Международна сделка осигури заплатите на ВМЗ

Борисов заплаши директорите на завода с прокуратура
Обновена: 25 яну 2013 16:41 | 25 яну 2013 14:19,
291
Международна сделка осигури заплатите на ВМЗ
Борисов съобщи новината след среща със синдикатите. Снимка: БТА

Днес работниците от ВМЗ-Сопот ще получат всички дължими заплатите за последните три месеца на 2012 година, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с президентите на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

На нея присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Средствата за трудовите възнаграждения ще дойдат от плащане от около четири милиона лева по международна сделка, обясни Борисов.

По негови думи банковите сметки на предприятието са разблокирани, за да могат хората да получат заплатите.

Само преди два дни – в сряда, министърът на финансите Симеон Дянков попари надеждите на оръжейниците, че може да получат заплатите си, като заяви, че средства за това ще има едва след като предприятието бъде приватизирано.

Дянков беше категоричен, че няма да се отпускат пари от държавния бюджет за изплащане на заплатите. Това е и най-вероятна причина минути след като стана ясно, че оръжейниците ще получат възнагражденията си с парите от сделката, Министерство на финансите да изпрати официално прессъобщение, че парите не идват от бюджета.

В сряда парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ „Сопот” от забранителния за приватизации списък. Опитът на държавата да приватизира ВМЗ се провали по-рано този месец, след като фирмата кандидат “Емко“ се отказа.

Министър-председателят обясни още, че ВМЗ-Сопот е натрупало огромни дългове през последните 20 години – предприятието дължи на хазната и частни доставчици около 180 млн. лева. По думите на Борисов ще се търсят виновниците състоянието на ВМЗ да стигне дотук.

Ако трябва директорите на завода ще бъдат дадени на прокурор, за да бъдат съдени, обясни премиерът.

Синдикати ми съобщиха, че с 6-те милиона лева, които дадохме миналата година специално за заплати, са купувани материали и то на тройно по-висока цена, каза още Борисов. Тренчев уточни, че от завода са изнесени, буквално са изтръгнати, цели технологични линии и сега обстановката позволява в тях да се снимат филми от поредицата "Терминатор".

Синдикати са предложили на премиера вместо всяка година в България да се внасят хиляди тонове фойерверки, те да се правят в завода в Сопот. По-рано от БСП пък предложиха на ВМЗ да бъде възложена утилизацията на боеприпаси.

Премиерът Борисов не спести критиките си към изпълнителния директор на "ВМЗ" ЕАД - Сопот Иван Стоенчев. Той го нарече “слаб директор“ и допълни, че не одобрява работата му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
1
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Много интересно, веднага след като се промени формулата за приватизацията на ВМЗ от Народното събрание се намериха средства. Парите бяха спирани и криени за да се предизвика протеста на работниците. Пред обществото се разигра една огромна манипулация за да се промени формулата за преватизация. Сега вече пътя е отворен за своите хора на Борисов. Очаквайте нови манипулации.
231
0
 
2
 
! Отговори
уса преди 11 години
Международна сделка осигури заплатите на ВМЗ. И каква е тази сделка-много интересно,няма пари-няма и изведнъж-хоп -сделка.Нещо май пак ни пускат по пързалката............
230
0
 
2
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Щели да се търсят виновниците за състоянието на завода!?!ХалИскам да припомня един любопитен епизод от миналата година.В Ямболско се взривиха тонове боеприпаси в един измислен цех на една фирма.Загинаха и хора.Простия въпрос е ,не можеше ли поръчката за утилизация да се даде на държавния завод,където има и специалисти и нужното оборудване?Вместо това една чиновничка от МО се разходи до о-в Бали за сметка на фирма "Берета Трейдинг".Не че нещо се заяждам,само подсещам,щом ще се търсят виновни
229
2
 
3
 
! Отговори
Гето Маринов преди 11 години
ВМЗ е държавна фирма.ПРинципал е Министерството на икономиката.Четири години господата Бойковци,Добревци и пр.нямат хабер за дерижето на тази фирма.Нищо ново те не знаят и дерижето на страната.А колко лева са взели членовете на управителния съвет между които има от самото министерство.Защо ги криете?
228
0
 
3
 
! Отговори
KupoB преди 11 години
GUGUTKIiiiiii......AKO NE E BOIKO ^TE LAPATE MUXITE AMA LIJITE GAZA NA BSP ZA6TO BEEEEEEE..............XA DA VI VIDIM NA IZBORITE PAK LI 6TE STE S 4ERVENI FLAG4ETA AKO LI 6TE LITNETE SA 4INIATA OT BUZLUDJA .......
227
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Международна сделка осигури заплатите на ВМЗ= едни откраднати ПАРИ от ДЪРЖАВАТА ги ВЪРНАХА ,като уж ЧУЖДЕСТРАНА инвестиция ,чрез някоя фирма фантом . btw ИНТЕРЕСНО е ТРЕНЧО колко ПАРИ му ДАВАТ под масата за да НЕ ВЪРШИ НИКАКВА ДЕЙНОСТ
226
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е и като не са на печалба за какво трябва да работят??? Това там някакво социално предприятие ли е? Преди три години моята фирма фалира, затворих и 14 човека останаха на улицата! Държавата защо не ми наливаше на мене пари? С какво тия 14 човека са по-лоши от ония там? И те искат да работят на загуба и да си получават заплатите!!! Ама ония са повечко! Още по-зле!
225
2
 
