Ден на траур заради кончината на патриарх Максим

Днес Негово Светейшество ще бъде погребан в Троянския манастир
Обновена: 9 ное 2012 14:31 | 9 ное 2012 06:56,
111
Ден на траур заради кончината на патриарх Максим
Снимка: БТА

Днес е ден за национален траур заради кончината на българския патриарх Максим. Негово Светейшество почина на 6 ноември в правителствената болница "Лозенец" на 98 години. Патриарх Максим ръководи Българската православна църква 41 години - от 4 юли 1971 г.

В деня на опелото и погребението на патриарх Максим националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.

От 9.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще бъде отслужена заупокойна Света литургия, а от 10.30 ч. ще бъде опелото на патриарх  Максим.

На тези траурни служби ще присъства Вселенският патриарх Вартоломей Първи, очаква се да дойдат също сръбският патриарх  Ириней, атинският архиепископ Йероним и други представители на поместните православни църкви.  

Пловдивският митрополит Николай, който временно бе определен и за митрополит на Софийската епархия, увери, че "всеки българин, който пожелае да се сбогува с Негово светейшество, ще бъде допуснат до патриаршеския катедрален храм "Свети Александър Невски".

Погребението на патриарх Максим е от 15.30 ч. в Троянския манастир.

Вчера близо две хиляди вярващи се простиха с патриарха. Тялото му беше изложено за поклонение в катедралния храм "Света Неделя" в София. Премиерът Бойко Борисов, министри, Вселенският патриарх Вертоломей също се простиха с патриарх Максим.

Още по темата
 Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938 г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит.

За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
7
 
! Отговори
Сизлак преди 11 години
Религиозните маймуни, вместо да се отдават на безсмислен т.нар. "траур", да вземат по един учебник по български и литература и да попрочетат малко, че пишат с краката си и трудно им се разбира!
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 46А ти откъде знаеш, да не би да си имал интимни отношения с него или пък с някой друг от българската патриаршия??? Много силни думи, изписани от доста елементарен човек. Може би не е добре да говориш за неща, които не разбираш. Никой не казва че са съвършени служителите на БПЦ, но все пак ти да не си Ангел или Господ, че да ги съдиш!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде не сте толкова комунисто-фобите ,просто сеете ненавист.Още ще повториш ли ДС или Комунистите ?
45
1
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
Вместо да ходиш на църква, вземи посети някое даскало. Бива ли такава неграмотност ?
44
2
 
3
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Какви души е изгорил бе, дай пример - факти, един пример поне, или много сме силни в общите приказки и в омразата?!
43
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да съжалявам за човек, който под расото криеше пагони.Който служеше на антихристите.Комунистите го сложиха на това място ("Патриарх").Колко честни духовници са пострадали от този?Колко души е изгорил.Колко хора е предал.Комунисти го сложиха на поста, комунисти ще го и погребват (агенти на ДС).
42
1
 
8
 
! Отговори
Сизлак преди 11 години
А учението на Исус Христос в чистата си форма е било доста налудничаво. Но пък е имал риторична дарба, затова простолюдието го е припознало като месия. Затова и впоследствие т.нар. апостоли изфабрикуват негово възкресение, умишлено създават култ и скалъпват уникално средство за манипулация - Библията.Във непросветни времена това е работело с пълна сила. Днес върви само пред глупаците. Не, че са малко, но суеверието не е повсеместно както през средните векове.
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половината хлапаци наистина само ДС им е в устата, без въобще да имат представа какво е това ДС....
40
4
 
11
 
! Отговори
Ники Ролекса преди 11 години
Бог да прости Патриярх Максим мир на прахът му . За съжаление новият най-вероятен патриярх ще е дядо Николай от Пловтвив .Малко история от пакустите на Николай за хората с деменция или забравили за какво зло иде реч . 1 Николай превърна половината манастири в пловдивската епархия в резиденции за разврат и почивка . За възпирането на отец Боян Саръев от Кърджали да се кандидатира за кмет на града от ДПС и коалиция бе награден с чисто нови БМВ и ауди А 8 . По заръка на ДПС и финансиран от ислиямски фондации Николай превърна мозеят костница в Батак в църква . Постави костите в кичозни боядисани в жълто сандъци за което костите започнаха да мухлясват и съвсем скоро ще трябва да бъдат изнесени от там и погребани ЗАЛИЧЕНИ . Нека не забравяме и това че Николай облепи църква в тапети което е ужасно . Николай е сребролюбец срещу пари раздава титли така и ще раздава разрешителни разни секти да вилнеят из страната ни и за капак този болен хомосексуалист марсува с малки момченца по резиденциите .
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Демокрацията направи от вас *** и *** !!! Вие нямате страх нито от бога нито от правосъдието !!! Но има един съдник ,и той ще съди по отделно всеки , и ще му раздаде заслуженото !! Бог да прости дядо Максим !!
38
2
 
8
 
! Отговори
Сизлак преди 11 години
Друг е въпросът, че тези институции, която представляват в днешно време и православието, и католицизма, и протестанството, нямат нищо общо с учението на Исус Христос.
37
4
 
1
 
! Отговори
255 преди 11 години
Печели пари, докато се забавляваш. По $ 800 на месец. Опитай, нищо не губиш...neobux/?rh=67656F726769657638323132
36
0
 
7
 
! Отговори
Сизлак преди 11 години
В чистата си форма религията има много по-утопичен характер от комунизма, междувпрочем.
35
2
 
1
 
! Отговори
dnes преди 11 години
Защо всички сайтове са с черна лентичка, а само нашия любим червен днес.бг си държи на цвета. Защо сте в топ 3 на бг сайтовете, ***...
34
2
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
До 35Знаеш ли какво ще ти кажа ако човек не си помогне сам никои неможе да му помогне. Престанете с това бездомни, гладни и безработни. Работа има колкото искаш, но наистина е най лесно да кажеш немога да си намеря. Знаеш ли предложих работа на едни момчета / става дума за общ работник / и знаеш ли какво ми казаха за 30 лева няма да работя. Прави си сам изводите.
33
1
 
3
 
! Отговори
d-r EMILOVA преди 11 години
До АТИЛА- IMA EDNI ROZOVI HAP4ETA ZA PACIENTI KATO TEBE . PIY GI ....
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте си злобата и омразата във вас !Комунистите ви напрвиха атеисти ,а демократите социопати !
31
0
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 11 години
Драги, истината ни е по-скъпа от всичко друго. А истината за нашата църква под ръководството на покойния дядо Максим не е никак лицеприятна. Митрополити-доносници, подчинение на безбожната партия БКП,висши духовници другаруващи с мутри и всякакви негодници, продажба на архонтски титли.За теб истината за състоянието на църквата не ти е потребна....Ама през ХХ век вярата трабвя да върви заедно с ИСТИНАТА И РАЗУМА!Бог да прости дядо Максим и мир на праха му!
30
3
 
3
 
! Отговори
do 33 преди 11 години
ti si mnoo zabluden 4ovek,ne e vajno kolko svqt e tozi a kakvo e napravil za xorata za bednite na klko xora e pomognal kolko xora e priutil i naxranil ot ulicata,kvo e napravil za bezdomnote pone edna kuxnq da gi xranqt da be6e napravil a ne da tane v luks
29
2
 
4
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
HORA, BADETE 4OVECI !!!!! VE4NA MU PAMET NA NEGOVO SVETEYSHESTVO.....