Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!

Йовчев: "Не може да продължим да се замеряме с кал"
Обновена: 22 окт 2013 14:05 | 22 окт 2013 10:24, Камелия Цветанова
122
Да се подготвим, ще търпим негативи от бежанците!
Вътршният министър Цветлин Йовчев. Снимка: БТА, архив

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев предупреди, че трябва да се подготвим за последиците от бежанската вълна от Сирия, защото ще са негативни.

„Трябва да сме наясно с едно – нито една държава не е спечелила от бежанска вълна, не е успяла да предотврати навлизането на бежанци. Трябва да се подготвим, защото ние ще търпим негативни последици и заради тази ситуация, в която сме, трябва да има национално отговорно поведение”, заяви той по bTV тази сутрин.

Йовчев призна, че управляващите търпят критики заради лошата си комуникация с местните власти, след като кметове се оплакаха, че от медиите научават за откриването на центрове за нелегални емигранти на тяхна територия.
 
„Не може да кажем, че имаме прекрасна комуникация, но нямаме опит, ресурс и време. Когато имаме  200 души под открито небе и трябва да бъдат настанени някъде, тогава няма време за много добри комуникационни стратегии”, добави той.

МВР шефът отново призова за обективност при оценяването на действията на кабинета, защото през февруари тогавашните управляващи са твърдели, че няма заплаха от бежанска вълна.

„Искам в момента да се чуе и да се стреснат много хора, защото проблемът е сериозен. Не може да продължим да се занимаваме с любимото занимание на българина - да се замеряме с кал”, каза Йовчев.

Той все пак допусна, че прогноза по развитието на конфликта в Сирия и неговият световен отзвук не е имало как да бъдат предвидени, но в началото на годината се е предвиждало, „ако има бежанска вълна, ще опънем едни палатки край Харманли”.

„Само изпълнителната власт ли има отговорности и трябва да върши работа? Да, ние вършим и ще си поемем кръста, но тук трябва да се намесят и парламентът, и местните власти, и президентът”, допълни вицепремиерът.

„Да критикуваме това, което се прави, не е добрата политика. Чухте ли от тези, които критикуват, нещо конструктивно да са предложили и правителството да е отказало. И политическите партии и лидери са използвали своите контакти, за да потърсят помощ за България. Чули ли сте подобно нещо? Аз не съм”,коментира още той.

По думите му истински загрижените хора ще си зададат въпроса какво могат да направят, за да помогнат: „С това нещо трябва да стават и да лягат”.

Още по темата

Група от експерти вече работи по нужните нормативни промени за откриването на затворени бежански центрове, съобщи Йовчев и поясни, че този тип лагери вече е разрешен с нова директива на ЕК.

„Ще имаме комплекс с ясни критерии как ще разделяме бежанците, семейства с деца няма да попадат там, но тези, които не са с ясен статут, защото идват хора без документи или се представят за други, както и тези, които нарушават обществения ред, не бива да ги пускаме свободно да се движат из обществото. Трябва да се погрижим за сигурността на българските граждани“, настоя Йовчев.

Според него бежанците, които разполагат със средства, се настаняват на квартири, но има много, които са без пари и остават в центровете.

Тези, които получат статут, имат същите права като всички българи без това да гласуват, но товарят здравната система, както и образователната, защото децата трябва да ходят на училище, но всъщност не са интегрирани, добави той.
 
Вътрешният министър успокои хората в Казанлък, които два дни блокираха прохода Шипка, че засега няма решение в града да се открие затворен бежански център.

Към момента не се обсъжда този въпрос, но на следващ етап не мога да кажа, защото не знам каква ще е ситуацията, все пак се застрахова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Историк преди 10 години
На времето,България спаси своите Евреи! Да сте видели една стотинка БЛАГОДАРНОСТ от тази ИЗМЕКЯРСКА страна???? Сега ще трябва да спасяваме АРАБИ??? Все гадове над ГАДОВЕТЕ! САЩ им точи благата-а ние си оставяме с плесниците!!!
89
0
 
0
 
! Отговори
някоя преди 10 години
Още малко и ще разрушим нашите църкви и да построим джамии
88
0
 
