След 10 г. половината ни учители излизат в пенсия

63 596 първолаци прекрачват прага на школото тази година
Обновена: 12 сеп 2013 14:18 | 12 сеп 2013 13:12, Камелия Цветанова
58
След 10 г. половината ни учители излизат в пенсия
Снимка: архив, Булфото

В следващите 10 години се очаква повече от 50 на сто от учителите да се пенсионират, а сега едва 3 процента са на възраст до 29 години. За това алармира министърът на образованието проф. Анелия Клисарова в навечерието на новата учебна година.

Целият педагогически състав в страната сега наброява 127 125 души и за момента системата изпитва недостиг само на учители по английски език и то в малките населени места.

Въпреки това според министъра трябва да се вземат мерки, за да не останем без преподаватели след няколко години. Много е важно заплащането, трябва да помислим и за условията на труд, както и да стимулираме младите хора да учат педагогика, призна тя.

Като потенциални мерки образователният министър посочи стимулирането на университетите да отпускат повече места „държавна поръчка” за педагогическите специалности, да има и стажантски програми за учащи. Мисли се и да има социален пакет за млади учители, които са готови да започнат работа в малките населени места.

Това може да са специални условия при теглене на заем, при наем на жилище или специален транспорт, стана ясно от думите на Клисарова. В същото време се оказва, че броят на учениците сега е горе-долу същият, колкото и през последните години, макар че от министерството не успяха да кажат точно колко са били учениците през учебната 2013/2014 година.

На 16 септември училищния праг ще прекрачат 755 674 деца, от тях 63 596 са първолаци. Учебните помагала вече са раздадени. Над 20 милиона лева са похарчили от министерството за тях.

Подготвени са и всички необходими документи за правилно протичане на годината. На родителите им остава да купят бележник за 17 ст. и лична карта за 3 ст., успокои Клисарова. От 2 614 регистрирани училища в страната, в това число и частните, само 77 не са готови за първия учебен ден заради ремонти, но децата ще учат в временно в други.

На старта на новата учебна година 17 училища за закрити, а едно ново е открито - в Бобов дол.  

Защитените училища в страната са 127. Основният критерий да съществува едно такова училище е отдалеченост или наличие на поне 10 ученици, на които в противен случай ще им се налага да пътуват повече от 20 км.

През тази година ще има и паралелки, в които ще се обучават по 12 деца, въпреки че по закон трябва да са 18.
Става дума за училища в малки населени села, за първолаци, както и за професионални училища, уточни министърът.

Нейният нов заместник Иван Кръстев, който  ще отговаря за новата оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, настоя, че каквото и да се говори програма ще има със сигурност.

Все още нито едно ведомство, което е отговорно за преговорите за новия програмен период, не води официални преговори с ЕК, но неформално ние имаме ежедневно контакти, обясни той. Средствата за програмата ще дойда от европейския фонд за регионално развитие и от социалния фонд. Не е приключило и допитването до учителите по български език и литература, което започна през август за евентуални промени в програмата по учебния предмет.

Очаква се резултатите от него да се обобщят в края на септември, защото до сега 70 на сто от учителите са се включили в анкетата, която обаче не е задължителна, уточни Клисарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
gfgf преди 10 години
До някойdano!
47
1
 
6
 
! Отговори
даскал Кольо преди 10 години
И аз бях учител. През 1984 та завърших филология с отличен и за награда ме пратиха да преподавам в едно турско село. Издържах точно три години сложих кръст на професията.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az mislq,che sled 10g i polovinata ot tezi 127000 pedagozi shte sa mnogo,s ogled stopqvaneto na naciqta!A na togavashnoto mnozinstvo ot hora(bratqta romi) uchilishte ne im trqbva!:)
45
1
 
9
 
! Отговори
Учител до ДИДО ! преди 10 години
САМО ,пълен невежа би написал такова нещо ,очевидно не си стъпвал в средно училище от поне 20 години ...!!!!Не би могъл да издържиш и един учебен час ,защото трябвя да учим и възпитаваме децата на родители с твоето мислене ....Така било то ,"....само почивки и ваканции..." -за всеки учебен час се готвим вкъщи, неуважаеми и то с часове ....ЗА КОЕТО И ХАЛ ХАБЕР СИ НЯМАШ.... И ДА ТЪРПИМ ЛИГЛЬОТО/ТА ТИ ,КОЙТО НИЩО НЕ ЗНАЕ ,НЕ ВЛИЗА В ЧАСОВЕТЕ ,,А КОГАТО ИДВА ПРЕЧИ ,МЪРЗЕЛИВ ИЛИ ПРОСТО *** ....!!!
44
1
 
6
 
! Отговори
Даскал преди 10 години
До ДаМного правилно си го казал, така е! Аз ще те подкрепя с един цитат: "Свестните у нас считат за луди, / глупеца вредом всеки почита". Това, впрочем, го е писал Христо Ботев, който също е работил в училище... И той ли е бил луд? Да, луд ще да е бил, че си е дал младия живот за разни неблагодарници, дето сега пишат по форумите. Майтап бе, Уили...
43
3
 
