Здравната комисия каза "не" на пушенето на закрито

"Без дим може, без здраве не може", скандират протестиращи
Обновена: 13 дек 2012 17:50 | 13 дек 2012 16:40,
312

Снимка: БТА

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето, което беше внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Нямаше гласували „за” или „въздържал се”.

Десислава Атанасова напусна заседанието, за да се включи в икономическата комисия. Преди това тя настоя здравната комисия да отхвърли либерализирането на забраната.

По нейни думи дори забраната да спаси един човек, едно дете да погълне по-малко дим или един пасивен пушач да не пострада, това е успех.

По време на заседанието Кирил Гумнеров пък заяви, че забраната е абсолютно неефективна и повтори за пореден път теза си, че води към фалит ресторантьорския бранш.

Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане, каза депутатът. По негови думи идеята да се намали броят на изпушените цигари може да се реализира с дългосрочна и масирана кампания, а не с тази забрана.

Преди началото на комисията над 100 души се събраха на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места пред сградата на бившия партиен дом.

Те пляскаха с ръце и вървяха назад в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравето, които предвиждат да се облекчи тоталната забрана, която влезе в сила от 1 юни тази година.

Протестиращите носеха плакати с надписи: “Водете ни напред, не назад“, “Заведения без дим“, “Европейци сме, пушим навън“, “Без дим може, без здраве не може“ и “Здравето на децата ни не е за продан“.

Протестиращите обявиха, че данните на ресторантьорите, който показват спад в приходите, не са верни. По данни на туроператорска фирма, изнесени на митинга, този сезон има ръст от 6 на сто спрямо предишния.

Според собственик на заведения пък фалитите в момента са нормални, защото е криза и това няма общо със забраната.

Гергана Гешанова от Коалиция „България без дим” заяви, че с тази промяна управляващите не защитават интересите на народа, а интереса на една малка част от ресторантьорите. Протестиращите обвиниха мнозинството, че лобира за интересите на тютюневата индустрия.

Организаторите на протеста от “България без дим“ изтъкнаха, че хората са се събрали в работен ден при минусови температури. Те допълниха, че ще има нов протест в неделя от 11 часа, а сборният пункт е градинката на езерото „Ариана”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
14
 
19
 
! Отговори
дид преди 11 години
Дайте да отменим и ограниченията по пътищата. Мен ми е кеф да си карам с 200, к,во ми пука, че мога да убия някой. Също така ми е кеф да ползвам дамската тоалетна, какво като това пречи на жените?Всеки запалил цигара в заведение трябва да му пикаем на масата за да усети как се чуватва непушач подложен на смрад и неуважение от нискоорганизиран белтък. Аз започвам....
228
8
 
21
 
! Отговори
redordead преди 11 години
абе вместо да протестирате за големи заплати, вие протестирате, че искате да ви смърдят устите на фекалии и дрехите на пор...
227
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Бръм Ами заминавай в Македония, що седиш тука?
226
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До eve1 Да и погледни колко са празни заведенията и колко хора останаха без работа, защото няколко *** си мислят, че няма да се разболяват и ще живеят вечно ако няма дим от цигари. Хайде да спрем колите, защото те са най-големите замърсители на въздуха, да спрем и производството, и ТЕЦа и АЕЦа, и всичкия останал *** и да се връщаме в каменната ера!
225
10
 
5
 
! Отговори
Непушач преди 11 години
Ние сме *** и егоистични, ходя по 1 път годишно в заведение, но нека им е на пушачите!
224
1
 
7
 
! Отговори
DO 262 преди 11 години
AZ SASHTO SI KUPIH ELEKTRONNA CIGARA I Q HVARLIH NA VTORIQ CHAS.AMI PORNOGRAFIQ.NE HODQ VECHE NA ZAVEDENIQ I MI IZLIZA MNOGO PO EVINO KAFETO I BIRICHKATA.V KASHTI ILI V NQKOQ GRADINKA ILI PARK.NE SMQTAM DA SPIRAM CIGARITE NO SAM KATGORICHEN CHE NQMA DA STAPQ V ZAVEDENIE.V TOPLOTO MOJE NO DO TOGAVA KATEGORICHNO NE.
223
7
 
