Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В южните държави и България, много хора имат собствени жилища, където живеят заедно различните поколения. В държави като Италия и Гърция е застъпен семейният дребен бизнес, където роднините си помагат и работят, а може би не се водят на работа. В България много млади хора си се натискат при мама, татко и баба и ходят през деня да пият по кафенце с цигарка и се прибират вкъщи на компютъра - какъв стимул имат да работят за 450лв. и примерно да плащат наем в голям град - почти никакъв.
87
1
 
14
 
! Отговори
стефан преди 10 години
лоша карма ,или просто демокрация...знам ли? обаче имам 5 кутии бира и мисля да ги изпия ,а утре вечер пак така
86
3
 
17
 
! Отговори
Пародия преди 10 години
Пародия са необразованите български работодатели,криминална пародия.По статистика над 80 % са със средно образование и над половината не са работодатели , а рентиери. Колкото до данъците и осигуровките.Не ги плаща работодателя ,плаща ги купувача ,защото са включени в цената на стоката.При работодателя се удържат ,при това фиктивно и най често за минимална заплата , защото друго място няма и защото това е все пак някакъв критерии , каква част от цената се дължи на работна ръка.
85
3
 
14
 
! Отговори
:) преди 10 години
В България масово се практикува правилото от социализЪма:"Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя"Затова ще си останем *** на Европа.
84
1
 
6
 
! Отговори
до 89! преди 10 години
Малко трудно ще срешнеш хора учили 7 години за магистратура и цена от 30 лв на ден ,баш в плочките ,но си прав!
83
0
 
17
 
! Отговори
1 преди 10 години
До Йовотака е.също не бива да се забравя дебелащината и простотията на селския *** наречен бизнесмен.защо не започнат проверки колко често дават заплати и колко осигуровки се внасят и как се гонят хора без да им се плаща нищо а работят като луди.това е защото бг бизнесмейна си е купил държавата и си прави каквото иска шопара с титла бг работодател.иначе всички палячовци обясняват каква криза било.криза била ама пари за лъскави стоки имат работодателите!
82
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След дълги опити да работя нещо сигурно и с развитие ,хванах 2 прости занаята-услуги и в момента е без значение дали сам ще съм си работодател или ще работя под чужда шапка.Въпроса е човек да си знае цената и да умее нещо при това добре ,после може да преговаря с "терористи".
81
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатата зависи единствено от търсенето на работна ръка и предлагането.... като не може да се намери кой да свърши една работа за 500 лв, започват да се предлагат повече. Така преди кризата общаци вземаха по 40-50 лв на ден. Щото нямаше за по-малко. Сега може да видиш строителни инженери дето лепят плочки за 30 лв на ден...
80
3
 
1
 
! Отговори
чичо преди 10 години
До съгласенТебе да не те е яд ,че взимат толкова.Я си гледай у твоята паница ***.
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГРАЖДАНИН 81Че какъв е проблема в това? Защо трябва пенсиите да са по-малки от минималната заплата?
78
2
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 10 години
Г-н Мобилен по старо му бродещ *** с катуна!Я ме светни колко трябва да изкарваш и за колко време и с каква сигурност ,че да си оставиш старата работа,да накараш жена си да си я остави,да плащаш някакъв вид такса -наем,да отпишеш децата.Знаеш ли колко като теб съм ги виждал!Идват като аслани връщтат се п...и!
77
0
 
33
 
! Отговори
Да ви кажа преди 10 години
Мобилтел преназначава работниците си и веднага стават на изпитателен срок.След това ги гонят и вземат стажанти.Това е Дикенсовия капитализъм.Работника е роб.
76
0
 
26
 
! Отговори
ТРЗ в частна фирма преди 10 години
Работници внимавайте!Бъдете умни.Без вашия труд,те, фирмите, нямат прогрес. Без ВАШИЯ потенциал, те са нищо. Вашия труд трябва да има,УВАЖЕНИЕ
75
0
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ама то ходенето на работа е скъпо удоволствие гаспада ЧОРБАДЖИИ някои набедени за такива...
74
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До съгласенЗащо ти и още един куп наемници ревете все и давате за пример заплата от 500 лв.?! За работодателя няма такова понятие като заплата, а разход за наета работна сила. Трябва ли да напомням, че разхода на работодателя не е 500 лв., а най-малко 800, като в някои случаи може да отиде и на 1000. Странно защо бачкаторите никога не поглеждат и този малък детайл и да вземат да си напънат клетките да потърсят обяснение що е така.
73
3
 
17
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 10 години
Все се питам как може мин.заплата да е по-малка от макс. пенсия ... Теа ;икономисти; да ми го обяснят това чудо...
72
0
 
17
 
! Отговори
залогът е малък преди 10 години
Взимам чисто 450 лв.Както обяснвах скоро на колеги, разликата между МРЗ и това което получаваме вече е прекалена малка.Залогът е малък и работодателите трбява да се замислятНо при тази безработица винаги ще се намерят и по гладни.
71
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако българина взима 100на лв по малко заради ***,100на лв заради политиците,шефа му го обира и тои със 100-200 ,то да сложим и монополите ,горивата и всичко останало със 100 и реално излиза ,че 500 лв от заплатата на всеки са изчезнал.
70
1
 
19
 
! Отговори
съгласен преди 10 години
До Анонимен 58съгласен с написаното и добавям.Не е нормално да има 500 лв заплата и 840 лв пенсии.Мнозинството знаем кои са привилегировани да ги получават.Изключвам миньори летци и други трудили се Визирам шапкарите, служителите на ДС и другата чиновническа изм..може да допълвате
69
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЙовоИ кой според теб е неудобния в работата в една частна фирма? Това да не ти е държавната администрация, че да важи правилото този е човек на този, а онзи на онзи? В частния бизнес никой не гони ей тъй хора от които е доволен.