21 минути кретала линейката до Теди след сигнала до 112

Бащата на починалото момче очаква среща със здравния министър
Обновена: 10 юни 2013 15:29 | 10 юни 2013 10:31, Екип на Dnes.bg
94
21 минути кретала линейката до Теди след сигнала до 112
Теди. Снимка: Facebook

Точно 21 минути е пътувала линейката до Теодор Желев, който на 7 май припадна в столично училище и по-късно почина в Окръжна болница.

Това става ясно от разпечатките на GPS системата, с която вече разполагат разследващите по образуваното досъдебно производство за смъртта на 11-годишното момче, съобщи бащата на детето Златко Желев.

Първият сигнал за припадналото дете е подаден в 13.55 часа от учителя по физическо, който 20 минути се е опитвал, а и на три пъти е успявал да върне Теди към живот.

До 14.04 часа обаче сигналът за инцидента все още не е бил предаден на диспечерите в Бърза помощ. Минута по-късно, макар в този времеви порядък от цели 9 минути да има три позвънявания на 112, линейка все още не е била изпратена.

Още по темата

Последвало обратно позвъняване от диспечер на 112, за да попита къде точно се намира 81-во СОУ "Виктор Юго", макар и в трите сигнала учителите и свидетелите на драмата изрично да подчертават, че то е в "Младост" 3 и е на улица "Бъднина".

В 14.06 часа линейка все пак е пренасочена от адрес в "Слатина" и потегля към квартал "Младост".

Първоначално служебният здравен министър Николай Петров твърдеше, че тя е пристигнала в училището в 14.12, но от GPS-а става ясно, че линейката е пристигнала в 14.16 часа.

Лекарката слязла, отишла при Теди и обявила, че той си отива. След настойчивите искания от страна на учителите детето да бъде спасено шофьорът все пак свалил носилката и момчето било качено в автомобила и отведено в болница. В Окръжна то постъпило в 14.22 часа.

Все още разследващите очакват пълната разпечатка от GPS системата, както и да разпитат диспечерката от Бърза помощ и лекарката от линейката Ирена Тасева, които трябваше да бъдат разпитани в четвъртък миналата седмица.

Д-р Тасева обаче се обадила на следователя и помолила разпитът й да бъде отложен за 12 юни, тъй като имала много извънредни дежурства и не смогвала да отиде до 7 РПУ.

Бащата на Теди обяви пред Dnes.bg, че служебният министър Николай Петров е бил подведен от 112 и от Бърза помощ.

"Златният им евростандарт от 20 минути не е спазен, макар да твърдяха, че линейката е била при сина ми за 12-13 минути. Надявам се разследващите да стигнат докрай и трагедията, сполетяла семейството ми, никога да не се повтаря. Кошмарът ни продължава, с всеки изминал ден болката ни нараства, но сме готови да се борим докрай за истината. Децата ни заслужават нормално детство и бъдеще", каза той.

В тази връзка той очаква среща и с новия здравен министър Таня Андреева. Секретарите й са входирали молба по настояване на бащата за среща с нея, тъй като обявената от предшественика й проверка, макар и десетневна, не даде никакъв резултат, а вече мина повече от месец.

Златко Желев сподели още, че не са готови хистологичните изследвания от патоанатомите, които трябва да открият истината за смъртта на Теди, който на 15 юни трябваше да завърши пети клас.

Вместо това обаче, родителите, близките и приятелите на момчето ще са на Малашевските гробища. Точно на тази дата се навършват 40 дни от нелепата му смърт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
13
 
! Отговори
sgtodor преди 10 години
До TeryНедей да бъркаш Спешна помощ,екипите и шеф-екипите със 112!!!Това е абсолютно невежество от твоя страна.Преди чрез 150 пациентите или близките се свързваха директно със централата на Сточна гара и при най-малкото недоразумение се намесваше шеф-екипът т.е. лекар.А сега сигнала който се получава на 112 няма нищо общо с диспечерната,когато го предадат там веднага се предава на първия свободен екип а ако няма тогава се отклонява от курса екип тръгнал на по-маловажен адрес.А такива вече няма!
40
18
 
