Демокрацията не се подарява, за нея се борим всеки ден

Президентът призова всяко училище да "осинови" поне един паметник
Обновена: 3 мар 2014 21:20 | 3 мар 2014 19:58,
151

Снимка: БТА

За нас свободата - национална, но и лична, има особена стойност, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в столицата по повод на националния празник на България - 3 март, предаде БТА.

Той припомни думите на Любен Каравелов от 1869 г.: "За човека е потребна най-напред от всичко - свобода". Тя обаче, както е казал един друг знаменит българин - Пенчо Славейков, първо трябва да изгрее в сърцата, продължи държавният глава.

Руско-турската война от 1877-1878 г. разкъса оковите на вече свободните в сърцата, но все още поробени физически наши сънародници. По нейните бойни полета бе изкована нова свободна и модерна България, каза президентът.

Днес за 136-ти път ние скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода, отбеляза държавният глава.

В словото си той припомни, че Освобождението ни завеща Санстефанския идеал. Неговите граници обаче бяха начертани за първи път не от генералите и от дипломатите, а от свободните в сърцата си българи, посочи президентът. По думите му в днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват и които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България. Бъдещето ни зависи от всички нас. От изборите, които правим като личности и граждани, от решенията, които взимаме, от ценностите, които отстояваме, посочи той.

В словото си за националния празник Росен Плевнелиев отправи послание към всички млади българи:

"Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите,  записани в учебниците по история. То е изковано със себеотрицанието и саможертвата на бащите и дедите ни. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село, във вашия квартал, до вашето училище, читалище или парк. Нека всяко училище "осинови" поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, вие възстановявате връзката между минало и настояще".

Демокрацията и просперитетът не могат да бъдат просто подарени или инсталирани. Те се изработват, за тях се борим всеки ден, отбеляза държавният глава. Демокрацията е постоянен процес, като всяко усилие си струва. Така и с Родината - всяко усилие си струва, каза президентът.

В началото на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава. Държавният глава прие строя на представителните части на Българската армия, които поздрави по случай 3 март.

На церемонията бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, дипломати, граждани. Церемонията протече при засилени мерки за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
12
 
! Отговори
Осиновител преди 10 години
Голямо осиновяване у нас,голямо нещо - то не бяха кучета,котки,мечки и какво ли не,сега и паметниците.Накрая да се намери някой да осинови и държавата,пък вие да си гледате само офшорките и задграничните имоти
91
0
 
12
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До къде я докарахме - да "осиновяваме" Ботев, Левски, Кирил и Методи, Александър II...
90
12
 
7
 
! Отговори
N преди 10 години
Колкото и да се борим докато има *** комунистчета ни да подкрепят това жалко правителство никога няма да има демокрация нито оправия в тази страна.
89
3
 
2
 
! Отговори
муку преди 10 години
и румене, стига плю, ами се хвани на нормална работа, че това е до време. здрав прав мъж с женски клюки сезанимава, баси плужеците мазни
88
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помакът Расим Офшорчиков се представя за президент.Голям резил.Слугата на банкянския чалгар ни говори за свободата.Докъде я докарахме.Отврат.
87
3
 
15
 
! Отговори
дебелия преди 10 години
Гледам го тоа и се чудя султана не беше ли по-хубав!?
86
5
 
4
 
! Отговори
mu преди 10 години
никой за нищо не се бори, само седите плюете, философствате, после ракийка салатка, и празни приказки. Гледах проучване 40 % пак няма да гласуват, и това не са малцинствата и пенсионерите, нито националистите в различните им форми. Затова сме на този хал, само седите, дремете и бла бла. Отидете гласувайте и после мрънкайте. Ама-ха. Били наказвали някого като не гласували. Дръжки и коприва. Себе си наказвате. И кво му има на президента бе. Тва не не ви е футболен мач, да викате за сини червени...
85
0
 
14
 
! Отговори
4ru.eu преди 10 години
Не само че за демокрацията се борим всеки ден, а и всеки ден даваме жертви от тази борба - с по 8 души на ден се стопява населението на България.
84
13
 
1
 
! Отговори
TILKI преди 10 години
ТУРСКО РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО.Да си Роб е да са ви продавали и купили като *** и РОБИ. ИМАЛО Е ОСМАНСКО ЦАРСТВО КЪДЕТО Е ИМАЛО ДОСТА ЧОРБАДЖИИ,ВЕЗИРИ И ОФИЦЕРИ БЪЛГАРИ И ХРИСТИЯНИ
83
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"NAI-SKAPANIAT BG PRESIDENT."На най-скапаната нация.
82
16
 
7
 
! Отговори
по- голяма ГАД преди 10 години
от българина НЯМА на Света !!!
81
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АЗ ИСКАМ ДА ИМА ПАМЕТНИК НА ОСМАН ПАША В ПЛЕВЕН И НА МИТХАТ ПАША В РУСЕ ЗАЩОТО ТЕ СА С НАЙ ГОЛЕМИТЕ ЗАСЛУГИ ПРЕД БЪЛГАРИЯ
80
0
 
14
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Свободата ни е изкована със себеотрицанието на руснаците загинали за България. Имало е българи със себеотрицание, но твърде малко - затова не сме се освободили сами и затова сме крайно слаб и несплотен народ - няма истинско себеотрицание
79
11
 
5
 
! Отговори
до 92 преди 10 години
Борисов е приятел с Ердоган,НО сегашните *** правят тракийска зона с турско влияние.!!!!!кой е за трепане според теб?а да те видим дали си ***?
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гад!
77
2
 
6
 
! Отговори
краси преди 10 години
Ако може да направите изключение за бронзовите и метални паметници и ги дадете за осиновяване от махалите. Не дискриминирайте ***.
76
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като почнат с тия празни приказки и заучени фрази... След 10ина години в милата ни България ще преобладават *** и турци, за това ли е била саможертвата на героите от Руско-турската война... След турчулята дойдоха комунистите, демокрацията, европа и т.н. Какво Освобождение, какви 5 лева...
75
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Предлагам президента да поведе осиновяването на паметници и да осинови паметника на Съветската армия.
74
8
 
7
 
! Отговори
Дон Кольо преди 10 години
Може да не го харесвам, но президента е прав. Демокрацията не се дарява, тя се завоюва. От време на време се налага Дървото на Свободата да бъде поливано с кръвта на патриоти и на тирани., това е казал Томас Джеферсън.
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бягай в банкя бе ***,кой те слуша пък теб