7
 
! Отговори
Да преди 10 години
работиш в училище-трябва да си луд...
42
2
 
14
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
За военните и полицаите...дето като раздавал акъл Господ...те били на учение.... може да има стартова 1000, а за този на който си поверяваш детето не може!
41
0
 
11
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Вярно комунизма е била прогнила система и тн. , но е имало някои хубави неща...поне за тези, които завършват висше... не съм чул да е имало хора, които да са били без работа или да не си работят по специалността! Ама да си учил 5 години и да стартираш с 450 лева е смешно! Че то като студент си правил 2 пъти повече....! За българските условия не виждам как така няма ресурс поне за една заплата от 1200 стартова нетно! Хайде моля моля .. и после искате да създаваме български семейства...е как пък..
40
2
 
12
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
За какво ми е тази диплома вече незнам! Отивам да кандидатствам за учител и съм единственият под 30 ! Ама моето момче нямаш нужния опит! Обяснявам, че съм на 24 години имам изкарана практика.... от 17 годишен работя без прекъсване (отразено всичко с документи) , в САЩ работих година и половина, "ама не ....съжаляваме не сте с достатъчна подготовка".....Тогава защо пишете в изискванията, че ги покривам... вашата ***, за да не се изгубят интусиасти да учат археология и история ли ...за 450 лв
39
2
 
9
 
! Отговори
Дечоолу преди 10 години
*** учителите, ученици дали ще има е въпросът?
38
3
 
14
 
! Отговори
nhgvetz преди 10 години
"След 10 г. половината ни учители излизат в пенсия" - След 10 години няма да има нужда от учители - ще се раждат българчета в Англия от англичани педофили.
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До viva1234бях учител в езикова гимназия, не бих се върнала никога. Сега съм в кол център - връзвам 1500лв и си свиркам. Така че това с бачкането е за мързеливите и некадърните, а и в момента съм на почивка в Италия.Чао!!!!
36
0
 
15
 
! Отговори
TTT преди 10 години
Най-тревожно е,че младежите предпочитат да са безработни или да заработват нещо на частно,отколкото да стават учители.Дори завършилите педагогически специалности работят като бармани,продавачки,охрана,журналисти,...но не и учители.
35
0
 
9
 
! Отговори
итател преди 10 години
До до 34 - продължениеТрудна е работата ти, приятелю! Що не станеш даскал, а? Знаеш ли колко лесно ше си живееш?
34
2
 
9
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
До DidoТака, както си я описал тази работа, учителската, направо е райска песен! Да се чудиш и маеш защо проф. Клисарова се тревожи в такъв случай! Или тя не познава образованието, или ти. Или - или... Едно от двете, или по-точно: ясно е кое от двете...
33
5
 
2
 
! Отговори
до 34 - продължение преди 10 години
... среща с шефа, на когото си последен приоритет и те оставя за накрая. Отпуск - фиксиран, ако искаш да излезеш по друго време, само мисълта, че преди това трябва да отхвърлиш цялата работа, те отказва; болнични - невъзможни, в краен случай, ако детето е с 40 градуса температура, може първия ден да поостанеш при него. Така че да не се сравняваме, моля. Като поработите няколко години в частния сектор, тогава ще си говорим.
32
4
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 10 години
Аз пък да Ви кажа какво е да НЕ си учител: автобус 7ч (заводът е на 10 км от центъра на града), 8 - 17 официално работно време, уж с обедна почивка, която се свежда до 10 минутно хапване в стола, докато се обсъжда работата с колеги. Звънят и двата телефона, отхвърлят се мейли като тенис топки, срещи с изоставащи и неизоставащи, повечето настойчиви до арогантност, 17-19/20 часа - при повече късмет - време да свършиш малко работа, изискваща концентрация, при липса на късмет - среща с шефа...
31
18
 
11
 
! Отговори
Dido преди 10 години
Няма страшно, учители ще има. Я,моля ви се ,ми избройте един пълен работен месец през учебната година,която започва в понеделник..,а, май няма такъв? Ваканции предсрочни, вътресрочни,междусрочни,околоизборни,да не изброяваме официалните празници,спортни празници, екскурзии,празник на съответното училище...Да има друга такава професия?Та...учители ще има след 10 години.Дай ,Боже, ученици.
30
2
 
13
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
До 10 год. не се знае дали ще я има държавата,учители все ще се намерят.А иначе е вярно ,че труда на учителя трябва да се уважава,защото в неговите ръце е най-ценното ни -децата.
29
3
 
35
 
! Отговори
crispello преди 10 години
В нито едно училище не търсят млади учители, все си вземат на работа пенсии с по 10-20 години стаж, а младите като нас,които са излезли от университета с ясната цел да бъдат учители, стоят безработни.От 5 години обикалям училищата и навсякъде ми искат по 5-10 години стаж,нагласят си все техни хора и то предимно възрастни.А ние младите какво да работим?Затова след 10 години няма да има млади учители,защото всички ще сме в чужбина.Осигурете работа за младите учители,а не пишете неверни неща!!!!