Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН

Едната се оказа нова "калинка" - с фалшива диплома
Обновена: 20 ное 2012 15:33 | 20 ное 2012 15:33,
117
Над 370 хил. лв. източили касиерка и главна счетоводителка от БАН
Снимка: архив, Булфото

371 000 лева са източили главната счетоводителка и касиерката в Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН от средата на 2010 г. до края на август тази година. По-голямата част от парите са от националния бюджет. Това съобщи днес на пресконференция проф. Стефан Хаджитодоров - главен научен секретар на БАН.

Заместник-председателят на БАН проф. Евгений Николов, който изпълнява и функциите на председател на академията, уточни, че нарушенията са установени от дирекцията "Вътрешен одит" към БАН при направена проверка в института през август и септември тази година. 

Установени са нарушения при формирането на работните заплати, като някои от служителите в администрацията са получавали по-високи заплати от тези на доцентите и професорите, съобщи проф. Николов.

Той добави, че са били подправени първични счетоводни документи, открита е и фалшива диплома от УНСС на главната счетоводителка на института.

С решение на директора на института към БАН е била уволнена касиерката, а главната счетоводителка засега се разминава с уволнението си "заради поредица от болнични листове".

Докладът от проверката е депозиран в БАН на 3 октомври и е подписан от покойния председател на академията акад. Стефан Додунеков. 

На 11 октомври два пакета с документи с нарушенията в института са били предадени в прокуратурата и в Главната дирекция "Национална полиция".

Годишният бюджет на Института по експериментална морфология и патология при БАН е около един милион лева, каза проф. Хаджитодоров.

Проф. Николов пък коментира, че в академията има прозрачност навсякъде и във всичко, включително и в неприятностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: банпариизточване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
16
 
! Отговори
А-хъ преди 11 години
То и политиците през последните 23 г. грабиха и ГРАБЯТ,ама парламнета и мс не ги закриват!
68
6
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
A такаааа, а сега проверка сериозна и на всички останали институти и институтчета и университети и всички подопечни на БАН, да видим къде са парите, защо непрекъснато се реве че няма пари за нАука като всъщност има, но се краде.
67
8
 
11
 
! Отговори
до 85 преди 11 години
Не че нещо...ама може ли еин *** да дава акъл на БАН?
66
3
 
10
 
! Отговори
! преди 11 години
Тия са за затвора,а тези,що закриват науката ни-за прасетата в Белене!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
IMA SAD 6TE GI SADI ZA ZLOUPOTREPA S POVERENO IMUSHTESTVO I KRAJBA OT TOVA IMUSHTESTVO KONFISKACIQ NA LI4NOTO I PROBACIQ DO VAZSTANOVQVANE NA OTKRADNATA SUMA PRIMERNO :)
64
10
 
27
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
ПОРЕДНАТА КАЛИНКА ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ ТИЯ СА ПО ЗЛЕ И ОТ 3 КОАЛИЦИЯ
63
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко ПЪТИ ,Бойко подканяше ---БАН ,да си направят ---ПРЕУСТРОЙСТВО В АКАДЕМИЯТА .....?Правителството не е виновно ,за пръв път ,...а сега да закрият ---БАН ,след издънките !
62
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и учените ви са мошеници и свещеници те ви и политиците ви.
61
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РЕЗУЛТАТИТЕ от управлението,... на 3-ната коалиция ....!
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички ДЪРЖ. ИНСТИТУЦИИ И ПОЛИТИЦИ в Бг ,СА ---КОРУМПИРАНИ,ДАЛАВЕРАДЖИИ И ТЪРГАШИ ---ТОВА СА ЦЕННОСТИТЕ ,НА 23г.,ПРЕХОД в Бг!СРАМ,СРАМ,СРАМ,РЕЗИЛ,РЕЗИЛ,РЕЗИЛ ,....ЗА НАРОДА ,КОЙТО ГИ ТЪРПИ
59
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
vinovno e pravitelstvoto
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Калинката" е кадър на 3-ната ЛАМЯ!За 3 години ,не се създава ---такъв кадър !
57
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Назначена по времето на СерГей... Какво да се обяснява още...?
56
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко ли е виновен отново...?Не случайно не даваше кинти ,на БАН!Доста пари ,са изтичали,...май!
55
7
 
12
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
и много ми е интересно с какво точно се занимана въпросният институт, дето му открадват половината бюджет, а те не разбират. Явно важното е да има за заплати.
54
6
 
9
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Не е само това, тези хора имат по 4-5 фиктивни (само си получават хонорарите) граждански договора в допълнение към трудовия си. А после същия човек излиза и започва да се жалва пред камерата, че получава само 600лв. Сигурен съм, че ако някой има познати работещи там ще потвърди този факт.
53
6
 
18
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Ах тези феодални старчета - иначе пък се обиждат.Вместо да си подредят къщичката и да я разчистят от крадливи служители те все искат ли искат пари.Така е навсякъде и всички винят Дянков.Евалла на човека държи здраво парите на данъкоплатците - ако беше някой с редки пръсти сега щяхме да сме на площада.
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И тази ли Калинка е назначена от ГЕРБ?Краде от 2010-та, значи ГЕРБ.
51
3
 
9
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
Отговорност за харченето и контрола на парите в институтите на БАН е работа на БАН, те са автономни и много мразят някой да им се бърка. Кадровата политика също е отговорност на БАН. Така че какво общо има правителството, освен това че не им отпуска достатъчно за крадене. Затова и за Рожен свършиха парите, а не защото Дянков мрази астрономите
50
2
 
19
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
Случея е ясен - кражба. Но искам да питам хората, които плюят БАН да ли са били някога там. Аз съм бил на курс при един професор педсионер. Няма да му кажа името, но повярвайте в тези старци има много знания. Не трябва да закриваме такава институция, защото се обричаме все повече на неграмотност.

Спонсорирани публикации