21 минути кретала линейката до Теди след сигнала до 112

Бащата на починалото момче очаква среща със здравния министър
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 10:31, Екип на Dnes.bg
94
21 минути кретала линейката до Теди след сигнала до 112
Теди. Снимка: Facebook

Точно 21 минути е пътувала линейката до Теодор Желев, който на 7 май припадна в столично училище и по-късно почина в Окръжна болница.

Това става ясно от разпечатките на GPS системата, с която вече разполагат разследващите по образуваното досъдебно производство за смъртта на 11-годишното момче, съобщи бащата на детето Златко Желев.

Първият сигнал за припадналото дете е подаден в 13.55 часа от учителя по физическо, който 20 минути се е опитвал, а и на три пъти е успявал да върне Теди към живот.

До 14.04 часа обаче сигналът за инцидента все още не е бил предаден на диспечерите в Бърза помощ. Минута по-късно, макар в този времеви порядък от цели 9 минути да има три позвънявания на 112, линейка все още не е била изпратена.

Още по темата

Последвало обратно позвъняване от диспечер на 112, за да попита къде точно се намира 81-во СОУ "Виктор Юго", макар и в трите сигнала учителите и свидетелите на драмата изрично да подчертават, че то е в "Младост" 3 и е на улица "Бъднина".

В 14.06 часа линейка все пак е пренасочена от адрес в "Слатина" и потегля към квартал "Младост".

Първоначално служебният здравен министър Николай Петров твърдеше, че тя е пристигнала в училището в 14.12, но от GPS-а става ясно, че линейката е пристигнала в 14.16 часа.

Лекарката слязла, отишла при Теди и обявила, че той си отива. След настойчивите искания от страна на учителите детето да бъде спасено шофьорът все пак свалил носилката и момчето било качено в автомобила и отведено в болница. В Окръжна то постъпило в 14.22 часа.

Все още разследващите очакват пълната разпечатка от GPS системата, както и да разпитат диспечерката от Бърза помощ и лекарката от линейката Ирена Тасева, които трябваше да бъдат разпитани в четвъртък миналата седмица.

Д-р Тасева обаче се обадила на следователя и помолила разпитът й да бъде отложен за 12 юни, тъй като имала много извънредни дежурства и не смогвала да отиде до 7 РПУ.

Бащата на Теди обяви пред Dnes.bg, че служебният министър Николай Петров е бил подведен от 112 и от Бърза помощ.

"Златният им евростандарт от 20 минути не е спазен, макар да твърдяха, че линейката е била при сина ми за 12-13 минути. Надявам се разследващите да стигнат докрай и трагедията, сполетяла семейството ми, никога да не се повтаря. Кошмарът ни продължава, с всеки изминал ден болката ни нараства, но сме готови да се борим докрай за истината. Децата ни заслужават нормално детство и бъдеще", каза той.

В тази връзка той очаква среща и с новия здравен министър Таня Андреева. Секретарите й са входирали молба по настояване на бащата за среща с нея, тъй като обявената от предшественика й проверка, макар и десетневна, не даде никакъв резултат, а вече мина повече от месец.

Златко Желев сподели още, че не са готови хистологичните изследвания от патоанатомите, които трябва да открият истината за смъртта на Теди, който на 15 юни трябваше да завърши пети клас.

Вместо това обаче, родителите, близките и приятелите на момчето ще са на Малашевските гробища. Точно на тази дата се навършват 40 дни от нелепата му смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
37
 
! Отговори
Като каруца преди 10 години
И на 10 мин да е дошла,при сегашното състояние на линейките,все едно е дошла каруца.Няма никакви съвременни апаратури -нито електрошок,нито апарат за проследяване на сърдечната дейност,нито кислородни маски-всичко е скапано и амортизирано,да не говорим за детски набор.Лекарят може да разчита само на двете си ръце,все едно е Господ и да се надява на повечко късмет.Жалко,много жалко и то в началото на 21век.
60
9
 
