Ден на траур заради кончината на патриарх Максим

Днес Негово Светейшество ще бъде погребан в Троянския манастир
Обновена: 9 ное 2012 14:31 | 9 ное 2012 06:56,
111
Ден на траур заради кончината на патриарх Максим
Снимка: БТА

Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх  Максим.

На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх  Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.  

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир.

Вчера близо две хиляди вярващи се простиха с патриарха. Тялото му беше изложено за поклонение в катедралния храм "Света Неделя" в София. Премиерът Бойко Борисов, министри, Вселенският патриарх Вертоломей също се простиха с патриарх Максим.

Още по темата
 Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
в отгов. на 75 преди 11 години
Ами да - навсякъде по света институции като църквата и подобни са създадени ТОЧНО за това - да манипулират хората. Да им вземат парите за погребения и кръщенета. Да ги успиват да бъдат смирени пред властта, да не му мислят много-много дали не ги клатят, защото "Господ ще ги накаже лошите". Думата ми е за друго - не е ли крайно време да научим ЦЯЛАТА истина за БПЦ. Това, че крият досието на Максим означава, че разбират че е грешно полковник от ДС да е на чело на църквата.
67
4
 
9
 
! Отговори
До 74 преди 11 години
А нима в цял свят не е така........Нима в т.нар.капит.режими църквата не манипулира?Даже участва и влияе много повече>...Такова е било статуквото в Бг и това еНо Максим наистина е бил добър ЧОВЕК
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Прочетете внимателно коментарите. Хората са наясно с "дейността" на Максим. Да прави така, че Църквата да служи на репресивния апарат на комунистическата държава. По този начин народът е бил манипулиран отвсякъде. Врачки, попове, началници - навсякъде е имало агенти на ДС. Това се е правило с цел да се контролират "народните маси". За какво мислите че Ванга е получавала заплата - 270 лева по ведомост??? Крайно време е вече да се артикулира истината.
65
1
 
6
 
! Отговори
СТИГА ГО КРИХТЕ преди 11 години
КЪДЕ Е БОЙКО НА ОФИЦИАЛНОТО ОПЕЛО?
64
3
 
7
 
! Отговори
до комисията досиета преди 11 години
Добре де, сега вече като е мъртав, може ли да му се разсекрети досието, а?
63
2
 
2
 
! Отговори
до н 3 Василев преди 11 години
Съгласен напълно!Ако този Максим е играл срещу народа и е бил Агент (дори не го обявиха, ддеба) дано се пържи в Ада. Заради такива като него се надявам да има АД.
62
4
 
4
 
! Отговори
Генерал от КГБ преди 11 години
Максим беше отлична разветка, не сквернете паметта му, безбожници!И тук в Русия имаше знамение за неговата смърт - на банкета на шпионския отдел изпихме цяла каса водка повече от обикновеното.
61
2
 
3
 
! Отговори
ДО 67 преди 11 години
Подигравка с народа прави *** от Банкя.ДС служителите са пазили сигурността на България.Само ние българите оплюхме и поругахме шпионите си. ТОва в глупст българска ненагледна.....
60
6
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 11 години
Този "дъртак"Е направил за България неща,непосилни за закърнелия ти чалгаджийски мозък.
59
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Салют за полковник Максим, с псевдоним Ракета
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Патриарх Максим е бил агент на ДС и е бил свързан с комунистическия режим, НЕКА ДА БЪДЕ ПРОКЛЕТА ДУШАТА МУ НАВЕКИ. От цялото си сърце желая да има Господ и ако Максим наистина е служил на ДС да не му се позволява безсмъртие, независимо от правилно изпълнените ритуали. Подигравката с народа не се прощава.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С пагоните ли ще погребат?
56
3
 
9
 
! Отговори
ПРОВИДЕНИЕ преди 11 години
Чудеса и знамения бележат *** на ОЗ ген. от ДС Максим! Само в последните три дни петима слепци проходиха и двама парализирани проговориха чужди езици! А Митрополит Кирил случайно седна върху едно яйце и когато стана, то не беше счупено! Самата истина ви казвам, вярващи!!!
55
6
 
20
 
! Отговори
НФСБ преди 11 години
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА ДЯДО МАКСИМ- НАШИЯТ, БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ! РАЗБИРАМ ГИ ТЕЗИ, КОИТО МОГАТ САМО ДА ПЛЮЯТ СЪС ЗЛОБА, ОТМИНАВАМ ИМ КОМЕНТАРИТЕ, КАКТО ОТМИНАВАМ *** ПО ОКОЛОВРЪСТНОТО!
54
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ужасни коментари, абе хора все пак като изключим, че е патриарх, той е един човек, когото днес погребват, що за неуместни, злобни, неграмотни коментари бълвате. Малко по-смирено, че всеки в един момент от живота това ни чака- КРАЯТ, дали ще е добре на нашите собствени погребения хората да говорят, че сме били крадци, лъжци и не знам още какви????
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хората в България са си невежи (повечето).Тези от БПЦ бяха (и са) сергияни.Сергиянството е ерес.През 1927 г. в Русия митрополит Сергий подписва декларация за лоялност към съветската власт и попада под анатемата на св. Патриарх Тихон (анатема на съветската власт от 1918 г.).Оттогава се появява терминът сергиянство.Болшевиките по-късно превзеха и официалните църкви в превзетите от тях държави.Тези които не се подчиниха на комунистите или бяха убити, или бяха изтласкани много в страни.А за официалните църкви (комунистическите) имаше (и има) медийна подкрепа.
52
2
 
3
 
! Отговори
Голямо въпрос преди 11 години
Защо ББ вчера се прости с Патриарха, в Литургия на отец Николай?Това само за ББ и Николай ли го организираха? Защото по Канона опело на починал е еднно и то е днес със всички официални лица?
51
3
 
2
 
! Отговори
do 59 преди 11 години
To4no taka e ... dobre e vseki da se zamisli kakvo pravi tuk, za6toto 6te otgovaria !
50
0
 
3
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Да, така си е, ДС- държавна сигурност, тоест сигурност за държавата:)
49
2
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 11 години
Хората си мислят, че ДС е нещо много зловещо, ама то и сега има ДС, драги мои, просто е по-келяво, тогава имаше силно ДС - България беше 9 милиона и, сега ДС-то е мижитурско и сме 6 милиона, като махнеш ***...незнам колко ще останем, и ни изкупиха и ни управляват всякакви чужденци и идеята е да си заминем като народ