Здравната комисия каза "не" на пушенето на закрито

"Без дим може, без здраве не може", скандират протестиращи
Обновена: 13 дек 2012 17:50 | 13 дек 2012 16:40,
312

Снимка: БТА

С 11 гласа „против” здравната комисия отхвърли предложението за отмяна на забраната на тютюнопушенето, което беше внесено от депутатите Кирил Гумнеров и Стоян Иванов. Нямаше гласували „за” или „въздържал се”.

Десислава Атанасова напусна заседанието, за да се включи в икономическата комисия. Преди това тя настоя здравната комисия да отхвърли либерализирането на забраната.

По нейни думи дори забраната да спаси един човек, едно дете да погълне по-малко дим или един пасивен пушач да не пострада, това е успех.

По време на заседанието Кирил Гумнеров пък заяви, че забраната е абсолютно неефективна и повтори за пореден път теза си, че води към фалит ресторантьорския бранш.

Тази забрана е вредна, защото пушачите пушат повече след нейното въвеждане, каза депутатът. По негови думи идеята да се намали броят на изпушените цигари може да се реализира с дългосрочна и масирана кампания, а не с тази забрана.

Преди началото на комисията над 100 души се събраха на протест против отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места пред сградата на бившия партиен дом.

Те пляскаха с ръце и вървяха назад в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравето, които предвиждат да се облекчи тоталната забрана, която влезе в сила от 1 юни тази година.

Протестиращите носеха плакати с надписи: “Водете ни напред, не назад“, “Заведения без дим“, “Европейци сме, пушим навън“, “Без дим може, без здраве не може“ и “Здравето на децата ни не е за продан“.

Протестиращите обявиха, че данните на ресторантьорите, който показват спад в приходите, не са верни. По данни на туроператорска фирма, изнесени на митинга, този сезон има ръст от 6 на сто спрямо предишния.

Според собственик на заведения пък фалитите в момента са нормални, защото е криза и това няма общо със забраната.

Гергана Гешанова от Коалиция „България без дим” заяви, че с тази промяна управляващите не защитават интересите на народа, а интереса на една малка част от ресторантьорите. Протестиращите обвиниха мнозинството, че лобира за интересите на тютюневата индустрия.

Организаторите на протеста от “България без дим“ изтъкнаха, че хората са се събрали в работен ден при минусови температури. Те допълниха, че ще има нов протест в неделя от 11 часа, а сборният пункт е градинката на езерото „Ариана”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ще ми е кеф като върнат закона в предишния му вид. /явно ще е при следващото правителство/Голямата радост на тези смешници е кратка, защото всяка несправедливост се компенсира и поправя във времето
208
8
 
14
 
! Отговори
съд преди 11 години
На кой му пука за пушачите
207
10
 
16
 
! Отговори
Куртропович преди 11 години
До лекардреме ми на патката за здравето на пушачите. Самоубивайте се, ръгайте си ако искате цигарите по всички дупки, само не пречете на останалите!
206
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова сте ограничени и глупави това "непушачите" че просто нямам нерви да ви чета повече. Промити мозъци
205
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо казвате не на модернизацията.Купете си електронни цигари,все пак в 21 век живеем,бъдете модерни.Да пушите обикновени цигари е все едно да карате парни коли.Сега всичко на ток и с електроника е модерно.Бъдете в крак с времето.
204
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да направят цигарите по 15 лева, и 5 да отиват за здравната каса
203
2
 
3
 
! Отговори
до ссс преди 11 години
Поучавай децата си смотльо
202
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ги гледам тия на снимките какви *** са и ми идва да ги паля по две на веднъж.
201
11
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 11 години
гумнотоеров, да ми яде оная рабора, пед***л смотан, *** гнусна, с удоволстве бих му изкъртил сурата. Никакви цигари на закрито, Казах.
200
1
 
