Парадокс: Работа много, безработни - също

Много от наетите разочароват и бързо ги гонят от работа
24 фев 2014 17:00,
197
Парадокс: Работа много, безработни - също
Сред най-търсените служители са магазинерите. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Парадоксите на трудовия пазар в ЕС се запазват – в европейския портал EURES има повече от 2 млн. свободни работни позиции, а в същото време заетостта в общността намалява. Това показва статистиката в последния бюлетин на European Vacancy Monitor, изготвен от Европейската комисия. Данните се отнасят за второто тримесечие на 2013 година.

Статистиката за България показва, че наетите служители се увеличават с около 5% през анализирания период. В същото време у нас обаче има ръст на безработицата. Експертите разчитат тези данни като признак за растящи възможности за намиране на работа, но служителите не притежават нужните умения за длъжността.

Работодателите наемат служители за пробен период и след като не са удовлетворени от показаните умения, ги съкращават. Така се получава едновременно ръст на безработицата и ръст на броя на наетите служители.

Според бюлетина у нас сред най-големите и най-бързо растящи индустрии у нас е минната. Между второто тримесечие на 2012 година и второто тримесечие на 2013 година работещите в сектора са малко над 50 хиляди. В сектора на машиностроенето работят 52 хил. души. В селското стопанство заетите са малко над 33 хиляди.

Южните държави са на фокус

Данните показват още, че различията в трудовия пазар на ЕС вече са по оста „север – юг“. Южните държави страдат в много по-голяма степен от кризата, загуба на работни места и висока безработица сред младежите. Заетостта в Гърция намалява с 4,3%, в Португалия – с 4,1%, а в Испания – с 3,6%, показва още статистиката. Средно за целия ЕС заетостта през второто тримесечие на 2013 година е с 0,4% по-ниска спрямо същия период на предходната 2012 година.

Младежите без работа също са сериозен проблем за Юга – в Гърция почти 60% от младите хора (до 25 години) са безработни. За Испания този процент достига почти 56, а за Португалия е малко над 39. Средно за ЕС 24% от младежите са безработни, спрямо 15% през 2008 година.

В южните държави е характерно още и наемането на висококвалифицирани служители на длъжности, които не изискват висше образование. Основно възможностите за откриването на работни места са в областта на здравеопазването, продажбите и администрацията

В същото време нискоквалифицираните служители са почти два пъти повече, спрямо средното за ЕС – 33% от всички трудоспособни служители, спрямо 16% за ЕС.

Най-търсените служители

През второто тримесечие на 2013 година в първата петица на най-търсените и назначавани служители са магазинери, келнери, чистачи и камериери, макар и броят на наетите от тези сфери да намалява спрямо второто тримесечие на 2012 година

Ръст на наетите обаче има в областта на селското стопанство, показва още проучването към края на второто тримесечие на 2013 година, когато в ЕС са наети общо 269 хил. служители в този икономически сектор. Няма промяна по отношение на наетите служители в областта на здравеопазването – общо 264 хил. души. Расте и броят на наетите готвачи – 131 хил. през второто тримесечие на миналата година, показва още докладът.

Като цяло кризата доведе модата на временната заетост, която обаче може да се окаже нож с две остриета. В комбинация с ниска квалификация и умения временната заетост може да доведе до ниска продуктивност и по-лошо икономическо развитие. Това е особено сериозно предизвикателство за южните икономики, където броя на нискообразованите служители е по-голям от средния за ЕС.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: безработицанаети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
2
 
12
 
! Отговори
ДА ,БЕ ..ДА ХА,ХА... преди 10 години
....от утре ще им бачкаме на ЧЕРВЕНИЯ МОНОПОЛ ....БЕЗ ПАРИ !/....за по 200-300-лв/мес./НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ---"РОБИТЕ НА ТРУДА"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДГД.....ДРУГАРИ!!!!
107
1
 
37
 
! Отговори
VARNA преди 10 години
Естествено че няма да има желаещи ! Докато българската мутра не разбере че вече няма кой да му работи за 300 лева няма да има оправия ! Не може аз да работя като роб за 300 лева а той да си купува джип на любовницата за 50 хил. лева , тез да си ги нямаме вече ! Да наеме *** , ама и те не щат за 300 лева ...
106
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проблемът е в ниските заплати.Няма как да имам стимул да работя за 400-500лв,като се сетя за цените на стоки и услуги.Работя в Англия от 5 години,първите 2 работих във ферма по 12 часа на ден и изобщо не ми тежеше,защото бях стимулиран добре във финансов аспект.Ако тази работа трябваше да я върша в България за споменатите пари,щях да напусна още първата седмица.Ако ми даваш хубави пари ще се хвърлям като лъв,ако ще ми подхвърляш трохи не ме чакай да се влагам.
105
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След отварянето на европейския трудов пазар за БГ работници, българските работодатели, с течение на времето, ще бъдат принудени да предлагат по-високо заплащане, тъй като по-младите и можещи хора, владеещи езици, ще се изнасят нататък да търсят работа и тук няма да останат желаещи за работа, която изисква по-високи умения. Не стоят така нещата за общите работници, които, за съжаление в БГ са неизчерпаем източник на работна сила и заплащането там ще си е все така мизерно.
104
1
 
3
 
! Отговори
до 112 преди 10 години
Виж вторият ми пост(премести се съм посочил),та така друже,това имам впредвид и аз
103
3
 
2
 
! Отговори
Gigi преди 10 години
Ne se korete ne se vinete istinata e v KRAJBATA koito krade e dobre i vinagi e osigoren kakto i v zatvora taka i na vun za stotinki ne rabotete
102
2
 
