Четящ маратон подкрепя Сугарев, който гладува 11-и ден

Съпричастни с неговия избор се събраха пред НС с книга в ръка
Обновена: 6 юли 2013 15:05 | 6 юли 2013 15:05,
149
Четящ маратон подкрепя Сугарев, който гладува 11-и ден
Снимка: БТА

Творби на Едвин Сугарев - стихове и есета, и откъси от книги на фотографа Николай Генов, четат техни приятели и колеги днес  пред паметника на Цар Освободител - срещу парадния вход на  Народното събрание.  На този "четящ протест-маратон" искаме да прочетем части от  книги на Едвин Сугарев и на фотографа Николай Генов, за да бъдем по този начин съпричастни с техния човешки избор", обясни за  БТА идеята на маратона Пенка Ватова от Института за литература  при БАН. 

Тя уточни, че гладната стачка на Едвин Сугарев продължава вече 11-и ден, а на Николай Генов - професионален фотограф и  пътешественик - пети ден.

Още по темата
Маратонът днес ще продължи, докато има желаещи да четат от  книгите на Сугарев и Генов, каза Ватова. Попитана дали ще призоват Едвин Сугарев да прекрати гладната си стачка, Пенка Ватова отговори, че неговите приятели са направили това многократно.

"Тези, които обаче добре го познаваме, знаем, че това е неговият начин и осъзнат избор, и затова го ценим. "Тук сме не да го поощрим да свърши живота си чрез глад, а да оценим жеста му", заяви Ватова. 

Сред дошлите на четящия маратон бяха Митко Новков, Ясен Атанасов, Теодора Димова, поетесата Екатерина Йосифова. Тя беше донесла първата книжка на Едвин Сугарев - т.нар. самиздат, издадена от самия него, на евтина хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
19
 
! Отговори
ххххх преди 10 години
Ама какво му се тресът на тоя да си гладува и да си заминава.Няма на никой да му е мъчно за тоя.И тоя е от свитата на Костов продажник като него.Разпродадоха Българските предприятия на безценица.Ако не може сам да си сложи край на живота с удоволствие ще му помогна.***.
76
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Едвинци, Наьовци, Викторци, Асеновци, маричковци и всякакви смешни костовисти се опитват да се опреличат с протеста, но разберете така ни вредите ние не ви искаме скрийте се!
75
6
 
20
 
! Отговори
Ta[ak преди 10 години
Тоя в средата,с черната фланелка,корана ли чете?Прилича ми на фундаментален ислиямист.Доста е съмнителен!
74
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Революционерmi Turnovskata Konstituciq e suspendirana ot 1946 g, tq e istinskata, drugite sa surogati
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
omryzna mi samo da manupulira obshtestvoto sas sobstvenata si persona, mai ne iska da stiga do irlandeca umrql ot glad po vreme na $demokratkata " Tacher, ima koi da mu obrushta vnimanie na toz kukumicin
72
2
 
23
 
! Отговори
ВИСАРИОН преди 10 години
Сладурите ако диабетик прави глад 11 дни той трябва да гушни чимшира.Този плазмодий или лъже, че е диабетик или тайно нагъва дюнери....
71
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** няма да свършат !
70
3
 
21
 
! Отговори
:) преди 10 години
Протестира у тях до хладилника....Така всеки може да протестира :)
69
8
 
23
 
! Отговори
Константин преди 10 години
Погледнете тези две "интелектуалки" на снимката. Що лъжете, че протестиращите били красиви бре? Само фрустрирани кукувици и маргинали се подвизават там...
68
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** до ***. Тоя с дебелата книга кога стигна до нейния край, явно му е скука? Защо не коментират хората в подкрепа на правителството, а тези издънки от миналото? Погнусата е пълна!
67
1
 
15
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Ей, ще вземе да се гъкне този Сугарев и това си е.Два пъти гладува и оцеля, на третия път ще опъне краката. Той Пушкин също обичал дуелите, изтрепал много народ на дуели, ама накрая в дуел му светили маслото. Във Фейсбук имаше една страхотна мисъл, че дори в Аушвиц не са гладували така, както Едвин Сугарев е свикнал да гладува. Той така ли не разбра вече 23 години, че в абсурдния паралелен свят, в който живеем у нас, такива гладни стачки нямат никакво влияние върху олигархията, корупцията.
66
4
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Тоз сугарев е неприятник какво се бута.неприятник и самозванец
65
8
 
33
 
! Отговори
ПОРУЧИК ЛУКАШ преди 10 години
АЛОУУУУУУУУУУ, ЧЕТЯЩИТЕ ЕНТЕЛЕГЕНТИ - АКО НАИСТИНА ЧЕТЕТЕ, ТРЯБВА ДА ВИ СВЕТНЕ ЛАМПИЧКАТА - ПРИ 11 ДНИ ГЛАД НА ДИАБЕТИК, ТОЙ ДА Е ГУШНАЛ КИТКИТЕ. КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ УОТСЪН ? - ЧЕ ИЛИ ТОЗИ ПСИХАР НЕ Е ДИАБЕТИК, ИЛИ НЕ ГЛАДУВА!НО КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДЪТ - НИКОГА НЕ Е КЪСНО ДА СТАНЕШ ЗА РЕЗИЛ!
64
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не съм сигурен ,но тоя "гладуващия " син некролог май каза ,че е болен от диабет.Ако наистина гладува до сега да е ритнал камбаната.Пък и какво ни занимават с него-я колко хора се интересуват от неговата особа-цели ЧЕТИРИМА ,ама са "Интелигентни"и красиви.Всъщност са мърляви като него поправям се
63
3
 
12
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
до 71, аз съм от Варна бе герберунгел. Само локалните новини тук я казаха новината. По националните медии няма нищо...нито по скат, нито по канал 3 говорят за случилото се.
62
19
 
3
 
! Отговори
xxl преди 10 години
До анонименТи на Сугарев и за куфарчето да му носиш не ставаш явно !
61
9
 
2
 
! Отговори
bb преди 10 години
До GheroЛично СерГей ли ти докладва толкоз бързо?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mongolia e v predvariteren traur a Indiicite sa se sabrali krai rekite i puskatv tiah lodki ot tramvaini bileti s napisani sugarevski stihova, a na plostad Narodno sabranie trima 4itatelia 4etat i skarbiat...
59
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 10 години
......в който Менгеле сам придружавал любимите си деца към газовите камери, обяснявайки разходката като игра наречена на път към комина
58
20
 
5
 
! Отговори
perperikon преди 10 години
Червените - с нов план за обезбългаряване на България.Скоро български социолог изнесе данни,че желанието за емиграция сред младите българи драматично расте.Обяснението са не само икономическите трудностти пред младите,но и чувството им,че не могат да влияят и променят политико-икономическата среда в страна,в която партии и олигархия се чифтосфат,като змии на припек.Червените са доволни в очакване на нова "екскурзионна" вълна от бунтовна интелигенция,както след 9-тиСептември и периода1990-97 год.