Българите в чужбина подават заявления за гласуване от днес

До 20 април ЦИК ще обяви градовете по света, където ще се гласува
Обновена: 19 мар 2013 16:22 | 19 мар 2013 16:22,
16
Българите в чужбина подават заявления за гласуване от днес
Снимка: архив, Булфото

Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите на 12 май избори за 42-ро Народно събрание, могат да подават заявления за гласуване от 19 март до 11 април 2013 година, съобщиха от Министерство на външните работи.

Всеки гражданин може да заяви своето желание да гласува в чужбина чрез попълване и подаване на заявление по образец, който е достъпен на сайта на МВнР.  В заявлението гласоподавателят посочва името си по паспорт, ЕГН-то, постоянния си адрес в България, както и адреса на пребиваване в съответната държава.

Със свое решение от 16 март тази година ЦИК прие условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани извън България за парламентарните избори. Според него избирателни секции се образуват в дипломатическите и консулските представителства на България, както и извън тях в случаите, в които законодателството на приемащата държава изрично допуска това.

В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 година. Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място.

Съгласно решението на ЦИК всеки гласоподавател, желаещ да гласува, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се подава лично от гласоподавателя до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава или се изпраща по пощата с писмо.

Този образец не може да бъде използван за подаване на електронно заявление чрез интернет страницата на ЦИК или чрез електронната поща на комисията.

Предстои ЦИК да обяви условия за приемане на електронно заявление за гласуване извън страната. Изборният ден започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време. Не по-късно от 20-и април ЦИК ще обяви държавите и градовете по света, където ще може да се гласува на 12-и май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
valenzeto преди 11 години
do 12tova trqbva da e vash izbor procetete ima dosta informacia s fakti koi kakvo e napravil ot 23 godini nasam nai vagnoto go kazahte ne komunisti edin savet ne i turskata partiq i oshte edin ne i na kostov i videnov..mai nqmate golqm izbor
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6te glasuvam !! Tozi pat tova e vagno. Glasuvah posledno predi 23 godini. No imam namerenie sled 2-3 godini da se varna v BG i iskam da pomogna sa izbor na pragmatichni, inteligentni hora. Problem - ne znam koi sa te. 4eta komentari v Internet-platformi i sam otvratena ot nivoto na masata. Molq sa saveti i molq, ne ot komunisti
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви заявления,какви български тъпотий?????Трябва да заявя ПРАВОТО СИ по Конституция на скапаната чиновническа система!!! Значи най-близкия консулски отдел е на 500 км от мястото в което живея е работя или накратко трябва да пътувам 1000 км да подам заявление и после 1000 да ида да гласувам или да го изпратя препоръчано по поща или куриерска служба!!! Излиза,че емигрантите трябва да си заплатят ПРАВОТО СИ,което държавата трябва да осигури
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ПЗ nali sme demokrati kakvo ti pre4i na kak1v ezik pishat horata nali si gramoten
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България са ни децата и родителите,братята и сестрите,приятелите.Дали им мислим злото,как мислиш?
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кога Българите в България, ще имогат да гласуват в чужбина, така де, след като те рещават как да живея аз защо аз да не мога да се меся в техният живот.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
,,Театърът наречен ,,Избори'''' никога няма да остане без участници.Поне не докато има кебапчета,кюфтета и по 50 лв на калпак.Както и 300-400 хил.,,фантоми''.Така,че единственото,което ни остава е да сме будно общество и активни участници в театъра.Без нас ще е винаги по-зле.От години все по-трудно и по-трудно става да се гласува в чужбина!Защо ли?За да поевтинеят кебапчетата!
4
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да участвам в театъра, наречен "Избори". И нека да бойкотираме този път - нали не искаме партии?!
3
5
 
9
 
! Отговори
ПЗ преди 11 години
До ivan ivanovЕ,аз пък ще гласувам.Не само ми е право,а ми е и задължение!Точно така се и чувствам спрямо кирилицата,Иване.
2
7
 
7
 
! Отговори
ivan ivanov преди 11 години
Nikakvo glasuvane,shte minat i bez da glasuvam nito nyakoi ot familiyata mi shtom mejdu izborite mogat bez nas znachi mogat i sega puk i za takiva dolni i samonadeyani no nenayadeni deputati veche ne glasuvam stiga tolkova.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ако имаше електронно гласуване, това нямаше да е нужно!