Демокрацията не се подарява, за нея се борим всеки ден

Президентът призова всяко училище да "осинови" поне един паметник
Обновена: 3 мар 2014 21:20 | 3 мар 2014 19:58,
151

Снимка: БТА

За нас свободата - национална, но и лична, има особена стойност, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в столицата по повод на националния празник на България - 3 март, предаде БТА.

Той припомни думите на Любен Каравелов от 1869 г.: "За човека е потребна най-напред от всичко - свобода". Тя обаче, както е казал един друг знаменит българин - Пенчо Славейков, първо трябва да изгрее в сърцата, продължи държавният глава.

Руско-турската война от 1877-1878 г. разкъса оковите на вече свободните в сърцата, но все още поробени физически наши сънародници. По нейните бойни полета бе изкована нова свободна и модерна България, каза президентът.

Днес за 136-ти път ние скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода, отбеляза държавният глава.

В словото си той припомни, че Освобождението ни завеща Санстефанския идеал. Неговите граници обаче бяха начертани за първи път не от генералите и от дипломатите, а от свободните в сърцата си българи, посочи президентът. По думите му в днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват и които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България. Бъдещето ни зависи от всички нас. От изборите, които правим като личности и граждани, от решенията, които взимаме, от ценностите, които отстояваме, посочи той.

В словото си за националния празник Росен Плевнелиев отправи послание към всички млади българи:

"Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите,  записани в учебниците по история. То е изковано със себеотрицанието и саможертвата на бащите и дедите ни. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село, във вашия квартал, до вашето училище, читалище или парк. Нека всяко училище "осинови" поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, вие възстановявате връзката между минало и настояще".

Демокрацията и просперитетът не могат да бъдат просто подарени или инсталирани. Те се изработват, за тях се борим всеки ден, отбеляза държавният глава. Демокрацията е постоянен процес, като всяко усилие си струва. Така и с Родината - всяко усилие си струва, каза президентът.

В началото на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава. Държавният глава прие строя на представителните части на Българската армия, които поздрави по случай 3 март.

На церемонията бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, дипломати, граждани. Церемонията протече при засилени мерки за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
2
 
! Отговори
За Плевналиев ..... преди 10 години
определението ДЕМОКРАЦИЯ е нещо при което можеш чрез измама и президент да станеш, както и да переш безнаказано мръсни пари.
111
0
 
1
 
! Отговори
одисей1/2 преди 10 години
Руский цар е на земятанай-велик, над всички пръв;русите са наши братя,наша плът и наша кръв. Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата опора,тя е нашта висота! - Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ -СОЛОМОНЧО МАЗЕН гледам че си ме поизстрил ама аз съм пак тук, за да ти напомня да кажеш на оня *** с поклоните да го научи това и да го издекламира на своите ментори че сега е много актуално сещаш се - КРИМ
110
0
 
0
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
БОРБАВ тъги, в неволи, младост минува,кръвта се ядно в жили вълнува,погледът мрачен, умът не видидобро ли, зло ли насреща иде...На душа лежат спомени тежки,злобна ги памет често повтаря,в гърди ни любов, ни капка вяра,нито надежда от сън мъртвешкида можеш свестен човек събуди!Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамил
109
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се кахъри, Плевня...Борбата е безмилостно жестока.Борбата както казват, е епична.Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз.Какво тук значи някаква си личност?!
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Демокрадцията иска борба - вече 2 000 000 българи паднаха безславно в таз чутовна борба, като *** роби...
107
0
 
1
 
! Отговори
Към № 131 преди 10 години
До AнонименМалка корекция получаваме демокраДия
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквата нали е заслужил художник, Рамадан или Кунева да не са по долу?
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че нали паметниците са "осиновени" от деформаторския блок? Редовно ги пребоядисват. Рамадан или Касим Дал може да станат ректори на Худ. академия.
104
0
 
2
 
! Отговори
Aнонимен преди 10 години
Борим се за демокрация и получаваме "демокрация".
103
1
 