28
 
! Отговори
Стига преди 10 години
Стига с това оплюване на Бърза помащ! Срамота е! Какво значи "кретала"Да не би линейката да има крила ,та да хвръкне.Нима тези родители нямат вина,след като са знаели за здравословните проблеми на детето си,защо е играел физкултура,защо не е бил под техен контрол.Ако линейката е пристигнала на 20 минута,а не на 21 минута какво можеха да направят лекарите,да не са богове и да връщат от отвъдното.Бащата на детето да помисли за собственото си поведение,да престане с нападките към лекарите,
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вината е в 112.те са неадекватни оператори.Имат карта пред тях дето с написване на част от име на улица или училище излизат възможните.От там се е получило забавянето и след това и линейката.Да не забравяме и колко се прави път на линейка от участниците в движението.Телефон 112 трябва да се подобри комуникацията с трите звена който обслужва а именно МВР, спешна мед. помощ и пожарна.Това са най важните системи на една държава и са с приоритет пред АЕЦ БЕЛЕНЕ.
38
16
 
6
 
! Отговори
Tery преди 10 години
И аз съм съгласна за протест срещу некъдърието на тези от бърза помощ.... Всеки ден стотици хора в България позвъняват на 112 да им се помогне по най-бързият начин, какъвто е необходим, а тези започват (СЪС СТАНИ БОГАТ) Това трябва да се спре, и на мен ми се е случвало тези който закъсняват повече от необходимото, заслужават уволнение и една дебела глоба иначе ако е някой от тяхните за мин. пристигат. Помислете и за другите хора и те са като вас......
37
4
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Във всяко училище трябва да има фелдшер и дефибрилатор, защото понякога и най - бързата линейка не може да спаси човек,ако трябва да се реагира веднага.Но някои болни мозъци са решили друго.Недопустимо е училище без медицинско лице, което в такива случаи да реагира и то адекватно - разбирайте в случая с дефибрилатор.А що се отнася до 112 това е едно недоразумение /кучето на лисицата,лисицата на опашката и накрая резултатът ясен/.112 е един посредник който поне в бг не се справя на ниво-за жалост
36
8
 
20
 
! Отговори
ККК преди 10 години
Много *** и интересчийски народ сме. Доказано е че има нарушения при получава и изпращане на сигнала, доказано е че лекарката е констатирала че "си отива" вместо да направи всичко по силите си даже и да си мисли че е безнадеждно а вие викате че НЕЩАСТИЯ СЕ СЛУЪЧВАЛИ.нещастие е да те удари гръм, да умреш при земетресение, да умреш като се спънеш и пречукаш в пропаст не е нормално да умреш докато чакаш 21 м. линейка и ДА СИ ДЕТЕ. живеем в отвратителна държава защото хората в нея са елементарни и ограничени, не съобразьявайки се с чуждия опит но имащи вещо мнение с коет другите са длъжни да прием
35
0
 
37
 
! Отговори
sgtodor преди 10 години
Като лекар само мога да кажа че единствения шанс на детето да оцелее е незабавна дефибрилация т.е. дефибрилатор в училището!При такава недостатъчност от екипи в Спешна помощ пак е добре че за 20 мин. са дошли.Когато съм работил там е имало случаи когато екипа който се освобождава е в Мировяне а случая в Бистрица.Стигнете Вие за 20 мин.!!!Най-вероятно детето е било със сърдечна малформация.Те водят обикновено до синус-арест и с- м на внезапна смърт при децата.Все пак жалко за детето!
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 21абе *** смотан това ли искаш да умират малки деца заради тях
33
4
 
10
 
! Отговори
Протест преди 10 години
Нека сега всички българи да направят протест, както направиха за горивата, за тока и така да докажем, че в здравеопазването има проблеми, а не всеки да се крие и да си мисли "то това на мен няма да ми се случи"
32
4
 
11
 
! Отговори
ДО КРАЙ преди 10 години
В РАЗПЕЧАТКАТА ОТ ГПС СЕ УСТАНОВЯВА ЧЕ ИМА НАРУШЕНИЯ , СЪЩО ПРЕДАВАНЕТО ОТ ТЕЛ 112 КЪМ БЪРЗА ПОМОЩ СЪЩО ИМА ЗАБАВЯНЕ. ВЯРНО Е ЧЕ ПОНЯКОГА НЕЩАСТИЯТА СЕ СЛУЧВАТ , НО АКО С ОВЧО МИСЛЕНЕ КАТО ТВОЕТО ПО-ДОБРЕ ДА НЯМА ЛИНЕЙКИ И БЪРЗА ПОМОЩ ЩОТО НЕЩАСТИЯ СЕ СЛУЧВАТ. ТИ РАБОТИЛ ЛИ СИ И 10 ДНИ В БЪРЗА ПОМОЩ , ЧЕ НИ ДАВАШ ТОЗИ СЪВЕТ НА НАС? АМАН ОТ РАЗБИРАЧИ
31
11
 