4
 
! Отговори
pacient преди 10 години
taka e za6toto vsi4ki sa sviknali kato otiva6 pri lekar da vliza6 s plika pari4kite v kabineta im
59
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И все пак заглавието ви е доста подвеждащо. От статията се вижда, че линейката е пристигнала за 10 мин, което е доволно бързо и е по-бързо от предаването на сигнала. Би трябвало заглавието да е "Некадърни диспечери убиха Теди" или "Реформата на Емел Етем уби Теди", а не да намеквате, че линейката е реагирала бавно - екипът на самата линейка едва ли има вина.
58
2
 
27
 
! Отговори
Лекар преди 10 години
Хора престанете да обвинявате ЕКИПИТЕ С ЛИНЕЙКИТЕ НА ТЯХ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ОБАДЯТ *** ОТ 112 . Защо не звънят веднага и защо размотават хората и екипите ни докато човека умре никой не знае Но не може линейка да дойде преди 112 да са съобщили какво става разберете Защо 10 минути са мотали разговор който може да се направи за 20 секунди ами защото казах вече тези телефони 112 са ПЪЛНИ С ***
57
1
 
25
 
! Отговори
sgtodor преди 10 години
До Анонимен Батка,няма лекар с акъл който да работи в бърза помощ за 750 лв при това с над 15 г. трудов стаж и специалност.Затова се и махнах от там.А при тази заплата получаваш и точно отговарящата на нея квалифицирана помощ.Разбра ли?Защота скоро освен току що завърщили и предпенсионни лекари други в Спешна помощ няма да видиш.А и за първите не съм много сигурен.Там всеки един работен ден е на 100% адреналин и то не от пиене на кафета както някои *** пишат!
56
4
 
12
 
! Отговори
Лекар преди 10 години
Този спешен център трябва да се закрие защото точно това пренасочване разтакаване и мотане на екипи и тн се е оказало решаващо .За човек с инсулт инфаркт или спряло сърце 2 минути са много и жизнено спасяващи 21 минути е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ и диспечера който е отговорил на спешният номер и размотавал екипи 10 минути трябва да е в затвора за УБИЙСТВО(умишлено или не да се доказва )
55
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sgtodor,Батка мисля, че хората тук нямат лично отношение към лекарите. Лекарите са допирната точка, ако са малко нека да наемат повече. Не мисля, че има човек със всичкия си акъл който да мисли че 20 линейки са достатъчни аз София. Ако това е проблема да се наемат повече. Когато си плащам осигуровките те ми гарантират някаква помощ. Ако не я получавам за какво плащам? Никой разумен човек няма да плаща. Тук изключвам хората които сме в България ние не сме разумни. Не народ а ***!!!
54
3
 
2
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
До sgtodorСамо спокойно да не пукнеш някой капиляр, че тогава лошо.Едва ли им беше първият адрес в 12 ч., никой не обвинявам просто се чудя.
53
1
 
15
 
! Отговори
sgtodor преди 10 години
До KatinarПисна ми да обяснявам всеки път едно и също-екипите тръгват от Сточна гара само за първия си адрес.След това веднага получават следващия там където се намират в момента!!!И Спешна помощ няма никакво отношение с други болници особено с частни.Това е самостоятелна организация-ЦСМП-София град!!!И работат по 15-16 екипа което значи 15-16 лекари за цяла почти 2 млнна София и още 17-18 села около нея,които се водят квартали включително с.Плана и с.Пасарел!!!15 лекари за всичко-това е!!!
52
1
 
7
 
! Отговори
До Fero преди 10 години
Ненормалник такъв!Ти ли ще раздаваш правосъдие бе, *** нещастен!Следващият път дано ти изтече всичката кръв от носа.... ***.Като ти тече кръв от носа ще си запалиш колата и ще отидеш до болницата, или ще си извикаш личният лекар в къщи и тогава като не дойде, него ще премахнеш, ***.Не са виновни 112, виновни са тези дето закриха тел.150,166 и 160.Сега за да стигнеш до "специалистите" от тези служби, първо трябва да спазваш правилата за работа в система 112 и тогава, при специалистите..
51
4
 
