Да ни вземат лиценза? Необяснимо е, рекоха от ЧЕЗ

Цените трябва да са прозрачни, съгласни са от дружеството
Обновена: 22 фев 2013 15:35 | 22 фев 2013 14:08,
191
Да ни вземат лиценза? Необяснимо е, рекоха от ЧЕЗ
Снимка: БТА

Стартирането на процедура по отнемане на лицензиите на „ЧЕЗ Електро България” АД и ЧЕЗ Разпределение България” АД е необяснимо. Ще направим всичко необходимо в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия. Toва се казва в изявление на Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, изпратено до медиите.

„Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата“, категоричен е той. Докладал посочва, че дружеството иска да продължи да работи, да подобрява обслужването на клиентите и да осигурява качествено електроснабдяване за хората от Западна България.

„Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората“, подчертава той.

Докладал подчертава, че България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар.

Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация, смята той.

Според него цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин.

„Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност. Обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес“, се казва още в изявлението.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България подчертава, че всичко, което дружеството прави е видимо и прозрачно.

„През годините от 2005 г. до сега направихме много, но има още много да се направи, да се инвестира, да се подобряват услугите на електроснабдяването, да се работи за либерализация на пазара и енергийна ефективност и ние се ангажираме да продължим да работим за това“, завършва той.

Още по темата
Междувременно стана ясно, че чешки дипломати в Брюксел са се заели със ситуацията около проблемите на енергийния гигант ЧЕЗ в България, където компанията е изправена пред опасността да й бъде отнет лицензът и много от членовете на Европейската комисия вече са получи съответната информация, съобщи Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

"На правителствено равнище Чехия е привлякла вниманието на членове на ЕК към събитията, свързани с компанията ЧЕЗ в България, а именно на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле", заяви посланикът на Чехия в ЕС Мартин Повейшил в изявление за чешки журналисти.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт и еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние също са били информирани, добави посланикът.

Чешкото правителство, както и ЧЕЗ, в която държавата държи мажоритарен дял, няколко пъти изразиха убеждение, че ЧЕЗ не нарушава нито българското законодателството, нито директивите на ЕС, допълва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още по темата: токлицензцениЧЕЗ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
0
 
! Отговори
glavatb преди 11 години
da izchezvat vsichkite i chezove i evn i tretiq.... Kvo sa investirali vsichko e prekarano ot komynizma, slojeli ni novi elektromeri deto si gi bazikat kakto iskat. Minaliq mesec 78lv toq mesec 159lv ... Kak da si go obesnqvam, da ne govorq,che i s vsichkite mi kolegi e taka, i cqlata strana . Stiga sme spali protesta tragna za ERP-ta dr hora go nasochiha kam pravitelstvoto. I sq kvo boiko se mana she mi se provazglasqvat sergei ili dogan mi che nali i te pred tva bqha kakaf go obrasnaha , che shte glasyva za koito i da e ot tqh. Prosto trqbva 255 hrantytnika da napusnat da si tarsqt nova ra
139
0
 
14
 
! Отговори
ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ АД преди 11 години
МАМИНКО, Я СЪМ СЕ ПОСЛРАЛА! А СЕГА ОТ КЪДЕ ЩЕ КРАДЕМ И С ГЪЗЪТ СИ? ТЕЗИ *** БЪЛГАРИТЕ СЕ ОСЕТИХА И СЕГА ЩЕ НИ ИЗХВЪРЛЯТ И НИЕ СМЕ ПРЕД ФАЛИТ! ПРЕДИ ТОВА НИ ИЗГОНИХА ОНЕЗИ АЛБАНЦИТЕ, СЕГА БЪЛГАРИТЕ! ТАКА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРТИ КРАДЛИВ БИЗНЕС! ТОВА ВЕЧЕ НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА!
138
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕЦ Варна също е собственост на ЧЕЗ!Идете да видите какво става там!Нещастници , вън!
137
0
 
3
 
! Отговори
КУКУ преди 11 години
До aniМОЗЪКЪТ Е НЕЩО ЧУДЕСНО! ИСКА МИ СЕ ВСИЧКИ ДА ИМАХА ПО ЕДИН! ПРЕДИ ДА НАПИШЕШ ПОРЕДНИТЕ ГЛУПОСТИ, СПРИ ЗАМИСЛИ СЕ И СЕ ОТКАЖИ! ПИСНА МИ ОТ ***!
136
0
 
9
 
! Отговори
ИзЧЕЗвайте преди 11 години
Не лиценза, а търбуха ви трябва да изтръгнат и да ви обесят на червата ви, крадлива ненаситна ***.
135
1
 
3
 
! Отговори
gala02 преди 11 години
А запознали ли са и Арменския поп? Малинко сме се посрали пък сега страх че ще спрат да лапат като луди тия чехи! Айде бегайте си в чехия!
134
0
 
2
 
! Отговори
fiko преди 11 години
govorim samo za cez kokvo ste stane ivien i tesasistite boklussi
133
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това което може да се направи на практика, е ние, протестираите да издигнем лидери които никога не са били във властта досега. Това могат да са писатели и общественици, които винаги са били в опозиция. Кои са те? Да ги открием. Аз предлагам, Калин Терзийски и Сашо Морфов
132
0
 
