Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи

"Църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност"
Обновена: 31 дек 2012 14:06 | 31 дек 2012 10:37, Веселина Йорданова
278
Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но има опасност малък народ да се обезличи
Снимка: БТА

Църквата е един от стълбовете на държавността. Затова подкрепя този, който по е нужен на държавата за нейната сила, независимост, духовно развитие на хората. Това каза в интервю за БТА Ловчанският митрополит Гавриил.

И в наше време църквата е една от гаранциите България да запази своята национална самобитност, да не се претопи сред многото народи в света, каза Ловчанският митрополит Гавриил. Европейският съюз е хубаво нещо, но има опасност даден малък народ да загуби своята национална самобитност, което е все едно един човек да се обезличи. Тук църквата е един от стожерите за запазване на българщината, на християнството, на нашата православна духовност, заяви духовникът.

Според него в религиозно отношение българинът не е достатъчно образован, но това се дължи на неща, случили се в историята ни. Митрополит Гавриил отбеляза, че освен духовниците, но и интелигентните и умни хора са тези, които могат да просвещават народа и да го насочват към вярата. Всеки човек има нужда от вяра, за да преодолява трудностите и да постига това, което иска, казва Ловчанският митрополит.

След като България е била покръстена, огромна роля е имала църквата за просвещението, за това да се въведе българският език, за да станем независими първо в религиозния живот, а след това и в културния, отбеляза митрополитът.

Възраждането започва със Свети Паисий Хилендарски. Патриарх Евтимий е този стълб, вглеждайки се в когото българите столетия са вярвали, че Господ ще им даде отново свобода. Мнозина велики църковни дейци са направили много за България, за нейното могъщество и независимост, за нейния духовен просперитет, каза митрополит Гавриил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: митрополит Гавриил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
4
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
Do gubreto 213-francuzi i germanci ne iskat da se obezli4at,ama iskat izto4noevropeicite ot Varshavskija Dogovor da se obezli4at.Ti otka4eno gubre si ve4e obezli4eno.
186
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Masonite sa besni na Hristijanstvoto.Masonite podkrepjat islama.Masonite rabotat za obezli4avane na narodite i etnosite.Na nekoi svinje tuka im se nravi rabotata na masonite.
185
5
 
6
 
! Отговори
селския преди 11 години
от софийските селяни по-големи нема!
184
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 200 г. всички ще се наричаме европейци, макар и някои да имат предци поляци, българи, французи, немци...
183
3
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 11 години
До АнонименИ аз София я харесвам повече без селинджърите отвън - тези тук са си предостатъчни. Ако имат хед офиси на големи корпорации, повече генерални дистрибутори, финансова самостоятелност на общините, големи инфраструктурни проекти, 4-5 града колкото София без селяните, т.е. 500-600 000 хил., няма да има задръствания, *** и т.н., ама тогава и с "веселите" цигарки картината няма да ти струва толко весела. Избери - едното или другото, защото и двете не може!
182
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дядо Гавриил: Агент на ДС е хубаво нещо, но има опасност народа да го разобличи
181
3
 
5
 
! Отговори
до 207 преди 11 години
Щото толкова си гледал и защото е важно за теб да плюеш !Такива еничари като теб, като стане напечено първи ще целуват на ходжите ***, защото с задоволство плюят на кръста сега!!!
180
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА ИМА И ДРУГ СМИСЪЛ---КОЙТО Е НЕДОСТЪПЕН ЗА СЛАБОУМНИТЕ!ВЯРАТА Е ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА ---НЕ Е ЗА АТЕИСТИ, ОТКОРОВЕННИ "***" И БУНАЦИ!ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРИН --ВЯРВА В БОГА И СОБСТВЕНИТЕ СИ СИЛИ , ЗАЩОТО Е ЧАСТ ОТ ЧУДОТО БОЖИЕ И САМИЯ НЕГО!КОЙТО НЕ ВЯРВА В СЕБЕ СИ ....ТОЙ НЕ ВЯРВА И В БОГА, ЗАЩОТО ЧОВЕКА Е СЪЗДАДЕ ПО НЕГОВ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ!
179
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Смешниците от църквата пак почнаха да размахват пръст и да говорят за морал. Чудно ми е защо толкова години от както дойде "демокрацията" поне един поп не видях да се вози в градският транспорт? Защо поне един поп не видях в магазина да се реди на опашка редом с другите? Защо поне един поп не видях да чака в НОИ или в Общината на опашка за данъци. Истината е защото те само прибират пари, живеят в ухол и разврат, разхождат се с луксозни автомобили и дрънкат глупости, в които дори самите не вярват
178
4
 
