Деца затворници в бащиния дом

Три деца с години не излизали, дори не посещавали училище
Обновена: 17 яну 2013 16:48 | 17 яну 2013 16:35,
27
Деца затворници в бащиния дом
Децата са настанени в защитено жилище. Снимка: архив Булфото

Три деца от село Дренов са отнети от баща им, който ги е държал затворени в дома им години наред и дори не ги е пускал на училище, съобщи директорът на дирекция “Социално подпомагане“ Красимира Катева пред БТА.

Децата са на възраст между 13 и 17 години. Те имат и 19-годишна сестра. Четиримата никога не са посещавали училище и не са напускали дома си поради забрана на родителите им, обясни и майката Елена Дюлгерова, която от 13 години работи в чужбина и в момента е в Англия. До преди месеци тя е била на страната на бащата Димитър Дюлгеров.

Преди дни обаче сигнализирала, че бащата упражнява насилие върху децата и във вторник те били изведени от дома им и са били настанени в Центрове от семеен тип със заповед на дирекция "Социално подпомагане".

Началникът на Районното полицейско управление в Ловеч е издал заповед за полицейска закрила на децата, а от дирекция "Социално подпомагане" -  заповед за извеждането им и молба към Районния съд в Ловеч за образуване на дело. Мярката е окончателна и не може да се обжалва.

Това не е първият опит на институциите да защитят децата. През 2009 г. Ловешкият окръжен съд е отхвърлил иск на Районна прокуратура за ограничаване на родителските права. След обжалване Върховният касационен съд е отменил решението и го е върнал за ново разглеждане от друг съдебен състав.

През 2011 г. след обжалване на решение на Районен съд - Ловеч, Окръжният съд е постановил ограничаване на родителските права на двамата родители и настаняването на децата в Център за настаняване от семеен тип, като е определен и режим за личен контакт с тях, съобщи председателят на Районния съд Георги Христов.

Това решение обаче до момента не е могло да бъде приведено в сила поради отпор от страна на родителите.

На 16 февруари тази година е насрочено открито съдебно заседание, на което ще се реши какво ще се случи с децата занапред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
romabene преди 11 години
Е сега като ги настанят в защитен дом ще видят какво значи насилие и ограничение.Досега поне са имали някаква свобода.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавата иска с лека ръка да се меси в личния живот на хората, в името на `доброто на децата`. а представяте ли си стреса за децата и насилието от страна на институциите, когато изведат децата от семейната им среда. Закрила! А като изведат децата после кой ще се грижи за тях. Ще им търсят приемно семейство, на което ще плащат, а и ще осакатят завинаги детската психика.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изобщо не са ***! Бащата поиска десет хиляди лева за да говори през камерата. Нито сподели защо го е правил ,нито обясни нещо. Майката само по телефона говори ,но с много правилен и даже книжовен български. Каза ,че е подкрепяла бащата макар да не е била съгласна с него ,но когато не ги е видяла и чула по скайп три дни ,сигнализирала полицията. Странно семейство ,а децата са вече твърде големи за да бъдат променяни. Ще са същите като техните...
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОпаАаАааа !! Майка им от 13 години работи в чужбина , от къде на къде тези деца ще праминат на наша издръжка. Аз съм против, ! Ако исккат държавата да ги възпитава и да ги храни родителите трябва да плащат. Ако не плащат да ги вкарат в затвора на принудителен труд и парите да ги използват за издръжката на собствените им деца !Аз не искам с моите пари държавата да издържа чужди деца
14
0
 
0
 
! Отговори
75 преди 11 години
Ееех,след този случай,и другия в който бащата изби семейството си,ми е инересно какво ще кажат "патриотите на маса",които са голям процент от българското население,за това как запдяците са психари и деградирало общество в който преобладават лудите и извратените,а ние сме велики,защото сме си запазили здравия разум като нация.
13
1
 
0
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
До ЧИНГЕНЕ САЛИ- I SHTO ZA *** OTGLEDA ,BE MAKAK?
12
0
 
0
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
AMI 2009 MAYKATA E KIHNALA PARI4KI I DECATA OSTAVAT PRI BASHTATA, SEGA MAYKATA E PROTIV,NE DAVA PARI4KI I ETO REZULTATA.KORUPCIQ
11
0
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
абе тъпанарино , като си отгледал 7 деца , какво им осигури , 7 кофи ли , да ви еб. и в безмозъчните същества , *** смятат че да направиш деца е много важно , а това че после живеят в гета , *** родило на 15 , на 18 вече е *** , а бащата е в затвора заради кражби , имате ли си представа че за *** това е нормално.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо ни занимават с истории за *** семейства , 4 деца не ходели на училище , то за *** и турците училище не им трябва , за да работи в Чистотата , на Околовръстното или да сложи шалварите и да ниже тютюн , за това не е нужно нито училище, нито мозък в празните им глави.
9
0
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
И двамта занем ,че редови гевшек или мие посуда или на някои дерибеи подмива ...
8
0
 
2
 
! Отговори
ЗАБЕЛЕЖКА преди 11 години
СЕЛОТО Е ДРЕНОВ С УДАРЕНИЕ НА ОООО А НЕ КАКТО БТВТО /НЕ МОЖАХА ДА СЕ НАУЧАТ ДА ПРОВЕРЯВАТ АМИ ПОВТАРЯТ КАТО ПАПАГАЛИ
7
0
 
0
 
! Отговори
werti преди 11 години
Лудница
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От кого ги е отнел бащата?
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При *** деца означава момчета. Семейството има 3 -*** сина между 13 и17 год. и едно момиче/сестра на 19.
4
0
 
2
 
! Отговори
бат Миро преди 11 години
до 2 - май са 4. Но е написано тъпо - 3 деца са отнети, - възрасста им е от 13 до 17. Сестрата на 19 няма как да я отнемат, защото по закон се води пълнолетна и може да живее самостоятелно. Но другите , явно 3 деца са си малолетни и бащата им е настойник.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виж, не се казва пу, мия чинии, а е по /след/ мия. Та се пише помия, а не пумия.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Четери ли са децата или три,не можах да разбера?
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То навън живот ли е?Абе на 10-15 декара рай с басеин и 200 години затворен стоя ,а кал, пумия ,джигити ,мутри.. които иска да и гледа сейра/.