Младенов отряза майките: Няма пари за вдигане на детските

За да се изпълнят исканията им, трябва да се преразгледа осигурителната вноска
Обновена: 23 окт 2012 14:49 | 23 окт 2012 14:10,
588
Младенов отряза майките: Няма пари за вдигане на детските
Майки на протест. Снимка: Impact Press Group

На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки, обяви социалният министър Тотю Младенов.

“На този етап икономиката е на такова ниво и такъв БВП имаме, че не можем да осигурим повече средства. Годишно даваме общо над 500 милиона лева за изплащането на детски надбавки“, посочи социалният министър.

Той уточни, че над половината от бюджета на министерството се разпределя за тези надбавки и те се изплащат на  над 80 на сто от децата у нас.

Вчера майки от цялата страна излязоха на протест с искане за увеличаване детските надбавки от 35 лв. на 50 лв. и на майчинството през втората година от отглеждането на детето, което да бъде обвързано с минималната работна заплата. В момента то е 240 лева на месец.

Социалният министър обаче беше категоричен, че сегашният размер на осигурителната вноска стига само за настоящия размер на обезщетенията.

„Общо взето това са парите, които са за тези 410 дни, в които се плаща майчинството, от които 45 дни преди раждане и еднократните помощи за майките с деца от една до две години", каза министърът.

Още по темата
Според него, за да има увеличение,  трябва да се преразгледа осигурителната вноска за раждане и отглеждане на дете.  Това обаче е много сложно, каза Младенов и допълни, че трябва да се дискутира с бизнеса и синдикатите.

Социалното министерство обаче работи за въвеждането на семейно подоходно облагане, стана ясно от думите на Младенов.

Междувременно ръководството на КТ "Подкрепа" настоява обезщетенията и помощите при бременност, раждане и при отглеждане на деца да се увеличат с не по-малко от 15 процента от началото на бюджетната  година.

Според синдиката е недопустимо запазването на размер на тези социални плащания на равнището им от преди четири години.

КТ "Подкрепа" за пореден път настоява за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане, които според синдиката са били необосновано премахнати при въвеждането на т. нар. плосък данък, се посочва в позицията на профсъюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


588
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
46
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
А за вашите бюджети на президентството, МС и сие имате с милиони да увеличавате, а за парите в пликчета необлагаеми и безотчетни - ни дума, ни вопъл, ни стон, а и идва време за стотиците милиони бонуси....! Вие сте толкова нагли господа самоуправци, че просто нямам думи да коментирам повече упражнявания геноцид!
18
3
 
66
 
! Отговори
турчин преди 11 години
За *** пари има.Нямането на пари важи само за нециганките.Расизъм.Някой да даде под съд България, че го дискриминира затова, че не е ***.В рейса се возят безплатно.Ако не си плащат сметките за ток и вода, не им ги спират.Ако извикате полиция не идва, но ако кажете, че сте *** им извикате полиция идват на секундата.Ако сте нециганин в градският транспорт и нямате билет контрольорите ще ви теглят един бой и ще ви изхвърлят от рейса.Ако обаче сте ***, дори няма да ви поискат билет.
17
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тогава хич не ми правете статистики как сме били застаряваща нация, нито ни обвинявайте, че не раждаме! Родих едно, стига толкова. Други и по толкова няма да искат.
16
17
 
34
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Очаквам много минуси,но я да погледнем реално на нещата.И аз съм срещу помощите за *** и аз съм за повече пари за българските деца и за майките,НООООО.....Нали искахте демокрация,капитализъм!Ето това е капитализма!В капиталистическите държави майчинството е 4 -Четири месеца!И обратно на работа!А тук имате 2-ДВЕ години отпуск за гледане на дете!!Не го забравяйте!
15
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи моята снаха,която взима 500 лв.заплата е в графата на богатите 20 % българи и затова не взима детски?Лъжа и манипулация.
14
44
 
31
 
! Отговори
майка в нужда преди 11 години
Като ги гледам на снимката тия майки, децата им сигурно не са яли четири месеца. Само количките им са по 1 000 лв. Спомням си митингите на БСП-пенсионерите когато бяха уж гладни. Носеха кожени палта за по 2 000 лв. и чукаха по празни тенджери. Другари балъците свършиха и никой не ви се връзва на номерата.
13
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
К,ви пари за майчинство ,бе ,ами ,че обществена тайна е ,че България фактически е във фалит гербавите начело с мутрата от Бояна фалираха България и окрадоха финансовия резерв оставен им от предишните правителства ,ама вие сте си виновни дето се подведохте по медийната пропаганда да гласувате за един човек ,който е прочел 1 книга -Винету през целия си живот и детството ме е преминало в ядене на филии с мас
12
5
 
66
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
Парите ,драги родители, са предвидени за покупка на АЛБАНСКИ БИТУМ. На бат Бойко магистрали му трябват, не българчета.
11
3
 
41
 
! Отговори
циганин преди 11 години
Подкрепам младите майки плътно зад тях съм айде че имам да правя чаавета вие протестирайте аз ще лапам.
10
2
 
69
 
! Отговори
I преди 11 години
Отрязаха искането, защото наситина е нереалистично. Излезте да протестираме срещу наредбите, с които се дават на *** огромни суми пари да раждат по десет деца. Искайте да се сложи лимит на майчинските до след 2ро дете примерно. Нека се ограничи раждаемостта на малцинствата по някакъв начин. Когато бюджета спести от парите, които пръска да храни мангалчетата, тогава искайте за вас. Майчинство 2 години не е необходимо, искайте места в яслите и детските градини!
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има пари САМО за "магистрали". бели ли са?
8
2
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България детските трябва да се спрат. Един българин с едно или макс. две деца тези пари не го греят , но виж *** правят си по десет и после айде на улицата. Трябва да им се спре кранчето на тези ***.
7
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пари има само за ***, за магистрали и за Бистришките тигри да летят със самолет, останалите да го духаме! При този отрицателен прираст първа грижа на държавата трябва да е да стимулира раждането на бели деца, но уви, не така си ни наредили презокеанските господари.
6
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има пари САМО за "магистрали".
5
6
 
66
 
! Отговори
Майка преди 11 години
Ами те децата не са избиратели, за разлика от пенсионерите...
4
4
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мамичката ви *** герберски *** ,значи за *** има помощи и детски ,а за българските майки-няма ..и вас да ви няма герберясали продажни на евреите и турците ***
3
2
 
91
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На този етап в бюджета няма възможност за повишаване на детските надбавки, обяви социалният министър Тотю Младенов, но има пари за МВР
2
7
 
98
 
! Отговори
майка преди 11 години
Гласувайте пак за *** от ГРОБ, които 4 години закопаха България, за сметка на монополите, *** и чуждите лобита. ИЗРОДИИИ
1
4
 
98
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като няма защо сте още на власт, а Младенов?