6
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
Тия протестиращите, не повече от 2ма от тях ходят по-често от месечно на заведение. Само на мен сега ми се пречи да не си пафкам. Забрана на забраните!
222
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мама му стара, защо винаги сме разделени и твърде крайни в позициите си? Разделени и на истинска война за пушенето, за майчинството, за шистовия газ и какво ли не още. Не подкрепяме стачки, не подкрепяме протести, не подкрепяме никой и за нищо. Така няма да стане, обречени сме да си злобеем и да мизерстваме.
221
9
 
8
 
! Отговори
eve1 преди 11 години
Противни ми станаха мазните ресторантьори,които обикаляха парламента и убеждаваха депутатите да отменят закона.Само и само да печелят са готови да се разболяват и умират хора.Вижте колко е чисто и приятно сега в заведенията без тютюневия пушек,защо трябва да се връщаме на нивото на Авганистан.
220
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
255Малоумно сравнение!
219
4
 
6
 
! Отговори
redordead преди 11 години
излез в петък вечера в софи и ми кажи дали има празни заведения? няма - въпросът не е в пушенето, а че нямате пари...
218
6
 
8
 
! Отговори
от Туитър преди 11 години
Да има зона за пушене в заведение е все едно да има ъгъл за пикаене в басейн.
217
6
 
12
 
! Отговори
Бръм преди 11 години
Проблемът на хленчещите пушачи и собственици на заведения е в липсата на контрол. Ако го направят като в Македония (150 евро глоба за пушещия в заведение и 4000 евро за собственика на заведението при под 300 евро средна работна заплата) и налагат страхотен контрол с честни и обективни проверки едно циврене даже няма да се чуе. Просто още ничий финансов интерес не е засегнат истински. ;)
216
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 11 години
А що не питате здравните що не забранят ГМОтата,Етата итолкова много другу отрови в храните които консумирате и вие непушачи.Що не ревете против безработицата и мизерията в която живеят много българи в това число и много от вас?
215
6
 
5
 
! Отговори
Пушач преди 11 години
До До 220 Ооох то пък едно "общество" сте вие непушачите.Щото изкараха закон затова ли станахте толкова"накокържени" Ако го нямаше закона ко ли щяхте да прайте. МОЖЕ БИ ЩЯХТЕ ДА ИЗЛИЗАТЕ В СТУДА да дишате чист въздух.Що се завирахте при пушачите преди закона?Ами ако отпадне? Тогава наистина ще стоите на студа.
214
2
 
3
 
! Отговори
Фугар преди 11 години
До Анонимен 243Не не са "промити мозъци" ! *** са си по природа !
213
2
 
7
 
! Отговори
DO ATANASOVA преди 11 години
DA ZABRANIM I PREVOZNITE SREDSTVA DVIJESHTI SE S BENZIN,DIZEL,GAZ I METAN ZASHTOTO TONOVETE GAZOVE I IZPARENIQ KOITO IZHVARLQT I VSICHKI NIE DISHAME SA NE PO MALKO VREDNI!!!!!!!
212
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
.както на пушещия, така и на околните /пребиваващи или работещи в тях/ и нарушава основното и неотменимо конституционно право на гражданите на здравословна и безопасна среда на живот. В този контекст именно предоставянето на възможност за упражняване на тази вредоносна практика на обществени места може да се разглежда като нарушаване на субективни права, гарантирани от Основния закон и като дискриминационна практика по отношение желаещите да живеят, работят и ползват обществени места без тютюнев
211
6
 
7
 
! Отговори
user108 преди 11 години
ВЪРХОВЕН АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:"Тютюнопушенето не е субективно право, нито е защитен от закона интерес. Това е вредоносна практика, както за упражняващия я, така и за околните.. Ето защо ограничаването в каквато и да било степен на тютюнопушенето не може да се приеме като мярка накърняваща права или засягаща правна или лична сфера на гражданите. Напротив възможността да се пуши на обществени места, дори при ограничени условия, поставя под заплаха здравето...
210
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До лекарДа здравето на непушачите не се увреждаше.. защото от криворазбрана толерантност ако в една компания един пуши - всички са в салона за пушачи и дишат смрадта. Да оставим настрана и услужливите ресторантьори, които в зависимост от щенията на клиента правят масата за пушачи или не.Я така - по чисто пуши се навън, толкоз в заведенията не се пуши. Много години се съобразявахме с пушачите. Нека сега те да се съобразят с нас.