Само на 1/4 от висшистите образованието им върши работа

Студентите ни подготвени само на теория
Обновена: 2 окт 2013 13:08 | 2 окт 2013 13:08,
52
Само на 1/4 от висшистите образованието им върши работа
Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Едва една четвърт от завършилите висшити работят на позиции, изискващи висше образование. Това сочи одит на Сметната палата за изпълнението на реализацията на завършилите висше образование на пазара на труда за периода от 2009 г. до края на 2012 г.

Близо половината от завършилите, които са си намерили работа, са на длъжности, изискващи по-ниска степен на образование. Това означава, че много малко са младежите - висшисти, които работят на позиции, изискващи висше образование. По-голямата част от тях се реализират на позиции, изискващи по-ниска степен на образование.

Според изводите от доклада няма единна държавна политика по реализацията на завършилите висше образование, за да се постигне реално обвързване на обучението с националните потребности на пазара на труда и за повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висшето образование.

Според справката в доклада обаче ВУЗ-ове никак не ни липсват.

В България функционират 51 акредитирани висши училища, от които 37 държавни и 14 частни, със 185 факултета, 15 филиала, 20 колежа, 55 департамента, 8 академични направления, 13 центрове и 5 института.

Най-наситена е мрежата от висши училища в Югозападния регион, като само в София те са 22 или 43 на сто от всички висши училища у нас, следван от Южен централен регион -  със 7 висши училища в Пловдив и Североизточен - с 5 висши училища във Варна.

Общо за четирите години на държавните висши училища е предоставена субсидия в размер на 1,326 млрд. лв. Установено е, че финансовият модел е в полза на държавните висши училища, но е за сметка на държавния бюджет, се казва в документа.

Не са създадени условия за постигане на съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование чрез проучване, идентифициране и краткосрочно и дългосрочно прогнозиране на потребностите на икономиката. Това създава риск за неадекватни управленски решения при разработване на стратегии и политики в областта на пазара на труда и на висшето образование. Създадени са условия за пренасищане на пазара с кадри от едни специалности и недостиг от други, се посочва още в доклада. 

Степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична, изтъкват още експертите.

Предприетите действия от Министерството на образованието, младежта и науката за подпомагане на практическите стажове и кариерното ориентиране на студентите са неефективни и не допринасят за подобряване на връзките на висшите училища с пазара на труда, се констатира още в документа.

Сметната палата е дала 11 препоръки на министъра образованието и науката и една препоръка на министъра на труда и социалната политика.

Одитният доклад е изпратен на министрите на образованието и науката и на труда и социалната политика, както и на комисиите на образованието и науката и на труда и социалната политика в Народното събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До охавижте рекордьора по "работещи" кадри са Московския университет------- Това за съжаление също е факт, навсякъде се толерират полуруснаци и руски възпитаници.
45
4
 
5
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Няма такъв филм да играеш карти 4 години и да те назначат със заплата на професионалист. Професия се учи, както и занаят, затова отиваш кротко и бачкаш каквото ти дадат, за колкото ти дадат, докато натрупаш опит и се докажеш. Сухите теоретични знания никому не вършат работа. Оставям настрана, че висшист, завършил с тройки и четворки всъщност не е никакъв висшист. По-добре пробвайте няколко работи, да видите къде ви е силата, и тогава ако имате достатъчно акъл, учете висше по специалността.
44
0
 
0
 
! Отговори
Fasulev преди 10 години
tasi statistika e nagla laja.dori samo 100 bg imena na realizirani po spetzialnostta si v BG bg visshisti ne mojete da napishete za dokazatelstvo. nito dori da pokajete kakva e tyahnata proizvoditelnost na truda i efektivnost v BG / v sveta/?!
43
0
 
6
 
! Отговори
Все тая преди 10 години
Идеята на висшето образование е да че ти дава възможности не работа, това на мен ми го казаха в университета.Проблема идва от там че "КАПИТАЛИСТА" = " Бъдещ шеф работодател" и не само тях всички КВИЧКАТ ОПИТ ОПИТ , тях не ги Е*Е че ти го нямаш, за това всеки студент завършил или не се спасява по свой си начин.Относно образованието доста е спорно дали е качествено или не, в България нас студентите ни карат да знаем всичко а във прословутия ЗАПАД тясно специализират.БЕЗ КОМЕНТАР!!!!!!!!
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5 магистратури, доктурантура, че и академик да станеш пак ще си без работа.. Пропастта между бълваните "кадри" на килограм и фирмите не е голяма тя е несъизмеримо ОГРОМНА, и това е благодарение на качествената политика в тази сфера вече 20г..
41
0
 
