За четвърти ден хиляди пред МС скандират "Оставка"

Протестиращите обиколиха и партийните централи
Обновена: 17 юни 2013 22:59 | 17 юни 2013 18:47, Красимир Ангелов
646

Снимка: БТА

Близо 10 000 души се събраха пред сградата на Министерски съвет за четвъртия пореден ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Хората носят български знамена. Чуват се и викове „Оставка“ и "Мафия".

Протестиращите са издигнали плакати с надписи "Народът не преговаря", "На зъл орех, зъл прът", "Атака" се прецака. Само Болен от парите е доволен" и други. Сред исканията днес се забелязват и такива за смяна на конституцията, за нови избори и за свикване на Велико народно събрание.

Полицейското присъствие в района е засилено, като по традиция сградата на Министерски съвет е оградена с метални заграждения.

Малко след 19,30 часа шествието тръгна към сградата на Народното събрание и "Орлов мост". Там близо 10 000 души продължават да скандират "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". Около 20,15 часа протестиращите стигнаха "Орлов мост", който бе блокиран за движение. По-късно шествието продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК. Около 21 часа протестиращите в София блокираха бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Фритьоф Нансен”.

По-нататък протестиращите в София стигнаха до централата на БСП на "Позитано" 20 и освиркаха централата на "столетницата".  Участниците в протеста скандираха „оставка”, „червени боклуци” и „кой не скача е червен”. Пред централата на БСП има две редици от полицаи.

По традиция от последните дни протестиращите минаха и покрай централата на ДПС. Те скандираха „Долу ДПС” и пяха химна на България.

Приблизително 7 000 граждани са се събрали в началните часове на днешния протест в центъра на София, съобщават от столичната полиция. Към 21.30 часа около 3 000 души продължават шествието по централните улици на града.

Не са регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред. Екипи на СДВР и Специализирани полицейски сили обезпечават спокойното протичане на протеста и сигурността на гражданите, съобщават от полицията.

Напрежението обаче се покачи значително след 22 часа, когато протестът стигна до централата на "Атака". Много жандармеристи с щитове охраняват централата на партията на Волен Сидеров. Между протестиращите и привържениците на "Атака" полетяха и пластмасови бутилки.

Улица "Георги С. Раковски" около централата на партията е обградена от жандармерия. Преди да стигнат дотам, протестиращите скандираха: "Волене, идваме" и "Извини се!" Пред централата на "Атака" те скандираха: "Турци!"

В момента от двете страни на барикадата продължават да се замерят с бутилки, а на мястото пристигна допълнително полиция. Протестът пред "Атака" продължава над половин час.

Заради шествието за дълго бе спряно движението на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Цар Освободител", както и по бул. "Дондуков" при Министерски съвет. Малко след 20 часа бе спряно движението и по "Орлов мост".

Протестите наложиха и временно да се промени маршрутът на тролейбусите по линия 9, съобщиха от Столична община. От 17.40 часа днес е променен маршрутът на линията, като колите се движат от спирката след подлеза на НДК по бул. ”Васил Левски”, а не по ул. ”Г.С.Раковски”, продължават към Софийски университет и Сточна гара.

Протест има и в други големи областни градове в страната. Около 1 000 души се събраха тази вечер пред сградата на общината в Пловдив, за да протестират против правителството на  Орешарски и назначаването на новия областен управител Венцислав Каймаканов. Във Варна на протест са също близо 1 000 души.

Близо 200 души поискаха оставката на правителството на митинг-шествие в Сливен, организиран в социалната мрежа "Фейсбук". Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. С шествие протестиращите тръгнаха от площад "Екзарх Йосиф Първи", преминаха през центъра на града и се спряха пред сградата на червените. Десетки бяха и протестиращите във Велико Търново

*Информацията е актуализирана към 23,01 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


646
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
418
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ааааа...якооо! ФИДООШУ! Представих си я по сумо препаска и плитка, как кляка и загрява на тепиха. Треперете японски сумо бойци, ФИДООШУ е гневен че трябва да се набутва за поддържане на протестите в Бг.
417
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахаха!Протестиращите бяха днес поне колкото вчера, ако не и повече. Хората с колела обикаляха и казваха, че единият край на шествието е на Орлов мост, а другият - на моста на НДК. Деца рисуваха с тебешир по асфалта шарени рисунки, хората се разхождаха с бебешки колички и се поздравяваха. Това са позитивни хора и културни хора, независимо от тъпотиите, които всячески се втълпяват разни смешни медии.
416
6
 
