Бебета в парламента: За мен бюджет няма, да му мисли мама!

Майки излязоха на протест с децата си срещу "замразяването" на майчинството и детските
Обновена: 6 дек 2012 16:30 | 6 дек 2012 14:54,
269

Снимка: БТА
Майки с малки деца се събраха на протест пред Народното събрание заради замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете и размера на детските надбавки през следващата година. 

Десетина майки влязоха с децата си в парламента. Те бяха допуснати в сградата, след като независимият депутат Георги Терзийски призова председателя на парламента Цецка Цачева от парламентарната трибуна да се разпореди да пуснат протестиращите в Народното събрание.

Майките се срещнаха с представители на Коалиция за България, а след това и с председателя на парламентарната социална комисия Светлана Ангелова и заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Димитър Главчев.

Техните искания са да се увеличи обезщетението за отглеждане на малко дете и детските добавки. Според Бюджет 2013 обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст няма да се промени и ще остане 240 лева.

Минималната работна заплата става 310 лева, прагът на бедността е 241 лева, а майчинството е под прага на бедността, посочиха майките.

Специални тениски бяха направени за бебетата с надписи: "За мен бюджет няма", "Да му мисли мама".

Една от майките, чието дете е болно от церебрална парализа и е навършило 18 години, заяви, че държавата абдикира от грижата си за тези деца и родителите, които са решили да отглеждат децата си с увреждания, а не да ги оставят в дом, нямат никаква помощ, предаде БТА.

Председателят на социалната комисия Светлана Ангелова обясни, че всяка година от държавния бюджет се отделят над 1 милиард лева за децата.

За следващата година ще бъдат отпуснати и 80 милиона лева за изграждане на общностни центрове и допълнително 30 милиона лева са предназначени за подобряване на условията в съществуващите
детски градини и изграждане на нови 15 детски заведения, подчерта тя.

Тези пари ще бъдат дадени целево на общините, които имат нужда.

По думите й социалните услуги за деца с увреждания са се увеличили двойно от 2009 г. досега. Димитър Главчев коментира, че състоянието, в което са майките, не е заради ГЕРБ. Той посочи, че най-голямото перо в бюджета са социалните разходи и се търси баланс.

Междувременно парламентът реши окончателно детските надбавки да останат 35 лева, като прие на второ четене на текстове от законопроекта за държавния бюджет за 2013 г.

От Коалиция за България предлагаха детските надбавки да бъдат увеличени на 50 лева, а ДПС искаха да станат 40 лева. Предложенията обаче бяха отхвърлени.

Еднократната помощ при раждане на първо дете през 2013 г. ще е 250 лв., за второ дете - 600 лв., за трето и всяко следващо дете - 200 лв.

Парламентът прие окончателно на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 г.
Дебатите по приемането му продължиха близо девет часа през вчерашния и днешния ден.

Продължаваме да смятаме, че е по-добре да бъде дадена възможност да се изградят достатъчно детски градини, за да могат майките да се върнат на работа, а не да разчитат на минималната работна заплата, колкото и да е нейният размер, заяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов по повод протеста на майките.

По думите му бюджетът за следващата година е реалистичен и изпълним.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
0
 
! Отговори
qqq преди 11 години
До Анонимен - do 253. Kakvi detski kakvi pari..... Nqma darjava v sveta v koqto izlizash v maichinski predi da rodish - tova samo v BG go ima. Vie v 3tiq mesec spirate da rabotite bez nikakva prichina, posle 2 godini si sedite u vas i sega pak revete ... Zatova darjavata nqma da se opravi nikoga ....
210
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 249А колко са ти детските? Колко пари получаваш за 9 месеца?
209
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НЕ ИЗТРИВАЙ !!!Дано и теб да те няма, защото излиза, че и ти си к*пеле
208
1
 
0
 
! Отговори
Татяна преди 11 години
Ти си абсолютен ***!
207
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Живея във Великобритания. Тук майчинството е 9 месеца. После нищо. Само детски.
206
0
 
3
 
! Отговори
Един от нас преди 11 години
Теи протести са нагласени!!!!!
205
1
 
2
 
! Отговори
... преди 11 години
Razberete che darjavata ne e dlajna da vi "izdarja" kogato imate deca. Ne znam v koi svqt jiveete no tova s 2 gidni maichinski nikade drugade go nqma. Ne vi stiga tova ami i ste alchni za pari. 243 vi go kaza - planiraite si decata ....
204
0
 
