Учителки спасяват 4-годишно дете, линейката дошла след 40 мин.

Малката Димана си глътнала езика по време на сън в детска градина
Обновена: 2 ное 2012 14:56 | 2 ное 2012 09:41,
122
Учителки спасяват 4-годишно дете, линейката дошла след 40 мин.
Снимка: архив, Impact Press Group

Четиригодишно момиче получило задушаване и гърчове в детската градина, а линейката на спешна помощ дошла 40 минути по-късно. Единствено бързата и адекватна реакция на учителките спасила детето, съобщи bTV.

Инцидентът станал в понеделник по време на обедния сън в детска градина „Звънче” в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Учителките видели малката Димана, която се задушвала, тъй като си глътнала езика. Успели да й дадат първа помощ, след което едната от тях се обадила на телефон 112.

Учителката Еми Жекова заяви пред bTV, че набирала 4-5 пъти 112, но никой не отговорил на обаждането. Наложило се да позвъни на телефон 150, откъдето приели сигнала.

На мястото пристигнали майката и чичото на момичето, дори личната му лекарка, но екипът на спешна помощ не идвал. През това време детето е в критично състояние.

По данните на учителките и близките на Димана обаждането е било прието в 13.14 часа, а линейката пристигнала в 13.54 часа.

Данните леко се разминават с тези на Националната система „112”, но отново са в рамките на половин час закъснение.

Директорът на единния телефон Стоян Граматиков обясни, че службата му не отговаря за ръководенето на спешните екипи, а само приема и предава сигнали.

В подаването на конкретния обаче учителката допуснала „грешка”, като не изчакала достатъчно дълго, а звъняла неколкократно. По европейски стандарт реакцията на оператора трябва да бъде в рамките на 20 секунди, а в България това се случвало най-късно на десетата в нормални дни.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в София д-р Георги Гелев обясни, че сигналът при тях пристига в 13.27 часа, лекарят обаче тръгва в 13.36 часа, защото след сигнал за едно болно дете преглежда няколко в ромската махала във „Факултета”.

Според него няма как двумилионен град да се обслужва от 15 спешни екипа. Приоритет обаче имат децата, без значение от пол, възраст и етнос.

Роднините на детето, което вече е добре, казват, че не се сърдят на лекарите, но в подобна ситуация човек е оставен пред перспективата да се оправя сам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо в детската градина няма медицинска сестра?Защо в училищата няма медицински сестри и лекар?Защото Димитър Игнатов, ИлкоСемерджиев и Милан Миланов взеха пари за реформа, която преписаха от страна, много по-изостанала от нашата в оказването на спешна помощ и получиха/недоказано/ комисионни , за да вкарат калпавите Ситроени за линейки. Ама това не са линейки а камиончета, които друсат, тракат и са оборудвани с негодни носилки , та хората свалят болните с подръчни средства от етажите
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
телефон 150 отдавна е закритКато позвъниш на 112 могат да те прехвърлят на оператора от спешна помощ/бившото 150/
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 114Поздравявам те, прочети какво съм написал в коментар 83. Иначе простаците продължават да си пишат глупостите.
97
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕдинКупени са 100 линейки, обаче *** направо злоупотребяват и по 6 екипа отиват на една и съща улица по едно и също време за деца, които не са заведени на лекар, защото родителите им са много заети и не могат да ги заведат при джипито. Заети са да правят още деца.
96
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието "глътнала" си езика не може повече да се употребяваНародът ни и без това не е на ниво по медицински познанияДетето е направило гърчАко си е глътнало езика, трябваше вече да го изакало.
95
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как се оказва първа помощ в такива ситуации, трябва да се учи от всички в училище.
94
1
 