4
 
! Отговори
потребител преди 11 години
Кобургът продаде на Чехия нашето енерго-държавна фирма е частник при нас.Нас ни скубят,а чехите живеят добре.Но нали Кобурга и министрите му прибарха комисионнете,знаейки,че българите имат къса памет и няма да се сетят кой прибра парите.Ще обвинят Костов,защото за всичко той е виновен.Блазя им на пенсионерите в Чехия и горко на нашите бащи и майки,баби и дядовци.ББ за пореден път изложи България като каза,че ще вземе лиценза без да се вълнува,че си има закони и правила.дано българите не забравят
131
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕДИНЕНИЕ,НЕ СЕ ДРЪЖТЕ КАТО ХАОТИЧНА МАСА.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТАЗИ ВЕЧЕР ОКУПАЦИЯ НА ЧЕШКОТО ПОСОЛСТВО,ПРЕДСТАВЛЯВАЩО ДЪРЖАВНАТА ЧЕШКА КОМПАНИЯ:ЧЕЗ.
129
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Както ги изгониха албанците, така ще ги изгоним и ние.
128
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен ne sa samo te vsi4ki sa se naredili na verigata vseki iska da lapa TECOVE ERP VSI4KI OSHTE MALKO IM OSTANA NA VSI4KI
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА ЕНЕРГО-ПРО И ЗА EVN.МОГАТ ДА СЕ ДЪРЖАТ ВИСОКОМЕРНО С НАС И С ЦЯЛОТО СИ ВИСОКОМЕРИЕ И ДОСТОЙНСТВО НА "ВИСШИ" ЕВРОПЕЙСКИ ГРАЖДАНИ,ДА ЛЪЖАТ И КРАДАТ,КАТО ИЗПАДНАЛИ ***.МОЖЕ ПЪК ДА ИМАТ ОБЩ ГЕН,ДА СА РОДСТВЕНИЦИ.
126
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хората си мислят, че като се махнат ЧЕЗ и като се направи държавно ЕРП тока ще е без пари, е няма как да стане. Нали пак ще има разходи по пренос, поддръжка и изграждане на мрежата. Нали на хората, които ще работят там ще трябва да им се плащат заплати и т.н.От друга страна всички видяхме как "ефективно" работят държавните фирми - всички една до една работят на загуба, фалират и бълват на улицата тълпи от безработни и гладни хора.
125
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Виждате ли колко са нагли?Значи искат либерализация на пазара за да свалят печалбата си от 25% на нормалните за цяла Европа около 4%.Все едно ни казват :"До тогава ще ви крадеме и експлоатираме".Ето за това трябва да се изгонят от държавата ни,защото налагат едностранно изгода само за тях,а народа на България...да го духа.ЗА НЕКОРЕКТНОТО ПАЗАРНО ПОВЕДЕНИЕ - ВЪН ОТ СТРАНАТА!!!!!!!!!!!!!!!!!дА СЕ ИЗЧИСЛИ СВРЪХПЕЧАЛБАТА ИМ,ДА СЕ ПУБЛИКУВА В МЕДИИТЕ И ИМ СЕ ПРЕДЛОЖИ ДА ВЪРНАТ РАЗЛИКАТА ДО 4% ПЕЧАЛБА
124
3
 
6
 
! Отговори
ani преди 11 години
съгласна съм,че трябва да се проверят признатите разходи на Чез, които се калкулират в цената на тока, но съм направо учудена от някои изказвания на протестиращите. Например, че не искат да плащат услугите описани във фактурата - такса пренос и т.н. Ами като не искат да плащат утре да си опънат една жица до АЕЦ и да си взимат ток, и после бай *** като им открадне жицата да извадят пари и пак да си опънат нова. ЕРП-тата не трябва да се национализират, а просто трябва да има повече оператори.
123
2
 
5
 
! Отговори
нн преди 11 години
Най малкото е незачитането от ЧЕЗ на Закона за Обществени Поръчки. Те подменят хубавите неманипулируеми наши елктромери минали на метрология. Без наше присъствие поставят нови елeктронни елeктромери минали на проверка само в ЧЕЗ, където показанията им са настроени около 30% над истинските. Тези елeктромери поставени на клиентите автоматически им надуват сметките. Тяхната наглост е че манипулираха показанията на елeктромерите за декемврийските сметки с 200% , като на тия електромери това става много лесно. Това е нарушение обогатяването за сметка на клиентите е наказуемо от Закона. Спиране
122
0
 
2
 
! Отговори
lukaasch преди 11 години
Bratri a sestry z Bulharska zdravim vas z ceske republiky tady nas ta banda zlodejska nenasytna z Cezu dre z kuze. Jenze mi Cesi si nechame vsechno libit tak nas oberou o posledni stotinku. Mate nas obdiv jen se nenechte okradat zente tu bandu nenesytnejch chamtivcu od vas swinskym krokem . s pozdravem lukas z ceske republiky
121
1
 
3
 
! Отговори
експерт преди 11 години
хората имат право на алтернатива, ако нямат такава колкото и да са прозрачни сметките не ги ползва особено. В момента алтернативя навма следва че имаме монопол, затова хората са недоволни.