20
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
В ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ДА КОРУМПИРАНИ...ДОКАЗАТЕЛСТВОТО...:ЗАНИМАВАТ СЕ С ГЛУПОСТИ..., ДОКАТО...- НАЦИЯТА НИ СЕ ИЗРАЖДА, ЗАРАДИ ВРЕДНОТО И НЕРАЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ СЪС СОЯ, ВМЕСТО МЕСО И ПАЛМОВО МАСЛО ВМЕСТО МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ...АКО СА НАИСТИНА ЗДРАВНА КОМИСИЯ...- ДА ЗАБРАНЯТ ВЛАГАНЕТО ВЪВ ХРАНИТЕ НА ЗАМЕСТИТЕЛИ..., ВРЕДНИ ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНА УПОТРЕБА...!!!
199
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам снимките, разбирам защо кръчмарите протестират, аз съм готов да се обзаложа че тези от снимките влизат в заведение не повече от веднъж на месец :)
198
10
 
10
 
! Отговори
ССС преди 11 години
Защо разделяте хората на пушачи и непушачи. Този закон е за всичко нас. Пушачи, не се правете на големи жертви, 100% от разумните хора сте осъзнали, че това е навик и зависимост, която нее нужна на организма, за която хвърляте отлкова много пари. Искате да спрете да пушите, но не можете, защото не ви стига воля и дух. И когато се опитват по някакъв начин да ви помогнат, скачате всички. Заради това сме *** народ и последни във всики положителни класации. Заради този парадокс.
197
10
 
15
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Фактите:1. Броят на пушачите не намалява, следствие забраната2. Здравето на непушачите при доскорошния модел на дву-компартаментиране на заведенията не се засягаше, поради пълната и ефективна изолация на тютюневия дим чрез вентилация и заграждения3. Най-важно: здравето на пушачите се ВЛОШАВА, следствие принудителноти им изкарване на минусови температури, което в комбинация с самото пушене е основен фактор за бронхити и други възпалетелни процеси в на дихателните органи.
196
2
 
11
 
! Отговори
лекар преди 11 години
Аз не съм пушач, НО, мисля че нито ''здравна комисия'', нито министърът и МЗ трябва да се произнасят по този проблем, тъй като той е социален и икономически и браншов феномен.
195
6
 
9
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
В ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ СА "ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...ПОКАЖЕТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН СМЪРТЕН АКТ В КОЙТО ПИШЕ...:"... Причина за смъртта - ТЮТЮНОПУШЕНЕ..."Демокрацията свършва когато СВОБОДНИЯ ИЗБОР се замени с ЦЕЛЕСЪОБРАЗНОСТ...!!!Затова в Здравната комисия са "ЗДРАВНИ ТЕРОРИСТИ"...!!!Така е...НЕПУШАЧИТЕ СА КАТО КОМУНИСТИТЕ... ГОТОВИ СА В "ТЯХНАТА БОРБА"... КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ДА НЕ ОСТАВЯТ...!!!ИЛИ ПЪК... ТОВА МАЙ БЯХА ФАШИСТИТЕ...!!!АБЕ И НА ТЯХпиу-пиу-пиу ДО ТРЕТО КОЛЯНО
194
5
 
5
 
! Отговори
До 220 преди 11 години
Не ти давам акъл. Купувай им цигари ако щеш, не ме интересува. Но аз моите искам да живеет в европейска държава с интелигентно и разумно общество. Това общество, в което живеем е психически болно, изпълнено с безкрайни парадокси.
193
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Същото нещо е било и в другите западни страни преди 10 години като са приели същия закон. И там бизнесът е мрънкал, но в последствие се оказало, че нямат такива загуби, за каквито са претендирали. Хората са продължили да си пушат и ходят по заведения пак толкова.Сега закона си действа и няма никакви проблеми.
192
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До пушачите: много навътре приемате нещата, те хората мислят за вас да не се тровите, да не си давате стотинките за глупости, вие рупате ли рупате. Пак може да си пушите, то си е ваше право.
191
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз немога да разбера какъв е проблема да се даде възможност собствениците да решат, дали заведението да е за пушачи или непушачи, така е решен проблема в повечето страни от ЕС, в края на крайщата собственика сбственик ли е или лукова глава :)Както може един собственик да реши каква кухня и какви напитки да се сервират, защо да неможе да реши и това, пък който не харесва заведенията в които се пуши да посещава тези в които не се пуши и обратното.
190
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До не на цигаритеама и на теб никой не ти пречи да си стойш в къщи и да не се тровиш бе момче !