7
 
! Отговори
Stilchev преди 10 години
Абе вие наред ли сте?Какви 7000?Много много повече бяха хората!Тази дезинформация няма да ви помогне комунисти,турци и всякакви други болни мозъци!А утре по ваши данни сигурно ще бъдем 7500, само можете да си сметнете реалната бройка по 10.
415
4
 
8
 
! Отговори
слона преди 10 години
''Приблизително 7 000 граждани са се събрали в началните часове на днешния протест в центъра на София, съобщават от столичната полиция.''Защо не сте обективни? Какви 7 000? Море от хора! Поне 20 000. Всек, който е бил там знае. И почнете да давате информацията такава каквато е!
414
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
До зълНещо против срещу Радан Кънев имаш ли ? Нещо да го свързва с БКП или ДС ?Както вече ти писах интелектуалния потенциал съвсем не се изчерпва БКП. Излез от шаблона, който се рекламира от медиите и болщевишкия модел за омаскаряване на всички и всичко.
413
1
 
2
 
! Отговори
врачанин преди 10 години
MADE IN BULGARIA
412
8
 
19
 
! Отговори
Анонимка преди 10 години
До 574волен е взел 10 милиона лева за да подкрепи правителството на БСП и ДПС и не ми говорете за политици. Жалко за България, всички партии до една са пълни *** и част от един огромен мафиотски клан, където никой не може да разбере къде е началото и къде е краят... Тази *** трябва да изчезне напълно, иначе няма оправия...
411
8
 
22
 
! Отговори
none преди 10 години
...и тези хиляди ето какво оставят след себе си -> album.bg/emilqno/albums/202509
410
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберчета, бита карта сте, колкото ида се пените! :)
409
4
 
2
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Пляскате минусчета ли, олигофренчета? Пляскайте, плясакйте....
408
8
 
5
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
до Добряк. Що им обръщаш внимание на тези пъпчиви олигофренчета. Комплексарчета жалки, за 20 лв. надник на ден. Интелигенцията на АОНСУ. Еманацията на форумните мишки. Скоро и те ще напълнят гащите.
407
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
557, имало го е Никсън, а иначе браво, за коментарите!
406
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестиращите като сте толкоз принципни и демократи, кажете сле срс- то ваньо танов в една западна държава какво следва? Кажете след като е обществена тайна че президента е свързан с кръга прокопиев от там с маджо което е сик , какво следва в западните цивилизации? Кажете бе принципни демократи. Аз ще ви кажа оставки и аут от политиката! Оставки искаме!
405
2
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
Единствения смислен коментар е на 545 .. всичко друго е фарс включително и моите коментари. Евала бате напои ги :)
404
4
 
9
 
! Отговори
varg преди 10 години
Нещо им замлъкна словоохотливия коментатор на канал герб 3
403
4
 
10
 
! Отговори
Добряк преди 10 години
Моля всички който подкрепят ГЕРБ да донесат още алкохол и дрога, пред централата на АТАКА, че запасите ни раздадени от Цветанов са на привършване, а той не си вдига телефона. Фидоска обеща да ни донесе но тъй като улицата е задръстена от мирно протестиращи / заредени със камъни, бутилки и димки / няма да може да мине със колата а пеш ще и трябват поне 5 часа да придвижи туловището си !
402
3
 
5
 
! Отговори
Добряк преди 10 години
До зъл . Ехехе, луботомия, написал, Кутев, това ли са ти интелигентите?
401
7
 
8
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Спешно!! Ако има някой от София да занесе на Волен памперс! Че.....като гледам канал 3 скоро ще напълни гащите:)
400
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз пък призоавам за оставка а президента! :)
399
7
 
14
 
! Отговори
УЖАС преди 10 години
Жената на президента призовава в Туитър хората да излизат на протести на 14.06.2013г. да считам ли,че Юлиана Плевнелиева призовава за ГРАЖДАНСКА ВОЙНА