За четвърти ден хиляди пред МС скандират "Оставка"

Протестиращите обиколиха и партийните централи
Обновена: 17 юни 2013 22:59 | 17 юни 2013 18:47, Красимир Ангелов
646

Снимка: БТА

Близо 10 000 души се събраха пред сградата на Министерски съвет за четвъртия пореден ден на протести срещу правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Хората носят български знамена. Чуват се и викове „Оставка“ и "Мафия".

Протестиращите са издигнали плакати с надписи "Народът не преговаря", "На зъл орех, зъл прът", "Атака" се прецака. Само Болен от парите е доволен" и други. Сред исканията днес се забелязват и такива за смяна на конституцията, за нови избори и за свикване на Велико народно събрание.

Полицейското присъствие в района е засилено, като по традиция сградата на Министерски съвет е оградена с метални заграждения.

Малко след 19,30 часа шествието тръгна към сградата на Народното събрание и "Орлов мост". Там близо 10 000 души продължават да скандират "Оставка", "Мафия" и "Червени боклуци". Около 20,15 часа протестиращите стигнаха "Орлов мост", който бе блокиран за движение. По-късно шествието продължи по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока НДК. Около 21 часа протестиращите в София блокираха бул. „Евлоги Георгиев” и бул. „Фритьоф Нансен”.

По-нататък протестиращите в София стигнаха до централата на БСП на "Позитано" 20 и освиркаха централата на "столетницата".  Участниците в протеста скандираха „оставка”, „червени боклуци” и „кой не скача е червен”. Пред централата на БСП има две редици от полицаи.

По традиция от последните дни протестиращите минаха и покрай централата на ДПС. Те скандираха „Долу ДПС” и пяха химна на България.

Приблизително 7 000 граждани са се събрали в началните часове на днешния протест в центъра на София, съобщават от столичната полиция. Към 21.30 часа около 3 000 души продължават шествието по централните улици на града.

Не са регистрирани инциденти и нарушения на обществения ред. Екипи на СДВР и Специализирани полицейски сили обезпечават спокойното протичане на протеста и сигурността на гражданите, съобщават от полицията.

Напрежението обаче се покачи значително след 22 часа, когато протестът стигна до централата на "Атака". Много жандармеристи с щитове охраняват централата на партията на Волен Сидеров. Между протестиращите и привържениците на "Атака" полетяха и пластмасови бутилки.

Улица "Георги С. Раковски" около централата на партията е обградена от жандармерия. Преди да стигнат дотам, протестиращите скандираха: "Волене, идваме" и "Извини се!" Пред централата на "Атака" те скандираха: "Турци!"

В момента от двете страни на барикадата продължават да се замерят с бутилки, а на мястото пристигна допълнително полиция. Протестът пред "Атака" продължава над половин час.

Заради шествието за дълго бе спряно движението на кръстовището на бул. "Мария Луиза" и бул. "Цар Освободител", както и по бул. "Дондуков" при Министерски съвет. Малко след 20 часа бе спряно движението и по "Орлов мост".

Протестите наложиха и временно да се промени маршрутът на тролейбусите по линия 9, съобщиха от Столична община. От 17.40 часа днес е променен маршрутът на линията, като колите се движат от спирката след подлеза на НДК по бул. ”Васил Левски”, а не по ул. ”Г.С.Раковски”, продължават към Софийски университет и Сточна гара.

Протест има и в други големи областни градове в страната. Около 1 000 души се събраха тази вечер пред сградата на общината в Пловдив, за да протестират против правителството на  Орешарски и назначаването на новия областен управител Венцислав Каймаканов. Във Варна на протест са също близо 1 000 души.