8
 
! Отговори
e преди 11 години
Знаете ли кой използват заученото по папагалски ?! Депутати,адвокати,"симпатяги" и попове,както и подръжниците им. С клишета,къдения и "опръсквания" Омайват хората чрез "Акробатики" -обществено-медийни или "прилагателни".Ами заклеймиха казвайки:" Има православие-има български народ...",обаче точния превод на "Налаганото" е:"Има православие и католицизъм-има "Белега на звяра на дясната ръка и челото" " И още по-точно е описано в Новия завет делата на поповете и папите и въобще всички сатанински слуги,било то ходжи,юдейстки,будистки и кланящи се на "Образа и подобието на Божията истина.
177
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Духовно развитие не значи непременно религия
176
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Блажиш ли дядо попе?
175
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам през новата година да започне излизането на страни от ес.
174
3
 
9
 
! Отговори
БГ преди 11 години
А що не кажеш БПЦ как се обезличи в спора си за имоти и лични интереси??
173
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А като ги видяхме какво вършеха при комунизма с оправданието, че всяка власт е от бога (Така каза дядо Кирил-Варненски) ми се изяснява какви са я вършили 500 г. по турско. Добре, че е имало хора като Пайсий, Софроний, Парчевич, Берон и др. просветители както и луди глави като Левски, Ботев, Раковски, Бенковски и Стамболов. Иначе ако се водехме по попския акъл още да сме под Турско, че заедно с това и под Гръцко. И да не ми каже нчкой сега за църковната независимост, че и тя не е плод на църквата а миряните и светските им водачи и интелигенцията. Църквата ни е била в изчакваща и смирена позиция и тогава.
172
5
 
7
 
! Отговори
ТАКА Е ОТЧЕ.... преди 11 години
...АМА ЗАЩИТАТА НА НАЦИОНАЛНОТО ДОСТОЙНСТВО И ДУХОВНИТЕ ЦЕННОСТИ ....СА ДЕЛО НА СВЕТАТА БЪЛГАРСКА ЦЪРКВА!В РАМКИТЕ НА ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЯ --БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА , ТОВА Е ПРАВИЛА!А ,ПРИ КОМУНИСТИЧЕСКОТО РОБСТВО ---НАПРАВО НИ ПРЕДАДОХТЕ...!СЕГА СЕ ПРАВИТЕ НА ЛУДИ......И ПАДНАЛИ ОТ ОНЯ СВЯТ, КАТО ЧЕ ЛИ НЕ ЗНАЕТЕ ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС...???!!!ТОВА Е ВЪПРОСА, ОТЧЕ ГАВРИЛЕ--ТОВА ВИ Е ЗАДЪЛЖЕНИЕТО!!!!!!!!!!! !
171
7
 
7
 
! Отговори
ДС ГОСПОДРУГАРИТЕ преди 11 години
"Дядо Гавриил: ЕС е хубаво нещо, но " - ДА СИ ДС ПОЛИЦЕЙСКА ФАШКИЯ, КОЯТО УНИЩОЖАВА РЕЛИГИЯТА, СПАСИЛА БЪЛГАРИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКО РОБСТВО СИ Е ОЩЕ ПО ХУБАВО НЕЩО! И СЕГА ЕС НЕ УВАЖАВА ДС - КАЛИМЯВКИТЕ? И ША ВЗЕМАТ ДА СА ЗАГУБЯТ, ДА СА ОБЕЗЛИЧАТ, А СТИГА ВА!!! КО ПРАИМ ТОГАВА? ЧЕ ТЕ СА СИ НАШ БЪЛГАРСКИ "ФЕНОМЕН", КОЙТО НИ ДАВА И "ЛИЦЕ" ЗА ПРЕД СВЕТА! САМО НИЕ 23 ГОДИНИ, СЛЕД КРАЯ НА КАМАНИЗАМА СИ ВАРДИМ ДС СТРУКТУРИТЕ, ГАЧИ ЛИ УТРЕ ЩЕ ВДИГАМЕ ПЕТОЛЪЧКАТА И ША ПОЧНЕМ ДА СА ДРУГАРОСВАМЕ....
170
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Моите уважения към БПЦ, но този иерей е просто един лаладжия. Абе, глей си паството и не се мешай в политиката, бе ***...
169
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През последните 22 години в България се смениха 10 правителства по един и същи сценарий - идваха като баш-демократи, отиваха си като комунисти (поне според пропагандните внушения). През този период ограбването на хората не спря за момент и намаляването с около 20% на населението на страната е негов закономерен резултат. Няма страна загубила такава част от своето население през двете световни войни.
168
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Повръща ми се от тези мазни,брадати,нагли и .............. мошеници, облечени в расо и възползващи се от хорското страдание. Вярата е инструмент на власта, целяща да ви принизят и подчинят.