3% от плоския данък да е за общините, иска местната власт

Държавата не плаща редовно, оплака се Гинка Чавдарова
8
3% от плоския данък да е за общините, иска местната власт
Гинка Чавдарова. Снимка: Булфото, архив

Процент от подоходния данък на гражданите трябва да остава в общинските бюджети. Това поискат във Варна изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ Гинка Чавдарова, цитирана от БТА.

Според нея кметствата трябва да получават около 3 на сто от плоския налог. Тя смята, че такава промяна в законодателството ще бъде стъпка към реалната финансова децентрализация и ще осигури на общините
по-добри доходи.

НСОРБ настоява и за приемането на нов закон за местните данъци и такси, посочи Чавдарова. По думите й е наложително да бъде променено определянето на данъчната основа на имотите. Според нея е най-добре изчисляването да става на база стойността на имота, без значение в кое населено място се намира.

Чавдарова съобщи, че на 30 септември в цялата страна ще се проведе традиционният Ден на диалога, когато хора от кметствата ще разговарят с депутати и представители на държавната власт за необходимите промени в законодателството. Тя уточни, че общините ще настояват за промени в закона за публичните финанси, който влиза в сила през 2014 година. По думите й този нормативен акт засилва централизацията в страната и зависимостта на местната власт от държавния бюджет.

Общините искат и корекция на закона за управление на отпадъците. Според Чавдарова проблем е предвиденото повишаване на елемента от таксата за битови отпадъци за депонирането на боклуците. От 3 лева тази част от таксата стана 15, а от 2014 година ще скочи на 35 лева на тон отпадъци, каза Чавдарова. По думите й предложението на общините е сумата да се замрази на 15 лева, а през новия програмен период да се заложат серия от мерки за изграждане на сепариращи инсталации и депа в страната, което да предотврати санкциите за кметствата.

Чавдарова коментира още, че събираемостта на местните данъци и такси в страната върви с много добри темпове. Общините обаче изпитват сериозни финансови затруднения, тъй като не получават нормално трансферите си от републиканския бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
ultramind преди 10 години
Пу един процент за мееен. Хаа заплюх си го ... сори!
7
0
 
1
 
! Отговори
ZEITARBEIT фирми преди 10 години
Некои в България знае ли излъчения док. филм на немската Das Erste на 19.08.13 | 21:55 Exclusiv im Ersten: Deutschlands neue Slums-Das Geschaft mit den Armutseinwanderern , тука става въпрос за нелегална работна ръка от България за Германия чрез така наречените ZEITARBEIT фирми посредници къде ако си се разболял на работното место ти казват веднага ''Отивай си в България'' . КТ ПОДКРЕПА да работи по случая или Константин Тренчев да бъде незабавно уволнен
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До gostЗащото не си дух, а *** и ***
5
1
 
0
 
! Отговори
Тиквата преди 10 години
Когато тиквов те назначи, защо не искаше бабче?
4
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 10 години
ГРЕШКА Е ДА СЕ КОНЦЕНТРИРАТ ДАНЪЦИТЕ В СТОЛЕЦАТА. МЕСТНАТА ВЛАСТ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ПРИХОДИ. НЕЙНОТО МИЛИАРДНО ОПРАВДАНИЕ ЧЕ НЕ ПРАВИ НИЩО Е Л И П С А Т А НА ПАРИ. ТАКА СЕ ЧУВСТВА НАЙ ДОБРЕ. ХЕМ НЕ РАБОТИ ХЕМ ИМА СЕРИОЗНО ОПРАВДАНИЕ. ОБЩИНСКИЯ БЮДЖЕТ ДРЯБВА ДА СЕ ФОРМИРА ОТ ОБЩИНСКА ДЕЙНОСТ. 24 ГОДИНИ ГОТОВАНСТВАТ И НЯМА КОЙ ДА ГИ СЪБУДИ.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До gostми погледни си климатика бе ! Виж в книжката му , че харчи повече на охлаждане отколкото на отопление.
2
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Абе има толкова много начини чрез глоби за сума ти неща общините да се издържат, ама не го правят. Например неправилното паркиране, кучетата, заграбените площи на заведенията, хвърлянето на ***, чупенето на инвентар и какво ли още не, само желание да има.Да да ама не ! Щото сигурно половината нарушители са "наши хора".Господа общинари, не се прави така. Вижте в другите държави как се събират пари !
1
2
 
3
 
! Отговори
gost преди 10 години
искам да шпопитам относно новите тарифи на енрго разпределение като казват 4е са по евтини за6то тогава полу4ам по висока сметка през лятото или е по евтина само на хартията дето е писана колкото да от4ете деиност и там мои твои е пе4ено