Близо 200 души поискаха оставката на правителството на митинг-шествие в Сливен, организиран в социалната мрежа "Фейсбук". Около сто души протестираха пред партийния клуб на БСП в Ловеч. С шествие протестиращите тръгнаха от площад "Екзарх Йосиф Първи", преминаха през центъра на града и се спряха пред сградата на червените. Десетки бяха и протестиращите във Велико Търново

*Информацията е актуализирана към 23,01 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


646
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
438
0
 
5
 
! Отговори
Adela преди 10 години
..................................................................................................................................Ще ви свалим от власт, а след вас ако дойдат герб и започнат да крадат и тях ще свалим. И ТАКА ДОКАТО СЕ ОТКАЖЕТЕ да крадете чрез парламента.Други въпроси?
437
3
 
1
 
! Отговори
BabaTiNaPripek преди 10 години
Господа протестиращи,в Пловдив кой е човека дето организира "протеста" да ви попитам?Изявен гербаджия,моля ви се недейте да се заблуждавате и не си избирайте дали да ви застрелят или да ви обесят.Нека не се оцветяват тия "протести" и си помислете дали с герб бсп дпс или квито и да са там ще живеете много добре.Ами аз все си мисля че всичките са ***.И хиляда избора да се организират пак ще си ни ***.
436
1
 
10
 
! Отговори
ubuntu преди 10 години
Българи ! Гледайте всеки ден не живо реалити формата "Съвремнни Башибузуци" с участието на БСП, ДПС и Атака и специялната подкрепа на Слави Трифонов и Бареков
435
1
 
8
 
! Отговори
тина преди 10 години
Ей,некъдърници от парламента,на 36 съм,съкратиха ме от работа,прекъснах образованието си,защото не мога да си платя таксите!!!! Детето ми др.година трябва да кандидатства,как ще го пратя да учи някъде без пари????????? Решението- ИЗНАСЯМ СЕ ОТ ТАЗИ ДЪРЖАВА,МАКАР И ДА НЕ ИСКАМ,НАЛАГА СЕ!!Детето ми ще учи в чужбина и там ще работи!!! Ако продължавате така цялата държава ще се изнесе!!!!!! *** такива!!!!!
434
3
 
7
 
! Отговори
Oня преди 10 години
До възмутенА не си ли възмутен от Мукаддес Налбант зам. министър на образованието, заклеймяваща Ботев например? или Пеевски за шеф на ДАНС? или от Волен който превърна парламента в цирк?
433
2
 
9
 
! Отговори
до ДрОгаря преди 10 години
Не, дрОгарю - знам че не си ми другар, не и интелектуално джудже като теб. По полека, че ще вдигнеш кръвното старче :) В Белгия нямаше правителство повече от година и половина. Имаше служебно правителство, което прекрасно си вършеше работата. При нас също беше така. Предпочитам предишното служебно правителство пред ващата олигархична шайка. Знам, че ти е болно, че никога повече няма да бъдете във власта, но вие "социалистите" много отдавна трябвапе да бъдете изхвърлени на бунишето на историята!
432
7
 
5
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До до възмутения другарВие съвсем сте се смахнали! Изобщо не сте наясно какво се случва в държавата! Вие ще сте виновни за краха на държавата и в политическо и във всякакво отношение! Хайде кажи тогава какво се случва след оставката - нови избори и кой идва? Може би ГЕРБ или любимците националисти НФСБ! Ха ха ха! Жалко е, че на последните избори не влязоха кадърни хора от синята коалиция за сметка на такива неграмотници от сегашния парламент! Ето за такива хора ме е яд! И не съм ти другар!
431
3
 
11
 
! Отговори
до възмутения другар преди 10 години
Не, дрОгарю - това правителство няма никакви намерения да увеличава майичински, да вдига пенсии, да намалява цената на тока. Намеренията им са ясни - навсякъде се назначават техни хора от партокрацията, изцоцват се еврофондовете, строи се Белене за 20 милиарда, връща се пушенето в заведенията. Това е програмата на "програмното правителство"!
430
1
 
4
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
До момента електронно или интернет гласуване е има в редици държави, измежду които Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Естония, Франция, Германия, Индия, Ирландия, Италия, Холандия, Норвегия, Швейцария, Англия, Венецуела. Ветерани в тази сфера: Швейцария и Естония.
429
8
 
