Бюлетините - не по-дълги от 1,2 метра

Няма да има проблеми с ксероксите, успокояват от ЦИК
15 апр 2013 10:40,
21
Бюлетините - не по-дълги от 1,2 метра
Снимка: архив Булфото

Интегралната бюлетина на парламентарните избори на 12 май няма да е по-дълга от 1,2 метра, увери говорителят на ЦИК Бисер Троянов пред bTV.

По негови думи в избирателните райони с широко участие на партии и коалиции дължината ще бъде компенсирана с намаляване на шрифта. Той обясни, че най-дългите бюлетини ще са в големите избирателни райони, където всички партии и коалиции ще издигнат свои кандидати.

Троянов припомни, че от две години има само един валиден знак за гласуване - “Х“. По думите на говорителя на ЦИК е допустимо знакът да бъде леко изкривен, но не бива да засяга повече от едно квадратче и задължително трябва да бъде поставен със син химикал.

Във всяка избирателна секция са разпределени по 1000 души, като техният брой може да се увеличи само когато има излишък до 500 избиратели, които се преразпределят, обясни той.

Той увери, че урните са достатъчно големи по обем и ще мога да поемат всички бюлетини, но ще има и резерв, в случай че първата се препълни.

През 2003 година и през 2005 година е имало случаи на партии, които не са получили нито един глас на вота, съобщи още Троянов.

По негови думи по тази причина се е въвело правилото партиите, които на последния вот не са получили броя подписи, с които са се регистрирали, да губят правото за ново участие.

По думите на Троянов забранителните списъци на лицата, които нямат право на глас, вече се публикуват на сайтовете на общините.

Говорителят на ЦИК коментира и казуса със заличената регистрация на нападателя на пожизнения председател на ДПС Ахмед Доган – Октай Енимехмедов. По думите на Троянов инициативният комитет, издигнал кандидатурата на младежа за депутат, не е успял да събере необходимите поне 5000 подписа.

Бисер Троянов коментира, че най-честите нарушения, които ГРАО е намирал при проверката на подписите за регистрация за участие в изборите, са разминаване на лични данни, като например грешни ЕГН-та, участие на лица, който нямат избирателни права – ученици и затворници, например, и т.н.

Говорителят на ЦИК хвърли още светлина върху спорното изискване според Изборния кодекс за копиране на протоколите в СИК с цел да се предотвратят изборни манипулации. „Секционният протокол е А3 формат и е разделен на страници. Той събира формат два пъти А4, първо се снима едната, а после втората,” разказа Троянов.

Според него няма шанс за объркване, а освен това ЦИК ще предостави и указания за ползване на 12 000 машини, които ще бъдат предоставени на СИК.

Дори при извънредна ситуация, като евентуална липса на ток в секцията, протоколите не могат да бъдат изнасяни, за да няма предпоставки за критика към работата на СИК. „Трябва да се измисли друг вариант,” отбеляза Бисер Троянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Люси ксерокса преди 11 години
тез ксерокси ша си си ги земем после в къщи там на компютрити да си ги включвами. тъй ни убищаха.
14
1
 
5
 
! Отговори
Монтана преди 11 години
Фидосова, за изборите била записана на 4 хартиени носителя, защото снимката и не се поместила на един лист!
13
1
 
9
 
! Отговори
????????????.... преди 11 години
Става ли за тоалетна хартия тая бюлетина или е опасна за *** ?
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЖЕ ГОСПОДИ. Бюлетина е 1,2 МЕТРА дълга. Какво сте написали на нея? Досиетата на партийните членове ли?
11
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 11 години
Само да попитам: А ако КОПИРНИТЕ МАШИНИ не са КСЕРОКС, а КАНОН или ХЮЛЕТ ПАКАРД или ЛЕКСМАРК? Тогава отново ли 'няма да има проблем с ксероксите'? :D :D :D :D :D
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека предизборните маневри почнат - сега!
9
0
 
2
 
! Отговори
не съм сигурна преди 11 години
в това.."Няма да има проблеми с ксероксите" :) Вчера гледах един човечец, който от сега ги мисли...всичко им разбирал, но имал проблем с пръстите:)-треперели и натискал по три копчета наведнъж:)))
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"задължително трябва да бъде поставен със син химикал"Що? Дискриминация към зелените химикали ли усещам аз?!?
7
0
 
3
 
! Отговори
Копирчо преди 11 години
Някоя фирмичка, нико му неизвестна, ще лапне доста кинти за копирните машини. На 100% ще бъдат остарели модели. Ама какво да се прави, трябва да се субсидират фирмите в БеГе
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Членовете на ГЕРБ и БСП да кажат колко чували и протоколи е самисленое да бъдат подменени на национална ниво, колко пара сте заделили, комунисти ?
5
0
 
3
 
! Отговори
It's me преди 11 години
Да регистрираш партия или гражданско движение се превърна в хоби. Много напомня на един лаф от близкото минало "На президентските избори ще кандидатстваме ***, Пульо, Атанас и аз." :)
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото и да е дълга бюлетината,пак ще я зачертая с голяям кръст.Отгоре-до долу!Да няма от същите лапачи в управлението на страната!Властта-на народа!Лапачите-в затвора!Монополите-вън от страната!Конфискация на имуществото на олигарсите!Национализация!Това е!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ТЕЗИ БЮЛЕТИНИ КОЛКО ГОРА Е ИЗСЕЧЕНА БЕДНА ВИЕ ФАНТАЗИЯТА. АМА КАТО *** НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ ПО НЕТО КАКВО ДА ГИ ПРАИМЕ? НАЛИ ЕЛЕКТОРАТО НА МУТРИТЕ И КОМУНИСТИТЕ СЕ СЪСТОИ ПРЕДИМНО ОТ ***. ТОВА Е ЕЛЕКТОРАТО НА ДРУГАРЕТЕ. ТЕ НЕМОГАТ ДА ЧЕТАТ А ГЛАСУВАТ. ОСВЕН ДА ИМ НАПИШАТ НА ЛИСТ НОМЕРА НА БЮЛЕТИНАТА И ТЕ ДА ГЛЕДАТ ОТ НЕГО И ДА ДРАСКАТ ХИКСОВЕ. ДОКАТО НЕ СЕ НАПРАВИ ГЛАСУВАНЕТО ЕЛЕКТРОННО НЯМА СПАСЕНИЕ ОТ МУТРИ И КОМУНИСТИ ТАВАРИШЧИ. ТЕ СИ ИМАТ *** ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.
2
0
 
13
 
! Отговори
ined преди 11 години
Няма проблем и да са по-дълги ама да ги печатат на по-мека и двупластова хартия, че човек да може да я използва по предназначение в WC-то
1
0
 
5
 
! Отговори
пак „ксероксите“ преди 11 години
Днес, стига вече продуктово позициониране. Едвам ви научихме да не викате колежка, щото било придобило гражданственост, сега същата работа с тези ксерокси, които всъщност са примерно Канон или Компак, да речем.