0
 
! Отговори
някоя преди 10 години
От къде на къде не сме длъжни
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един савет - мобилизация, 10 000 запасняци на границата ни и експулсиране не нелегално преминалите Българската граница! Нас българите 16 години как ни арестуваха по границите и ни експулсираха? Ние българите по-малко хора ли сме от другите, че за тях да е по-различно?
86
0
 
19
 
! Отговори
политолог преди 10 години
Законът за убежището и бежанците (Чл.4, ал.5) и Конвенцията за статута на бежанците (чл.31, т.1) пределно ясно казват, че чужденец може да пресече незаконно българските граници за да поиска закрила (убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут)само ако пристига направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му.Този текст е основополагащ.Сирийците и другите чужденци, които пристигат от Турция, незаконно пресичайки границата ни, не идват от застрашена зона. Обещава ни се експертна помощ и вероятно някакви средства в бъдеще. Може би ще получим нещо, но това в ни
85
0
 
6
 
! Отговори
Ал преди 10 години
До Джедай МастърБългарският *ЛИТИК МОЖЕ Едиснствено и само да КРАДЕ ! Нямат други отличителни белези тези ГНУСНИ ПУЛИТИЦИ !
84
0
 
22
 
! Отговори
Ал преди 10 години
*** управляват тази държава ПЪЛНИ *** !ДОСЕГА 10 ПЪТИ ТРЯБВАШЕ ДА Е ЗАТВОРЕНА ГРАНИЦАТА НИ С КРАЙНО ОПАСНАТА за НАС ТУРЦИЯ ! Пуйката ни НАПЪЛНИ С ИСЛЯМИСКИ настоящи и бъдещи КРАЙНИ ИСЛЯМИСТИ ТЕРОРИСТИ ! А негативиоте ЩЕ СА , ЧЕ ЩЕ ИМА ЖЕРТВИ НА ИСЛЯМСКИЯ ТЕРОР СЪС САМОВЗРИВЯВЕАЩИ СЕ ИСЛЯМИСТКИ ЖИВОТНИ вече и в България ! До сега си нямахме международни терористи ПОДКРЕПЯНИ от щатите ! Вече СИ ИМАМЕ ДОВОЛНО ТАКУВА в *** ! Честито 2014 може да я посрещнем с БОМБЕНИ атентати
83
0
 
24
 
! Отговори
мак преди 10 години
Хич не съм загрижен за тях. Лягам си и ставам с мисълта за моето семейство, а не за араби, които се домъкнаха тук и цялата държава се впрегна да им угажда като за световно. Подслон, лечение, ваксинации, пари, спорт и училище, прекалено е. Джамии ще им построите ли, ако утре ревнат за тях?
82
0
 
23
 
! Отговори
СТЕФЧО преди 10 години
АБЕ *** ТАКЪВ СРАМ ЗА ТЕБЕ БЕ ......МИНИСТЪР БИЛ ЗАТВАРЯНЕ НА МОМЕНТА ГРАНИЦАТА И МОБИЛИЗАЦИЯ НА АРМИЯТА И ВСИЧКИ БЕЖАНЦИ БЪН БЕ *** ТАКАВ ИМА КВОТА ЗА ВСЯКА ЕДНА СТРАНА ЗА БГ НЯМА ДА Е ПОВЕЧЕ ОТ 2000 А ТЕ СЕГА СА 6000 И КАКВО ЩЕ СЕ ЧАКА ДА СТАНАТ 20000-50000 ХИЛЯДИ ИЛИ КАКВО ТЕ НЕ ИДВАТ ОТ СИРИЯ И НЕ СА СИРИЦИ А ИДВАТ ОТ ТУРЦИЯ ЗАТВАРЯНЕ НА ГРАНИЦАТА НА МОМЕНТА ИЛИ ВСИЧКИ ЩЕ СИ ПОНЕСАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА
81
0
 
25
 
! Отговори
тиква преди 10 години
тая държава и стотинка не ми е дала за децата, последните се стремя от нищо което физически и ментално може да ги раздвива да не ги лишавам, и .....накрай ще дават и пари за беженци.Писна ми от политици с *** ,ограничен и продажен електорат.
80
0
 
17
 
! Отговори
Затваряй границата преди 10 години
Имаме 200 човека под открито небе.. и кво?. Очакваш ние ли да ги храним? Като толкова ти е жал за тях що не и ги вземеш в къщи?....
79
1
 