3
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
Като слушах протестиращите изобщо не са наясно след оставката на правителството какво точно искат! И добре - нови избори, отново същите резултати, отново нацвъкани в парламента от кол и въже! Правителството трябва да се остави да работи! Никой не следи какво става там - говори се за цената на тока, за увеличаване на майчинство, МРЗ..... Нали уж това бе целта! След четири години на егоистично изцоцване на милиардите без лев за нито една прослойка, започват да се чуват и положителни за нас неща!
428
2
 
12
 
! Отговори
антикомунист преди 10 години
Като гледам последните мнения, десетината комунистически *** във форума не са спали цяла нощ. Свърши се вашата, комунисти! БСП ще се разпадне - това им беше най-силното представителство в парламента. До десетина години няма да ви има в Народното събрание!
427
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименБРАВО
426
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дайте му власта на Бойко Борисов най- накрая,не го мъчете.Знаете ли колко пари потроши за тия протести/манифестации/четири дена.А на телевизиите колко дава.Направо ми е мъка ,без пари остана човека.Или направо му направете държава,да си е там пожизнен.Има си полиция,министри,партия.Държавата я кръстете Шопландия,в шенген ще ви приемат що се мъчите правителство да сваляте.Само България не я наричайте вашата *** държава ЗАЩОТО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НИЕ И НЯМА ДА ВИ ЗАМЕРЯМЕ С ПРАЗНИ БУТИЛКИ ВЕРВАЙТИ МИ.
425
12
 
8
 
! Отговори
Посната. Пица преди 10 години
Оставете. Хората нека стачкуват боко. Ги докара до там да незнаят какво прават и какво искат сега като се върне ще им даде по една туба бензин да се изкъпат товаса интелигентите будни и много мислещи
424
3
 
5
 
! Отговори
Antikomunist: преди 10 години
в София ... демонстрантe са надхвърлили 7 хиляди души. Стотици пловдивчани, 300 варненци, cтотина русенци ...A в St.Zagora, Bourgas,Pleven, Haskovo, Razgrad, Kardjali, Jambol - 0 демонстранти- C Делян Пеевски, БСП, ДПС и АТАКА им e по-добре???
423
13
 
22
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
Остaвете хорaтa дa рaботят бе.....кaквa остaвкa след 20 дни ....зa кaкво???? Зa всякa грешкa остaвкa ли......Бойко сто пъти сменя министри......колко пъти трябвaше дa подaвa остaвкa. *** мръсни. Мутрите съсипвaт стрaнaтa. Прости необрaзовaни кaто Боко и Цоко. Е товa е мaтриaлa.
422
15
 
11
 
! Отговори
климент денчев преди 10 години
Добре че след двa дни зaминaвaм.....не кскaм дa съм чaст от тоя протест. Толковa зомбирaни и прости хорa нa едно място .......смaх в зaлaтa. Никой не е нaясно кaкво точно искa и кaк дa стaне. Един *** не искaл пaртии a прозрaчност. Хaхaххaхa Aбе вие сте големи *** бе. Ще гледaм с кеф от чужбинa кaкво ще се случи и кой ще дойде нa влaст кaто протрстирaте срещу всички. Пълно мaлоумие. *** и мутри избивaт сегa комплекси подклaждaни с пaри от пaртиите. A стрaнaтa зaгивa. Срaм срaм срaм.
421
6
 
7
 
! Отговори
Also also преди 10 години
Международно разследване на независими журналисти откри, че президентът Росен Плевнелиев е източил инвеститора в Бизнес парка, Linder, с 1 млн. долара. Парите са в офшорна фирма в Кипър, контролирана от настоящия президент на България, bnews.bg/article-79236
420
7
 
8
 
! Отговори
чоко преди 10 години
Мили хора,не се занимавайте с тоя откачения Болен Лидеров. Защо му правите густо да ходите пред централата му, че да има срещу кого да си прави шоуто. Ами той и без това си е политически труп. В случая презрението е по-добро. Просто не се занимавайте с него, а да насочим енергия и сили към тези, дето слагат областни управители -турци и да ги изметем!!!
419
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аре стига па вие с това ip, като че тук ще влязат хората на Ал Кайда и ще се наговарят как да сринат Америка. *** заплашителните уговорки правите, за писане на коментар! Смешни ставате.