24
 
! Отговори
Край преди 10 години
Хората са свикнали винаги някой да е виновен. Някога обаче виновни просто няма. И шофьора на линейката и доктора със сигурност са искали да спасят детето но ... Това е истината Не ги тормозете излишно. Всеки дето плюе - да се хване десет дни да поработи в бърза помощ и тогава пак да говори.
30
4
 
18
 
! Отговори
joro преди 10 години
Нали имаха супер съвършена система за позициониране на телефона от който се звъни, защо са питали къде е точно ???А пък и това забавяне да се предаде сигнала...Според мен телефон 112 трябва да се закрие, ако след време успеят да го направят работещ ОК, но в момента само пречи.
29
2
 
15
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Бог са прости детето , и искрени съболезнования на родителинте и близките му , не може да не сме съпричастни с трагедията , веднага си задавам въпроса ?! - Лекарите искат имунитет а за нас имунитет ще имали ? Сложно ли е в 11 РПУ-та на МВР в столицата , да се разположат екипи на Б.Помощ , по този начин екипът от съответното РПУ ще покрива територията на общината , и няма да се налага ог ст гара да се насочва към Бояна примелно ?
28
3
 
8
 
! Отговори
venko преди 10 години
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ !
27
3
 
23
 
! Отговори
citizen преди 10 години
Нелепо и жалко- колкото до спешния телефон, налагала ми се е им звъня- страшно неадекватни и некомпетентни, страхотна загуба на време, дори са груби и неотзивчиви. Доста странно, като се има предвид колко хора отчаяно си търсят работа. Иначе, случаят ще остане покрит, обществото не се самосезира, един случай на изтезавано от собственика си куче придоби много по-голям отзвук и роди страшна вълна от агресия, докато когато засяга дете, обществото загадъчно мълчи и не се интересува.
26
1
 
36
 
! Отговори
Az.. преди 10 години
Знаете ли , че в *** квартали всеки ден има блокирани няколко линейки, защото обитателите там са свикнали като му има нещо на някой викат линейка по лесно е докторът да ти дойде на крака, отколкото ти да ходиш до там. Освен това дойде ли ти лекаря в гетото няма измъкване имаш - нямаш здравни ще те прегледа и теб и родата и родата на съседната къща, защото иначе яко бой!!!
25
4
 
22
 
! Отговори
Мхм преди 10 години
За съжаление най-способните българи отдавна избягаха зад граница.Не може на някой лекар,учител или друг извършващ толкова отговорна работа да се плаща 500лв. заплата(колкото на една продавачка без никакво образование)и да искаме да останат в България.Така че все по-неквалифицирани лекари ще ни лекуват,Слабо подготвени учители ще ни изучават децата и ще става все по-зле.Истината е болезнена,но е факт-бедна страна много инциденти,богата страна малко инциденти.Тъй че този няма да е последен.
24
13
 
15
 
! Отговори
СЪД ДО ДУПКА преди 10 години
Какво протестират тия *** че ги бият като 90% от лекарите в тая държава са пълни *** и далавераджии и измамници.СЪД ЗА ЛЕКАРИ УБИИЦИ!!!
23
1
 
7
 
! Отговори
до 21 преди 10 години
Спартако, ***, ти си лесен, просто спираш да ходиш на лекар и си готов! Като не си доволен не им ползвай услугите бе! На такива като теб, все някой трябва да му е длъжен!
22
1
 
6
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Без съмнение трябва да се усъвършенства комуникацията и с локализатор на обажданията.Има такива технологий.Но по-добрият вариант е училищният фелдшер.Само че при тази скоростна загуба на медицински кадри в чужбина за сега е нереалистично...Стихийното безделие в дуржавността за повече от 20 години води до икономически спад с всички произтичащи за обществото последици и неудобства.........