66
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Наскоро в Петрич една счетоводна фирма търсеше офис служител с отлично владеене на гръцки и английски (писмено и говоримо). Заплата - 300 лева! Та това е отговорът на статията.
101
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тъжната истина е, че БГ икономиката в този и вид може да изхранва много малко хора. Останалите живеят на подаяния от държавата или от работещи роднини, най-вече в чужбина. Едно време сигурно е имало хляб за всички - селско стопанство и промишленост. След разпада 89-та, всички увиснаха във въздуха. За съжаление виждаме естествения подбор в действие: който може се изнася в Европа да работи, а другите - мизерстват. Социалната система няма да издържи на този натиск, на фона на европейските цени в БГ
100
3
 
8
 
! Отговори
маалата Сигантия преди 10 години
АБЕ НИЕ ОТ МААЛАТА ШЕ ДОЙДЕМЕ ДА ВИ РАБОТИМЕ БЕ. ЗА ЕДНА КОРИЧКА ЛЕБЕЦ ШЕ ВИ РАБОТИМЕ БЕ. НИЕ ОТ МААЛАТА НЕ САКАМЕ НОГО. САМО КОЛКО ДА ПРЕЖИВЕВАМЕ. НЕ СМЕ КАТО НЕКОИ ДЕКА СИ МИСЛАТ ЧЕ ШЕ ЖИВЕАТ ВЕЧНО И ТРЕБЕ ДА СБИРАТ НОГО ПАРИ ЗА ДРУГИО ЖИВОТ. ДРУГ ЖИВОТ НЕМА САМО ЕДИН Е...... ТЕ ТОВА САКАТЕ НАЛИ ДА ВИ РАБОТИМЕ ЗА ЛЕБЕЦО А ПА ВИЕ ДА АДЕТЕ ПРЪЖОЛИТЕ. Е ШЕ НИ ФАНЕТЕ ЗА ДЕДОВИО ДА НЕ ПОРАЗВЕДЕТЕ.
99
2
 
6
 
! Отговори
Do St John Red преди 10 години
Не се вторачвай в детайлите друже,натисни там където се чувстваш сигурен,ако не промени ситуацията по-остро,премести се,смени заниманието.Не се пускай по течението,защото тогава си само на минус,губиш ежеминутно
98
1
 
4
 
! Отговори
до 105 преди 10 години
Правилно и адмирации!Не само ,че не се стои на трибуквието ,но и е опасно да се застояваш!
97
1
 
16
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
До РазбирателНе ме разбирай погрешно, но може ли всички да сме преводачи, ексурозводи и пр.?Промишленост и селско стопанство трябва, останалото е за разкрасяване на статистиката.
96
9
 
19
 
! Отговори
Разбирател преди 10 години
Владея четири езика-по документи.Преподавам,ако няма-превеждам,ако няма-екскурзовод или по морето,под 2К на месец не падам.Отне ми 15 години докато зауча всичко добре.Изводът-Не мързелувайте,развивайте се постоянно,ако обичате удоволствията ги редувайте с самоусъвършенстването си,тогава няма кой да ви спре.Няма неможещи,има неискащи българи
95
3
 
1
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
До МДААМалко е с сложно, вярвам ти, че на масата не им се работи за жълти стотинки, но след като учиш медицина или нещо свързано с това, не смяташ ли, че си пилееш времето с обща работа (каквато допускам работиш съдейки по коментара ти)? А както останалите ти написаха, извън София, Пловдив и Варна, какво правим?
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Работете там където от Чорбаджията до метачката всеки знае какво работиш и го оценява!Никога не работете за хора попаднали по-случайност в даден бранш или отрасъл!
93
5
 
6
 
! Отговори
St. John Red преди 10 години
Ето защо е лош комунизма... защото, като не искаш да работиш те привикват на разговр и о чудо... доработва ти се и вземаш две петилетки за една...
92
2
 
19
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
До АнонименКакто работодателят гони така и работника напуска. За миналата година има 270 000 отказа за работа.При тази безработица има хора и за 100 лв. на месец да работят. Те трябва да се обучават, а може и да не издържат на изискванията.Хотелиерите искат висшиски с два езика и после ги карат само да сменят чаршафите.Бизнесът у нас не създаде високи технологии и...
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до МДАА: Ако си в София те разбирам, айде, и в Пловдив тук-таме има работа, но в станала част на БГ какво се случва, според теб - ?
90
0
 
13
 
! Отговори
Крадеца на мечти преди 10 години
Когато псевдосиндикалисти ми говорят за покачване на " минималната работна заплата" за себе си знам че ще работя още повече за все по-малко пари щото "така било социално справедливо" !А че труда в България не се оценява ?Няма значение, нали ? Важното е крадците на милиарди в пари и на нашите мечти да са на свобода а не в затвора...
89
16
 
9
 
! Отговори
МДАА преди 10 години
МЛАДЕЖКА БЕЗРАБОРИЦА ДО 25Г?!?!?!На 22 год. съм, работя от 16 годишен, работил съм и на три работи едновременно през лятото, на повече от 6 места, винаги съм намирал работа - стига да искам, отделно, че и уча в Медицински. Нашите могат да ме издържат, но на мен ми е неудобно от това. От всичките ми колеги работят само още 4 - *** човека, другите мятат вечер салфетки с оправданието, а) че няма кога да работят, б) че техните им дават, в) истината - че не им се работи ... масово явление. работа-има