Демокрацията не се подарява, за нея се борим всеки ден

Президентът призова всяко училище да "осинови" поне един паметник
Обновена: 3 мар 2014 21:20 | 3 мар 2014 19:58,
151

Снимка: БТА

За нас свободата - национална, но и лична, има особена стойност, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" в столицата по повод на националния празник на България - 3 март, предаде БТА.

Той припомни думите на Любен Каравелов от 1869 г.: "За човека е потребна най-напред от всичко - свобода". Тя обаче, както е казал един друг знаменит българин - Пенчо Славейков, първо трябва да изгрее в сърцата, продължи държавният глава.

Руско-турската война от 1877-1878 г. разкъса оковите на вече свободните в сърцата, но все още поробени физически наши сънародници. По нейните бойни полета бе изкована нова свободна и модерна България, каза президентът.

Днес за 136-ти път ние скланяме глави с признателност пред саможертвата на хилядите руснаци, белоруси, украинци, румънци, финландци, арменци, грузинци, поляци, литовци, латвийци, естонци, сърби и черногорци, участвали във войната. С гордост си спомняме и за онези хиляди наши предци от българското опълчение, които с подвига си доказаха на света, че след 500 години чужда власт българинът е заслужил своята национална свобода, отбеляза държавният глава.

В словото си той припомни, че Освобождението ни завеща Санстефанския идеал. Неговите граници обаче бяха начертани за първи път не от генералите и от дипломатите, а от свободните в сърцата си българи, посочи президентът. По думите му в днешния ден е важно да намерим точките на съгласие, които ни обединяват и които ще ни помогнат заедно да работим за модерна и просперираща България. Бъдещето ни зависи от всички нас. От изборите, които правим като личности и граждани, от решенията, които взимаме, от ценностите, които отстояваме, посочи той.

В словото си за националния празник Росен Плевнелиев отправи послание към всички млади българи:

"Млади сънародници, миналото ни е много повече от фактите,  записани в учебниците по история. То е изковано със себеотрицанието и саможертвата на бащите и дедите ни. Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село, във вашия квартал, до вашето училище, читалище или парк. Нека всяко училище "осинови" поне един паметник. Грижейки се за тези национални светини, вие възстановявате връзката между минало и настояще".

Демокрацията и просперитетът не могат да бъдат просто подарени или инсталирани. Те се изработват, за тях се борим всеки ден, отбеляза държавният глава. Демокрацията е постоянен процес, като всяко усилие си струва. Така и с Родината - всяко усилие си струва, каза президентът.

В началото на тържествената заря проверка на площад "Народно събрание" бяха посрещнати знамената-светини на българската бойна слава. Държавният глава прие строя на представителните части на Българската армия, които поздрави по случай 3 март.

На церемонията бяха председателят на Народното събрание Михаил Миков, премиерът Пламен Орешарски, патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши военни, дипломати, граждани. Церемонията протече при засилени мерки за сигурност.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не е ли по-добре по един депутат да осинови всяко училище. Сутрин че го ранат с баничка и бозъ, на обяд мазен ориз с тридневна зелена салата, вечер - е, може малце винце с бобец. И от време на време - шамари, те учениците така и така са тренирани вече, тамън че превъзпитат и дупетатите, Nice, a?
51
2
 
9
 
! Отговори
... преди 10 години
Една земя припита с кръв, не се продава на турци, американци и руснаци и друга пасмина.
50
1
 
8
 
! Отговори
плювньо ошфороглу преди 10 години
"Подкрепете грижата за историческите паметници във вашия град, село, във вашия квартал, до вашето училище, читалище или парк. Нека всяко училище "осинови" поне един паметник".Това е призив на класически комсомолец.Дай личен пример,извади от крадените пари в офшорките и "осинови" ти първи паметник,а ако всички крадци на жълтите павета,които окрадохте държавата "осиновите" по един ще трябва да поръчваме нови!Не стига,че ви купиха хората палати,ами и наглеци като тоя говорят за "осиновяване"
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЦ Варна е на ЧЕЗ и е в окаяно състояние,както всички ТЕЦ-ове без Гълъбово.Върхът на наглостта е ,че на тези ТЕЦ-ове им се плаща за студен резерв/разбирай за да не работят/от парите на данъкоплатеца вместо да се инвестират средствата другаде.
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ти таковам и демокрацията, масоно-юдейска. Марионетка, ***.
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ***,пък за какво се е борил?
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Случайно ли е че днес на 3-ти март по НВО излъчиха последователно два унизителни за Бългагрия филма - "Хотел Рай" и "Бетонни фараони" (и двата са за *** в България).
45
7
 