5
 
! Отговори
мравка преди 10 години
НА 3 МАРТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ РАЗБРАХ ОТ ПРЕЗИДЕНТА И РАПОРТУВАЩИТЕ ОФИЦЕРИ ЧЕ НЕ Е ИМАЛО ПЕТ ВЕКОВНО ТУРСКО РОБСТВО.ИМАЛО Е СЪВСЕМ НЕВИННО ПРИСЪСТВИЕ.НЕ Е ИМАЛО ТРИ СИНДЖИРА РОБИ,БАЛКАНДЖИИ ЙОВО,КЛАНЕТЕ БЕСЕНЕТА ИЗНАСИЛВАНИЯ,БАТАШКО КЛАНЕ.ТОВА Е ПОДМЯНА НА ИСТОРИЯТА И ПРИЗОВАВАМ ТЕЗИ КОИТО ВЧЕРА НИ Я ПОДНЕСОХА НА ТОЯ СВТЪЛ ПРАЗНИК ДА СИ СЛОЖАТ СМЕЛО *** И ФЕСОВЕТЕ,ДА ИЗДИГНАТ ТУРСКОТО ЗНАМЕ НА ПАРЛАМЕНТА,МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ И ПРЕЗИДЕНТСТВОТО.ПОЗОР ЗА ВАС БЕЗРОДНИ ПРОДАЖНИЦИ.
102
0
 
7
 
! Отговори
одисей1/2 преди 10 години
Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас -никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас. Немци, френци, англичанинаши са враждебници,дружни с нашите тирани,наши са изедници. Спекуланти са омразни -интерес им покажи,че да виж дела проказнии *** в тях лъжи.- *** такъв това го е писал Славейков , ама откъде да го знаеш, като речите ти ги пишат същите тия евреипидни-американци затова искат да изхвърлят нашите класици от училището защото казват истината
101
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 10 години
А, държавата кой ще я осинови г-н Президент?
100
3
 
5
 
! Отговори
тъподИВА преди 10 години
абе тоя като го видях как върви сковано пред войската и се кланя като като китаец, и като му чух неграмотната реч/кой му ги пише на тоя *** речите, трябва да е някой ***/ където не спомена кой има главната заслуга за нашето възстановяване като държава ,и ще ми дава акъл как да се грижа за паметниците на братята и на нашите опълченци, тоя *** едва ли може да изброи поне пет паметника, тоя жена си не може да оправи, а ние чакаме държавата да стегне, пълна скръб е тоя ***
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако това дето е 24 г. в България е демокрация-мерси, не я искам. Бедност, простотия, корупция, кражби, престъпност, наркотици, проституция, безработица, безпътица, налагане на ценности-парите и идоли-начина на живот на америка от които се взима най-лошото. Благодаря за демакрацията Ви господа управляващи България 24 години. Не искам Вас и фалшивата Ви демокрация!
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Демокрацията не се подарява"-напротив,ПОДАРЯВА се!!Подаряват Ви я във вид на офшорни сметки,имения в чужбина,яхти и разни други благинки от живота,за сметка на народа,който управлявате и сте му дали клетва да работите в негов интерес.Демокрацията,я прекарвате през призмата на личните си банкови сметки!!Колкото сметката е по-голяма,толкова демокрацията ви е по-силна!!Да,ама народът и децата му с демокрация не можеш да нахраниш-трябват и пари!!За това ДЕМОКРАТИЧНО робуват на западната икономика!
97
3
 
11
 
! Отговори
Разбирам някой умен преди 10 години
Разбирам някой умен, образован човек да каже тия думи. Но от устата на този неграмотен пу-ьо звучат странно.Та тоя *** хал хабер си няма нито от география нито от история / той каза: Прага е столица на Унгария /. Но, какво искаме от този кукльо като и този който ни ИЗМАМИ и го " курдиса " на стола не е по-образован. Хайде ще кажем той поне е пожарникар.
96
0
 
4
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Tvoite osinoveni neshta zad granicite na stranata dobre lise chuvstvat sigurno shte e taka zashtoto nesa pametnici a lichni imotii malki za teb izgodni dalaverki.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До TILKI Имаш ли завършен 3-ти клас? Или си някой смешен рабфаковец от малцинствата?
94
2
 
12
 
! Отговори
тома неверни преди 10 години
Абе ирландска пастирке,що не дадеш вилите си в Гърция на децата,да ходят на смени там,а ти поеми десетина паметника да подържаш.А с какъв мерак се изправяш да ни поучаваш,като жена си не можа да накараш да застане ДО ТЕБ Т.Н.ПРЕЗИДЕНТ чехлйо срам ме е от теб
93
0
 
20
 
! Отговори
СЯНКАТА НА ЦИОН преди 10 години
Никаква демокрация няма в България ! Никаква демокрация няма в ЕС и в САЩ !Това е една огромна измама, която ще бъде поддържана до момента, в който бъде поробен целия свят. След това маските ще бъдат свалени и ще бъде обявена световна диктатура отдавна наречена НОВ СВЕТОВЕН РЕД.Приказките за демокрация са приказки за наивници. Не може да има демокрация там, където има тотална бедност ! Не може да има демокрация в един тоталитарен съюз като ЕС, в който решенията се взимат само от Брюксел !