9
 
! Отговори
Миньорецо преди 10 години
Тате , какво е това Висше образование ? "Ами като моето средно от преди 25 години" -отговорил бащата ........
40
1
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 10 години
Проблема не е толкова в университети, колкото в подхода към кандидатсването. Кой - майка му, баба му или леля му, му казали, че ако завърши "ПравУ" ще рине пари или пък ако стане един "политолог" ще стане поне шеф на щаб на партия, така ще е ....
39
0
 
15
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
Не само 1/4 от вишистите използват дипломите си, но и при тях заплащането е унизително малко и са принудени да си вадят хляба в чужбина, защото в БГ печелят само фолк певици, *** и енергийни мафиоти!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цедката си я има и сега, независимо дали е на изхода на ВУЗ-а, или на друг вид изход с по-нецензурно име. Дерзайте, студенти.
37
0
 
6
 
! Отговори
www преди 10 години
До фсбБягай да работиш в цивилизования свят, където ще оценят уменията ти.Като родна алтернатива - пускай връзки (ако имаш) и започвай да паразитираш нейде из държавната администрация. Там поне номенклатурна кариера можеш да направиш. Замисли се и за политическите партии ;)
36
2
 
18
 
! Отговори
фсб преди 10 години
магистър съм с два чужди езика и взимам колкото колегата които е прекъснал още във втори курс и не знае езици.... Аз неговата работа мога да я върша, той мойта - не. Но парите са еднакви, тва е защото бизнеса "цени" образованите хора... Исках да следвам докторантура, но като видях колго ги е*е това по фирмите и се отказах...
35
1
 
19
 
! Отговори
www преди 10 години
В България ниското качество на университетското образование не е от днес. Дори бих казал, че има тенденция на сриване, независимо от ръста на търсенето и финансирането на университетите.УНСС например е един некачествен университет още от създаването си. Това че е търсен, не означава, че е и качествен. В последните години се наблюдава поетапно сриване и на техническите вузове, които за известно време бяха що-годе даващи някакво читаво образование.
34
0
 
6
 
! Отговори
... преди 10 години
Е та да се пита човек- толкоз ли са зле останалите 3/4, та учат неща, за които изначално е ясно, че няма да им свършат работа? Или пък то нещата повечето биват, но у нас се учат като за и през ХХ век.
33
0
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
От известно време се върти един въпрос из главата ми.. Кои учи в тея 51 висши учебни завдения и 185 факултета и тн На сметка на око излиза че в паралелка я има няма 5-6 То дали има и толкова..В същото време икономика няма И къде да се реализират тея висшисти..
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали им препоръки.....даже няма да си направят труда ги прочетат, а камо ли да си мръднат пръста!
31
3
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 10 години
"Живи и здрави, но мисля че капацитета ми не е за барман" -- С тази граматика (капацитетЪТ), какво мислиш да ставаш? Спортен журналист?
30
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Образованието в България е доста зубраческо и създава хора, които могат да помнят много неща за няколко дни, а не гъвкави, адаптивни и мотивирани хора. Знанията не се предават, а наливат, и хората чакат да завършат, после чакат да ги повишат (вместо да са проактивни)и керванът си върви... И в Щатите никоя фирма не очаква да дойдеш научен на работата си, но очакват да дойдеш научен на работна етика и на знанията, които са нужни за да си разбереш работата. Другото идва след 2 месеца опит.
29
0
 
14
 
! Отговори
преди 10 години
ОТКРИХТЕ АМЕРИКА!!!
28
1
 
13
 
! Отговори
Kos преди 10 години
Инвестициите са основата на бизнеса. Без инвестиции няма бизнес. Образованието е бизнес. Без инвестиции в образование няма образование. Продукта на образованието е трудов ресурс.Без инвестиции в образование *** ресурс за *** бизнесмени.
27
6
 
6
 
! Отговори
enhbbm преди 10 години
България е една от малкото страни в Европа, в която няма пълен класификатор на професиите и няма съответните държавни изисквания за образование и квалификация за заемане на тези места. Ако ги имаше това нямаше да може да се напише. защото не можеш с по-високо образование (например магистър) да заемеш място на бакалавър. Да си мислил като си завършвал.