19
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Значи докато линейката е отишла в мангалският катун, заради ***, което просто е било БОЛНО, без да има нужда от спешна помощ и *** са принудили лекарката да преглежда още няколко мръсни чаавета, просто профилактично, едно Българско дете е щяло да умре ???? И родителите му не търсят възмездие ??? А после ще се чудим защо има такива случаи !!!!Линейките трябва да престанат да ходят в катуните - когато *** започнат да плащат данъци и осигуровки тогава ще чакат медицинска помощ !!!
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Директорът на единния телефон Стоян Граматиков обясни, че службата му не отговаря за ръководенето на спешните екипи, а само приема и предава сигнали..............................тогава ДА СЕ ЗАКРИЕ тая служба,имаме достатъчно търтеи на ДЪРЖАВНАТА КОПАНКА!
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не искам да политизирам,но Божидар Нанев искаше да напраи много адекватна реформа в здравеопазването-наливане на пари в спешната помощ и закриване на болниците-***.И какво стана-подляха му вода и го принудиха да си подаде оставката,че и го съдиха за някакви ваксини.Има кръгове,които не искат здравеопазване,а да страдаме и да мрем.И в образованието е същото,само дето там не е имало министър,който е искал реална реформа.Добре,че детенцето е добре,живи и здрави да са госпожите му!
91
1
 
12
 
! Отговори
скорошен емигрант преди 11 години
До Цецо ЦветановНе ние лекарите сме "убийци", а тъпанарите като Ц.Ц. и останалите ни политици - а пък ти за 600лв. , омраза и работа в нечовешки условия какво очакваш?
90
2
 
27
 
! Отговори
Подкрепям!!! преди 11 години
До учителкаНека над това да се замислят тези, които преди 2-3 години се възмущаваха от учителската стачка! Няма по-отговорни професии от тези на учителите и лекарите... Малко са и по-лошо заплатените! Тези хора трябва да получават адекватно на труда си възнаграждение, за да мислят за децата ни докато са на работа, а не дали ще могат да нахранят своите деца.
89
1
 
14
 
! Отговори
До Един преди 11 години
Има много повече от сто линейки, ама няма кой да работи на тях в това е проблема...
88
2
 
12
 
! Отговори
! преди 11 години
Пиша го заради тъпанарите:ЛИНЕЙКИТЕ НЕ CА САМОЛЕТИ.
87
7
 
15
 
! Отговори
Един преди 11 години
Скапана държава! Докато Тиквата открива сметища за няколко десетки милиони левове на *** в Ботевградска околия децата ни *** ,защото няма линейки! Толкова ли е трудно да купиш 100 линейки за град с 2 0000000 население , бе Бойко????
86
1
 
15
 
! Отговори
Anonimen преди 11 години
Nai-vajna v slu4aq e barzata reakciq na u4itelkata, za6toto dokato doide med. sestra moje da stane nepopravimoto.Tazi u4itelka trqbva da polu4i nagrada.
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Budete dovolni che ne ste v Anglia.Tuk ako zakusate ot speshnoto shte pitat dishate li imate li puls i tem podobni gluposti.Za tjah tova e speshen sluchai inache njama nikoi da vi doide na krak s lineikata.Da ne govorim che lekarite im sa ubiistveno nekompetentni.(kazvam go ot opita si s godinite prekarani v Anglia)
84
2
 
22
 
! Отговори
ан преди 11 години
бях за 3 м начален учител и мисля ,че от това по трудно нямаза секунда да се обърнеш и вече някой направил беляа отговорността не може да се сравни с милиционерскатаи заплатите не могат
83
2
 
12
 
! Отговори
mnenie преди 11 години
Predi godini,kogato moeto dete beshe na 4 godini se slu4i sashtoto s nego.Ujasno e -da ne dava Gospod.Spasi go lekar ot jenskata konsultatzia v susednija vhod.V petuk v 7.30 ve4erta)I sega se razplakah kato se setih.Da e jiv i zdrav tozi doktor,koito spasi deteto mi.Ima tolkova dostoini i dobri lekari.Ne burzaite da hvurliate kamuk.
82
3
 
19
 
! Отговори
niakoi преди 11 години
Да зкъснеят линейките за децата на всички политици, барабар с министърката на здравеопазването. Белкем тогава им влезат малко чувства и състрадание в алчните, крадливи мисли. Бойко вместо да се вози с хеликоптери към поредната лентичка за рязане, да направи 2 хеликоптера бърза помощ - специално за деца....кво ми обикаля нагоре-надолу. Аман от безчовчни, алчни и егоистични политици. Да оправят поне здравеопазването и образованието....майнат им на магистралите...и без това в БГ не могат да карат
81
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
обществото ни вижда колко е отговорна лекарската професия и нека да уважаваме техния труд а не да ги обиждаме и унижаваме защото така ги подлагаме на допълнителен стрес.от това губят всички-и лекарите и пациентите.