Проверяват всички молове за строителни дефекти

Целта е да се избегнат инциденти по празниците
Обновена: 28 ное 2013 14:09 | 28 ное 2013 12:07, Камелия Цветанова
24
Проверяват всички молове за строителни дефекти
Снимка: Булфото, архив

Започва обстойна проверка за състоянието на всички молове в страната. Инициативата за това е на премиера Пламен Орешарски, а причината е срутването на покрива на мол в Латвия. При инцидента починаха десетки хора.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов вече е разпоредил на директора на Дирекцията за национален строителен контрол да извърши обследване на всички големи търговски центрове в страната – молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора.

Още по темата
Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите, уточни Данов, цитиран от правителствената пресслужба.

Той обясни, че проверката може да установи също видими изменения на конструкцията и остаряване на материалите, което заплашва сигурността на хората.

„Използваме случая освен конструкциите да обследваме и другите елементи на обща безопасност на сградите, свързани най-вече с евакуационни пътища и противопожарна защита”, посочи министърът на инвестиционното проектиране.

Целта на проверката, която трябва да приключи за една седмица, е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от инцидент, подобен на този в латвийската столица, заяви Данов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя Varg почва да прилича на австралиеца по коментарите си... Още малко му остава и той да качва пирами-фараони от Шумен и ще засенчи Сиднито...
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Утре ще правят изпитание на варненските молове.Ще правят черен петък и ако не се срутят от напъна значи са добре.
20
1
 
2
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
Тоя пък, varg, се изцепи. Ами многото хора инвестирали в магазини в моловете? Къде е ура-то за тях? А? Заради такива като тебе ни се носи лоша слава - мръсен, долен, кален, злобен. Продължавай в същия дух.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демек, много приказки за вятър работа.Тези обекти се предават само след обстоен такъв преглед. Има си строителен надзор, няма нужда Орешарски да си изпраща секретарките да оглеждат моловете.Пак отчитаме дейност като преливаме от пусто в празно, сакън някой да не си помисли, че без това експертно правителство бихме могли да просъществуваме ...
18
1
 
4
 
! Отговори
Страшно г-н Министър преди 10 години
Тези проверки трябва да са задължителни и ежегодни, а не когато разпореди г-н Министъра. Ама по-добре така , администрацията да си почиват и само подкупи . Бляхххх :(
17
3
 
2
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Те моловете фалираха.Ура ура ура
16
7
 
0
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
Такива проверки са нормални, и преди и след издаване на обекта. За сигурност. По-добре с проверка, отколкото без, стига сте плюли.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега ли ще проверяват? А преди да издадат Акт 16 не провериха ли? Или си знаят как точно стават нещата в милата ни родина и че едва ли всичко е ок?
14
4
 
6
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
Отчитат дейност пак. Но, знае ли човек, може да открият нещо, пък и така се чувстваме по-сигурни, нали?
13
1
 
15
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Дефектите в моловете се появяват преди Коледа - в цените на стоките.С САЩ и Европа - отстъпки до 75 %, а у нас цените към тавана. Как няма да падне покрива.И Орешарения ще падне.
12
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква злоба лъха в коментарите! Правителството нарежда проверки, недоволни! Ако не прави, пак недоволни! Нали ако не дай Боже, стане нещо в моловете, ще го отнесат и проверяващите. А има начин с плановете в ръка, да се види дали е строено според тях.Въпреки че това трябва да е сторено още при подписването на Акт16.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щели да откриват строителни дефекти и дефекти в конструкцията, с гледане. Няма такова крадливо жуотно кат' куманиза.
10
2
 
21
 
! Отговори
Миролюб Петрински преди 10 години
В същност ето - министър-председателят на Латвия подава оставака за нещо, за което неговата отговорност идва през няколко нива по йерахрията. Министър-председаелят на България НЕ подава оставака за онова, което той сам е причинил. Или може би г-н КОЙ е предложил г-н Пеевски през устата на г-н Орешарски, но г-н Орешарски не е бил там и не е разбрал?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е фалшива грижа и преливане от пусто в празно. Аз казвам, че такива проверки не могат да установят никакви реални конструктивни проблеми, ако ги има, но могат най-много да хванат липсата на няколко запетайки в документацията по т. Й от някоя наредба и да вкарат собственици и проверяващи в обяснения и загуба на време.
8
1
 
16
 
! Отговори
az преди 10 години
Нали сте наясно, че за 1 седмица няма как да се направят описаните по-горе проверки....тъпите комунисти само се правят на загрижени......(типично в техен стил)
7
1
 
20
 
! Отговори
~.I.~ преди 10 години
Безсмислена симулация на загриженост!
6
2
 
2
 
! Отговори
до Подуянско говедо преди 10 години
Покрива на Билата си падна следобед, при една бая сериозна буря. Падна гръм върху покрива. Добре, че само 1-2 души пострадаха и при това леко.
5
6
 
27
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Олелееее, Ореха се загрижил за работното си място кат прочел новините от Латвия и разбрал за оставката на колегата му!!! Ми то по-добре тогава ранобудните студенти да вземат да бутнат някоя и друга керемида ама да гледат да улучат дебелата глава на Мефисто, щот къвто е дюмбел може да не се сети да си напише оставката
4
9
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Нали уж сте бедни, бе? Нямате работа по моловете.
3
3
 
7
 
! Отговори
С преди 10 години
Новият МОЛ до околовръстното е с нестабилен покрив, на бас, че проверката няма да открие нищо!