18
 
! Отговори
CS преди 10 години
Брат и сестра на улицата, роднина заложил бащиният им дом и отпрашил за КипърКметът на Рилци каза, че вещите на Вангелия и Димитър ще бъдат прибрани в училището. Ще търсим начин да й окажем съдействие в създалата се трудна ситуация, каза кметът. Той обаче може само временно да търси подслон на останалите на улицата брат и сестра.Eto taka se otnasq durjavata kum horata v sobstvenata si strana , a 4ujdi im po vqra i mantalitet gi nastqnqvat i pomagat .Ytre tezi hora 6te iskat prava , djamii...
78
0
 
21
 
! Отговори
Йовчев преди 10 години
ВЪН ***
77
0
 
30
 
! Отговори
Страхлива преди 10 години
Имам един въпрос към, тези които си скланят главицата и искат и нашата в същата позиция.Тези цветнокожи, които са се настанили на пъпа на София какви са. Защо се множат със всеки изминал ден. Защо е необходимо АЗ, която съм родена тук и уж имам някакви права като гражданин на тази държава, да се страхувам да минавам оттам. Не искам тези хора да са там, защото съм сигурна, че не са дошли на културен туризъм. И те ли са Сирийци, и те ли са бежанци- не, защо всякакви хора придойдоха. Не ги искам.
76
1
 
8
 
! Отговори
румен овч преди 10 години
: "Оказва се, че секретарката Елена Бончева на Националната Еротична Компания - НЕК в отдел "Обществени поръчки" е приятелката на Ясен Василев от Бургас. Който в ролята си на инвеститор има застроени по черноморието над 70 000 кв.м., къщи, комплекси от затворен тип и административни сгради.След кризата, същият явно е намерил начин как да се добере до обществените поръчки на НЕК...... Все пак на много хора в строителния сектор в Бургас все още им е странно как един 33 годишен младеж, инвестира над 10 милиона евро по морето."
75
0
 
23
 
! Отговори
2224 преди 10 години
Най добре е да се освободи сградата на ул. 6-ти септември.Там има място поне за 1000 и повече *** бежанци.Стига са ги пращали из страната.А и в Бояна, Ситняково и други лукс софийски квартали има многооо място.А и парламента и без това не работи - ще имат куп удобства.ВМЕСТО ДА СЕ ВЗЕМАТ КРУТИ МЕРКИ СРЕЩУ ТОВА НАШЕВСТВИЕ В Б-Я, ЩЕ ИМ ТЪРСИМ МЯСТО.СТИГА!!! ВСИЧКИ НИЕ ОБИКНОВЕНИ ХОРА ПЛАЩАМЕ ЗАРАДИ ТЯХ!!!!
74
0
 
13
 
! Отговори
CS преди 10 години
Stavame absolutno geto na balkanite .Puk Turcite tova i 4akat za da ni nalazqt .Gledam v4era , 4e ve4e i iskat selata po granicata s Turciq v Strandja i Sakar i iskat predstavete si da budat si4ki zaedno na edno mqsto.Po takuv na4in integrirane=0 ,vuzmojnost za anklav=100%.,vuzmojnost za teroristi da proniknat i radikalni elementi=100%.Granicata trqbvada se zatvorina vednaga .Iov4ev stiga si spal mom4e ytre 6te trqbva da se biem otnovo za tazi zemq.BSP,ATAKA,DPS I GERB oba4e ni6to nepravqt .
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А СЕГА ДА ТЪРПИМ!!!!!!ВЗЕМИ СИ ГИ У ВАС ТЕЗИ *** И СУМАЛИЙЦИ С БОЛЕСТИТЕ.КОЛКО ПЪТИ ТИ КАЗА НАРОДА ДА ЗАТВОРИШ ГРАНИЦИТЕ С ВОЕНИТЕ.В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ ВЕЧЕР Е СТРАШНО ОТ ЧЕРНИ ***
72
0
 
22
 
! Отговори
Не искаме бежанци преди 10 години
Вървя си по улицата и един *** ме заговаря...аз в първия момент си помислих, че пари ще ми иска, а той ми вика: къде има мадам....
71
2
 
5
 
! Отговори
До viva1234 преди 10 години
До viva1234Да знаеш само, че и БСП не ни вкара в ЕС. Обаче имат пълния потенциал да ни изкарат от там. ***!