113 лекари са били агенти на бившата Държавна сигурност

Комисията по досиетата изнесе списък с имената им
Обновена: 9 яну 2014 17:41 | 9 яну 2014 17:41, Анисия Иванова
14
113 лекари са били агенти на бившата Държавна сигурност
Снимка: Reuters

Общо 113 лекари, които заемат или някога са заемали ръководни длъжности в управителните и контролните съвети на болниците, са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това установи Комисията по досиетата след проверка, решението по която е публикувано в сряда. 

Сред имената, публикувани на сайта на комисията, са тези на проф. Тома Петров Пожарлиев, псевдоним Хари, член на Съвета на директорите на Университетска болница „Света Анна“. Вербуван е през 1978 г., снет е от отчет през 1986 г.

Христо Мазнейков, управител на „Многопрофилна болница за активно лечение „Света София“” ЕООД – гр. София, е с псевдоним Телем, вербуван през 1989 г., няма данни кога е снет от отчет.

Стоян Генчев Стоянов, изпълнителен директор на „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД – гр. София“. Псевдонимът му е Йордан, вербуван е през 1986 г., снет от отчет през 1988 г.

Стоян Вълчинов Гаров, изпълнителен директор на „Пета многопрофилна болница за активно лечение – София“ ЕАД, член на Съвета на директорите на „Специализирана болница за рехабилитация – Банкя“ АД, изпълнителен директор на “Специализирана болница за рехабилитация – Сапарева баня“ АД. Той е бил с псевдоним Андрей Андрейков, вербуван през 1987, снет от отчет през 1990 г.

Румен Славейков Сербезов, член на Управителния съвет и член на Надзорния съвет на Многопрофилна болница за активно лечение „Токуда Болница София“ АД, е с псевдоним Христо, вербуван през 1966 г., няма данни кога е снет от отчет.

В списъка е и Митхат Мехмед Табаков, управител на „Многопрофилна болница за активно лечение – Дулово“ ЕООД.

Проверката е обхванала общо 1840 медици на ръководни постове в болниците в страната. Целият списък с имената на лекарите, сътрудничили на ДС, е публикуван на сайта на комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При това положение е ясно защо здравеопазването е на такова деледжеБордовете на директорите са нещо като кредините милионери -част от стройната система на приватизацятаСамо за проверен хора
10
3
 
0
 
! Отговори
да съобщят кои са преди 10 години
браво хората са се клели да пазят род и родина и са били проверени след проверката са започнали почтенна работа но са длъжни да пазят Дадената военна клетва.ТОва съобщение на тази комисия е поредна провокация спрямо Българския народ.Вместо да съобщи кои с а чуждите шпиони вкл" Президенти" ,министри,депутати ,председатели на комисии,на агенции вкл на ДАНС и други за да бъдат арестувани или прогонени от страната тя продължава да предава България и Българския народ.
9
0
 
5
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Лошото е, че те и техните отрочета не напускат държавата а нашите деца!!!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До Феликс Ед. Дз.тези изнесени факти потвърждават че всички милионери и бизнесмени у нас са били свързани с ДС и от там са им дошли парите...ето го убития банкер Кюлев...а за да станеш доцент или професор задължително си служил на дявола и са докладвали за колегите си...Лично мен ме е срам от тези колеги но народа и с диплама пак е *** че се кланя на такива мафиоти
7
0
 
4
 
! Отговори
Феликс Ед. Дз. преди 10 години
И на кого му пука? Чета, че ФБР също обявили списък на бившите и настоящите си агенти, този път на ескимосите в Аляска, и по точно на ловците на тюлени. Гатост, ба маа му и гадове!
6
1
 
2
 
! Отговори
Жора Депардиев преди 10 години
Още се говори за досиета и комисии-вече има второ поколение олигарси наследили активите на ДС. Темида е сляпа,прокурарурата е на колене -един съвет от мен,Терминал 2 е изхода!
5
1
 
0
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Ne mi puka I te shte zaminat v chujbina.A Mazneikov e prekrasen hirurg.
4
11
 
0
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Добре, че днес вече няма ДС и поради това няма и доносници.......
3
2
 
12
 
! Отговори
emigrant преди 10 години
Nyama otrasal bez agenti. Navsyakade donosnici! Kak shte jiveete? Jal mi e za vas!
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДС са се гарантирали от всякаде. Вербували са агенти които по ряка или непряка линия имат връзка с всевишния.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И те ли? След духовниците и те значи.