6
 
! Отговори
до ПАК преди 10 години
Напротив!! В момента всичко е руско!:) Купуват се заводи от руснаци и земя също се купува от руснаци:) ТЕЦ Варна го купуват руснаци за твое сведение:)
44
1
 
9
 
! Отговори
stalin преди 10 години
ти па за кво са бориш бе,бай Расиме?
43
0
 
8
 
! Отговори
Лела Ванка така каза преди 10 години
ТРЕТО ОКО-ДУХОВНОСТ И РЕАЛНОСТ ЗА ЖИВОТА НИ!ЛЕЛЯ ВАНГА КАЗА-НАРОДА ЩЕ СЕ СЪБУДИ И ЩЕ ДОБИЕ ОНЕЗИ СЪПРОТИВИТЕЛНИ СИЛИ С КОИТО ДА ИЗКОРЕНИ ВСЯКО ЛИЦЕМЕРИЕ С КОЕТО ГО ДЪРЖАТ БЕДЕН И БЕЗПРАВЕН.ЩЕ Е СТРАШНО ЗА ЛУСТРОСАНИТЕ ПОЛИТИЦИ С МАРКА 24 ГОДИНИ КОИТО УПРАВЛЯВАХАЗАТВОРИТЕ ЩЕ СА ПЪЛНИ НО И ЩЕ ИМА ОБЕСЕНИ ПОЛИТИЦИ ПО СТЪЛБОВЕТЕСЛЕД ТЕЗИ СЪБИТИЯ КОИТО ЯСНО НАЗРЯВАТ СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ В БГ ЩЕ ЧЕТАТА ОТ УЧЕБНИЦИТЕ ПО ИСТОРИЯ ПОД МОТО-НЕ ПРАВЕТЕ КАТО ТЯХ ЗА ДА НЕ УСЕТИТЕ ЮМРУКА НА НАРОДА!
42
1
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
На България не й е нужна демокрация.
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZZarstvo Balgaria i Tarnovska Konstituzzia
40
1
 
17
 
! Отговори
До Росен преди 10 години
Изчисти ли? Наготви ли? Изпра ли? Изми ли чиниите? Изхвърли ли ***?, че се занимаваш с мъжки работи!
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За нас свободата - национална, но и лична, има особена стойност, каза президентът Росен Плевнелиев"Роска, я пусни една пералня най-добре
38
1
 
11
 
! Отговори
М.Ататюрк преди 10 години
Незнам дали ще ме подкрепите,но на всички ни омръзнаха разни псевдо-демокрации,права и тем подобни,ние сме балкански народи..Обичаме да си живеем,както ни се иска,без някой да ни налага каквото и да е било,разни права,равенства,от които лъха лицемерие и двуличие в изобилие.Ние не искаме да вземат нашето,както ние тяхното,нашата природа,ракийката ни,нищо с което ние се окачествяваме,било то турци или българи..Искаме да си запазим обичаите,традициите,а не да ни нареждат разни глупости,благодаря Ви
37
3
 
16
 
! Отговори
zzz преди 10 години
Боже , срам ме е даже да го гледам тоя червей !Предизвиква само погнуса !
36
2
 
16
 
! Отговори
Чехълчо идиота преди 10 години
Абе това ли беше недуразумението,което си организира тайни срещи с турци? Това нищожество говори за чужда власт?***,били сме под турско робсто,а не под чужда власт?Оставка на този никаквец с офшорките,срамно е подобно недуразумение да е президент!
35
12
 
1
 
! Отговори
Хор преди 10 години
До КорКой те е поробвал бе, прабаба ти робиня ли е била? Аман от *** - патриотари!
34
2
 
10
 
! Отговори
КОИ преди 10 години
Мюсю президен КОИ ви накара да признаете незаконното///демократично/// правителство във Украина и КОИ ви накара да предадете БЕСАРАБСКИТЕ НИ БЪЛГАРИ КОИ,КОИ,КОИ,КОИ,КОИ,КОИ,КОИ
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Посегателството над паметниците трябва да бъде осъждано. Не може всеки *** да ходи и да дращи по паметниците има други начини за изразяване на недоволство. Много просташко и грозно е да оскверняваш миналото.Тези драскачи как ще се чувстват ако някой италианец изрисува паметника на Ив.Вазов в Рим както на него му скимне, защото не знае кой е това и за какво се е борил или нещо не му харесва. Най-малкото, всеки паметник е изкуство и някой го е сътворил и е нужно уважение. Всеки може да дращи