4
 
! Отговори
! преди 11 години
Кухи ***...Малко пари даваме на ***, още искат да ни скубят...Да предложат промяна в закона - детски до второ дете и само при наличие на минимум средно образование и трудов стаж. Тогава може и да ги подкрепят повече хора!
203
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
TIA OT DPS I BSP SAMO RAZDAVAT PARI KOGA NE SA NA VLAST AKO DOIDAT PAK ..........OKRADENI 6TE SME PAK I TAKA DO KOGA EDIN PALNI DRUG PRAZNI ..SRAMOTA,,
202
1
 
8
 
! Отговори
Димитрова преди 11 години
Добре, че се отделят пари да се изграждат нови детски градини, но в провинцията хората нямат нужда от още градини, а от пари, за отглеждането на децата си. Там безработицата е по-голяма, отколкото в столицата и съответно парите в семейството - много по-малко.Ако хората можеха да си останат по родните места - имат работа, нормално здравеопазване и образование, нямаше да се налага в София да се строят още градини...
201
10
 
13
 
! Отговори
истината преди 11 години
Абе тия майки много дразнят! Не стига, че държавата си позволява лукса за 2-ра година майчинсто, а те и на това не са доволни! Има държави, където майчинството е само 8 седмици, а след това всеки да се оправя! За да бъде всичко наред майчинството трябва да бъде само една година и то само за майки, които са имали работен стаж! Съществува семейно планиране, всеки си прави сметка дали може да гледа дете! Който иска дете, трябва да бъде подготвен!
200
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на кого да остави здравото си,право и хубаво едногодишно детенце една майка,че да се върне на работа?
199
2
 
6
 
! Отговори
ХМ преди 11 години
Все чаветата ви виновни , а протестиращите майки на здрави , прави хубави дечица , какво искат - да взимат повечко парички и ако може да не хващат работа по-дълго време. А Масларова- мазницата, кво се прави на разбираща и състрадателна ! Видяхме я колко работи за майките ,за изоставените деца ,и крадливата и социална политика -скрий се крадло ! Няма да ви даде Дянков , за да ви стимулира да работите мамчета...
198
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През втората година вместо пари в брой по-добре да дават купони,с които да се купуват само необходими за детето неща-дрехи,храна,памперси.Като няма пари в брой,*** сами ще спрат да раждат.А българите тези пари и така ги дават за детето си.И ако тези пари(купони) се дават до трето раждане/или дете,ще сложат край на професията многодетна майка.
197
0
 
15
 
! Отговори
Parcuc преди 11 години
В България 25 годишна баба взима детски помощи за 10 годишната си дъщеря. Оттук следва, че 10 годишната дъщеря взима детски за току що появилото й се дете, няма такъв ужас !!! После пари за българите мноо ясно че няма да има, факт.
196
0
 
10
 
! Отговори
ххх преди 11 години
нали се сещате ,откъде трябва да дойдат парите за увеличение?!?!!?!?!?!?!!? ДА ТОЧНО ТАКА, чаветата изяждат парите за детски.. или по-точно техните родители ги ИЗПИВАТ. така,че: 1- Детски само за първо и второ дете , които право повече деца, значи има лукса да ги отглежда 2- Детски само за семейства ,платили данъците си и здравно осигурени. може да ви звучи крайно, но е КРАЙНО време да се направи... така със същия бюджет помощите за отглеждане на дете ще бъде близо 200 лева (+/ по груби сметки), което е приемливо.. а и ромите ще изгубят стимула си да се множат като *** в панелка.
195
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 233То ако чакаш в България да имаш необходимите доходи трябва да се пенсионираш. Защо не го кажеш това на ***? За тях пари винаги има. Нали и умните журналисти само ги дават като вечно страдащи!
194
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
samo chovek,koito ne e bil v bezizhodica ,ne moje da dade realna precenka za tova mnogo ili malko sa tezi pari.tuk qvno komentirat hora,koito nqmat 2 ili 3 deca i ne sa se sbluskvali s problema.az schitam,che pari za maikite trqbva da ima i te da sa tolkova,che edna jena da jivee dostoino.
193
11
 
7
 
! Отговори
До 229 преди 11 години
Абе жена, много ми е интересен коментара ти.Ти като реши да имаш дете/а,не седна ли да си помислиш-АЗ имам ли достатъчно доходи да до гледам и издържам това дете?АЗ мога ли да си позволя лукса да не работя 2 години?Колко пари ще ми дава държавата? и тн. и тн. Ти ще чакаш държавата ли да ти гледа детето?Това кое ти дава държавата е ПОМОЩ не пълна издръжка,ти трябва да си помислил за голямата част от разходите по това дете... Ама то к'во обяснявам на човек дето родителите му му пълнят хладилника..
192
1
 
0
 
! Отговори
fancy.conceptions преди 11 години
Комплект Тениски за Влюбени - 19, 90 лв. conceptions.prodavalnik