да е то, ако после пак ти харесва - остани си със здраве.
31
0
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Както министър Добрев, ни лъже за очаквания спад в цените на горивата, ама това е, защото не знае какво друго да каже.
30
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 11 години
Вие май цял живот ще търсите виновен за положението в България?от 89 до 2009 бяха ***.И кво стана?Разпродадоха всичко-заводи, летища, електроцентрали.Нищо хубаво не направиха-даже 5км нов път нямаше!Аз избирам по-малкото зло и пак ще го избера!Не може 20 години държавата да е теглена надолу и сега за 3-4 да станем като в Германия примерно.Изберете Станишев, дето мнг обещава, да видим той какво ще направи!Осъзнайте се хора!!!
29
0
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 11 години
Не ме бъркат обещанията за по - високи доходи, защото на нас не са ни плащали от 4 месеца насам, та не само по - високи, а никакви! Тези мантри касаят предимно служителите в държавни и общински администрации (или по - скоро, служителите в бюджетната сфера). Само, че има една подробност - точно тези хора не произвеждат брутен вътрешен продукт, а освен всичко друго си мисля, че и тях просто предизборно ги лъжат. Така е при ГЕРБ!
28
9
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков 2 преди 11 години
До Тодор Живков. Когато си купувате кола, си спомнете за " Москвич", колко чакахте за ред, с какви връзки си купувахте гуми Вида и акумулатор. Спомнете си и за руските ТВ Електрон, цветен, с две програми, а колко тежи...Изобщо си спомнете и си помислете-какво имаше по мое време, по-точно какво се предлагаше и си отговорете-защо ние отидохме при тях, при новите технологии, нета, кабелна, мобилна мрежа, а не те при нас, при заводите ни за редосеялки, за пръскачки, мотики и прочие. А?
27
4
 
14
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Когато умирате пред болниците защото нямате пари, ще си спомняте за моето здравеопазване. Когато търсите квалифицирани хора за работа ще си спомняте за моята образователна система. Когато се редите пред бюрата по труда ще си спомняте за заетостта по мое време. Когато ви грабят и убиват безнаказано, ще си спомняте за моята милиция. Когато гледате спортни събития без българско участие, ще си спомняте за спортните успехи от мое време. Преди да умрете ще се молите да се върна от оня свят.
26
2
 
25
 
! Отговори
За тези които помнят преди 11 години
Имахме си вече един диктатор, който мразихме, защото беше направил всички еднакво бедни, но не и гладни. Сега бодигардът му стана диктатор и направи всички гладни.
25
12
 
8
 
! Отговори
работещ преди 11 години
При всички правителства, независимо колко са крали, съм си намирал работа и съм осигурявал приличен стандарт на семейството си. Не съм член на нито една партия, гласувам винаги. Писна ми хората да оправдават мързела, некадърността и нежеланието да поемат отговорност за собствения си живот със властта. Истината е, че нито едно правителство, което дойде на власт няма да ви слага в устата. Или ще краде много, или ще краде по-малко. Ако човек сам не поеме отговорност за себе си, няма кой друг.
24
1
 
20
 
! Отговори
Ммдааа... преди 11 години
НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТИ ДАДЕ ТОЛКОВА, КОЛКОТО ОТ ГЕРБ МОГАТ ДА ТИ ОБЕЩАЯТ.....
23
13
 
7
 
! Отговори
работещ преди 11 години
С изключение на пенсионерите, децата и хората в неравностойно положение, всеки може да си намери работа. Който иска, ще намери начин, който не иска, ще намира оправдание. Мързеливите, некадърните, пияниците, които нямат квалификация, образование и не владеят поне един чужд език може и да не си намерят мечтаната работа.