11
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
....ТРЕНЧУФ Е ЕНА СУПЕР СВИНЬА...!
224
1
 
12
 
! Отговори
ха преди 11 години
младши,много си зле батинка!Като не са ти ясни нещата не ръси тъпотии!Значи,за да се платят заплатите,трябва да влязят пари в сметката на фирмата-в случая зовода,т.е. купувачите да са си платили!Парите не може да се ОТКРАДНАТ,защото икономическия закон не го позволява!Също така ако аз съм собственик и съм дори милиардер,НЕ МОГА ДА ПЛАТЯ ЗАПЛАТИ С МОИ ПАРИ,защото закона казва не!Ако това можеше,парите от наркотици щяха да се изпират по този начин!Питай Маргините,ББ,Маджо и др. от тази тайфа!
223
1
 
11
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Абе то хубаво международна сделка, всичко разбрахме, всичко прочетохме ама само не я разбрахме тая международна сделка аджеба, с кого е сключена???С Иран ли? Със Северна Корея ли? Или с Куба???
222
2
 
11
 
! Отговори
Smurf преди 11 години
ВМЗ Сопот е натрупало през последните 20 години огромни дългове , през 2008 са били 20 милиона а през 2013 са вече 180 милиона това е просто тотална провокация на Тройната коалиция за 3 години да откраднат само 20 милиона , и имат наглостта да не са откраднали всичко и да оставят на Герб да откраднат само 160 милиона,
221
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много са наивни герберчетата.Появи се Тиквата и парите към завода заваляха.Магьосник няма що!Питайте Дянков с крадливите пръсти къде бръкна?В пенсионния фонд,или НЗОК?Международен консорциум платил за поръчки?!Виж ми окото.И каква бе тази поръчка-точно колкото завода дължи за заплати на работниците.Много сте наивни.Затова сме на този хал-народ от ***...
220
0
 
29
 
! Отговори
патриотът преди 11 години
При Стоенчев се изнася материал за скрап,след това се връща същият материал уж купен от вън(един приемчик си позна щемпела,който е слагал на същия материал преди години).Източването на ВМЗ Е ГОЛЯМО.Как няма да има 180млн.дългове.Затвор за това ръководство.
219
0
 
16
 
! Отговори
патриотът преди 11 години
Стоенчев да си ходи! Той е за затвора.Наглец и мошенник.Когато хората скандираха на стачката:"оставка",той най-нагло отговори:"*** оставка".
218
0
 
6
 
! Отговори
ОЛЕЛЕЕЕ.... преди 11 години
Ми Петко мамин, то тия линии ги изнесоха тия, с големите възможности...Нали се сещаш кои са те ?
217
5
 
24
 
! Отговори
nedjlko.grozev преди 11 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪЗДАВА ПРОБЛЕМИ,А СЛЕД ТОВА ГИ РЕШАВА,ЗА ДА СЕ ТУПА В ГЪРДИТЕ-ТОВА Е ОВЕХТЯЛ ТРИК ОТ СЦЕНАРИЯ НА "ХЛАПЕТО" НА ЧАРЛИ ЧАПЛИН /хлапето чупи с прашка стъкла,а баща му-джамжията ги оправя!/
216
9
 
23
 
! Отговори
до 263 ... преди 11 години
Такааа...Усещате ли разликата? При Станишев врякаха за УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ...При Борисов се вряка за ПОЛУЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИ И ОСИГУРЯВАНЕ НА РАБОТА...
215
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Синдикатите" се оказаха едни долни изтривалки,конформисти на *** мутренско управление.По времето на Стаишев врякаха за увеличение на заплати и пенсии ,докато четири години настоящ геноцид , на който са подложени българите ,посрещат палача с ръкопляскания.Мазохизмът е опасен за вашето здраве.
214
3
 
12
 
! Отговори
Петко преди 11 години
Цели инсталации са изнасяни от ВМЗ бе! Кви са тия работници, кво е тва нещо, цял завод окрадоха, тва са 180 млн бе!
213
0
 
8
 
! Отговори
Потребител преди 11 години
Най-накрая ще получа самовар или сокоизтисквачка и вица ще изчезне." Три пъти поръчвам самовар и след като го сглобя ?!? картечница."