5
 
! Отговори
Katinar преди 10 години
Когато викнах линейка последният път и ги попитах защо са се забавили толкова много...госпожата ми отговори: Г-не по закон трябва до 25 мин. да дойдем, а от вашето обаждане са минали 20 и от Сточна гара не можем да долетим! Аз живея в кв. Изток, а линейката идва от Сточна гара, а в близост до нас има 2 големи болници - Окръжна и СофияМед ... защо чак от Сточна гара не знам...
50
5
 
4
 
! Отговори
Fero преди 10 години
Хаха ... а сега 112 да Ви видя. Аз ще ги съдя тях ! ЩЕ ГИ ПРЕМАХНА ОТ БЪЛГАРИЯ!Който иска да е с мен да пише на скайпа ми ferotakis1 да ми се обади на 0899081467 да ме намери! Колко ли много сте имали си работа със 112! Давайте!35 минути чаках аз линейка със счупения си нос... кръвта ми изсъхна от самосебеси та запуши раната и спря да тече!Абукати ми забиваха ... една лепенка на носа ми един памук с кислородна вода да се избърша нямаха!Оная ми вика прекъсвала разговора! ПИШЕТЕ!!!!
49
3
 
11
 
! Отговори
Боб преди 10 години
Към лекаря по долу. Така е, няма крила, лекарите не са богове, не се знае дали момчето е много да бъде спасено. Но, ако има човешка жертва някой трябва да бъде наказан. Щом линейката трябва да дойде за 20 минути значи за толкоз трябва да дойде. Нали не мислите, че хората приели тези правила са мислили, че линейките летят? Нали не мислите, че София е столицата с най-големи задръствания.А към всички шофьори, давайте път на Линейките!!!
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе не знам как работи българския 112, но в Белгия линейката с парамедиците беше след 5 мин 00 на адреса. Лекарите дойдоха след още 2 мин.
47
1
 
20
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
странно ми е как хората плюят страна от чиято гледна точка никога не са и няма да погледнат! И как смело заклеймяват като некомпетентни хора, които не познават и никога няма да познават! А поне половината от толкова компетентно изказващи се нито са учили толкова нито са работили толкова или някога в живота си ще работят толкова напрегната работа! Злобни сте и злобата ще се връща към вас несъмнено в лицето на също толкова злобни доктори, сервитьорки, продавачи, адвокати. Дайте решение на проблема
46
4
 
12
 
! Отговори
sgtodor преди 10 години
До До 44Слушай ***/це/,ако до 10-та минута не се възстановаят жизнените функции т.е. дишане и кръвообращение настъпват необратими мозъчни промени или иначе казано мозъчна смърт.Затова след този срок дали ще си пристигнал на 13,15,17,19,20 или 21-та мин.няма абсолютно никакво значение!!!Да не говорим че от училището до спешното отделение в Окръжна б-ца са 10-на мин. път с кола.Или ти си мислиш че в София на всеки 100 метра под някое дърво стои линейка с екип и чака!!!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам коментарите на някои във форума. Какво значи няма нужда от училищни лекари? Ами не всеки знае как да окаже поне първа помощ или да различи първи симптоми. Относно линейката- времето й, ами мудни са, но и диспечарите имат вина. А за заплатите- все пак човешкия живот не се измерва с пари. Или си върши работата или си ходи.
44
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
sas sigornos sa si pili kafeto ili sa gledali ne6to interesno po televiziata
43
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И ПОСЛЕ-МАЛКИ СА НИ ЗАПЛАТИТЕ,БИЯТ НИ,Е.АТ НИ...МАЛКО ВИ Е ...СЪД И ЗАТВОР ТРЯБВА ЗА ПОЛОВИНАТА МЕДИЦИ
42
14
 
13
 
! Отговори
До 44 преди 10 години
Да ама не е пристигнала на 20 тата минута. И затова незнаем дали е можело да бъде спасено детето. Аз те разибрам, явно си лекар и като отиваш на работа мислиш дали има манджичка вкъщи, къде ще излезеш вечерта. Но засъжаление работата Ви е въпрос на живот или смърт доста често. Вие сте си я избрали.Т я винаги е била такава. неможе сега да размахвате бяла кърпичка и да твърдите , ама и ние сме хора - грешим. А най-лошото е че в държанието на повечето лекари се усеща омраза към хората като такива.