Разликата в заплащането на мъжете и жените у нас - 15%

Тя е в полза на силния пол, сочи анализ на Евростат
Обновена: 7 мар 2014 08:14 | 7 мар 2014 07:57, Веселина Йорданова
22
Разликата в заплащането на мъжете и жените у нас - 15%
Снимка: архив, БулФото

Разликата в заплащането между мъжете и жените у нас е около 15 на сто в полза на силния пол и е на приемливо средно европейско ниво, показва анализ на Евростат за неравнопоставеността в заплащането между половете. В ЕС-28 брутното почасово възнаграждение на жените през 2012 г. е било 16,4 на сто по-малко от това на силния пол, сочат данните на европейската статистика.

Най-високи разлики в нивата на заплащането между половете са регистрирани в Естония - там жените получават около 30 на сто по-малко от мъжете. В Германия, Австрия, Чехия и Словакия разликите в заплащането между мъже и жени варират от 22 до 25 на сто във вреда на дамите.

Най-ниски разлики в нивата на заплащането между мъже и жени са регистрирани в Словения - 2,5 на сто, Малта и Полша - малко над 5 на сто.

Анализът отчита също, че неравнопоставеността в заплащането между половете е по-силна в частния, отколкото в държавния сектор. В публичния сектор служителите са защитени от колективни трудови договори и там ролята на държавата е много по-силна, отколкото в частния сектор, сочат данните на европейската статистика.

Най-високи разлики в частния сектор при заплащането на мъже и жени са регистрирани в Португалия - над 30 на сто, Германия - 26 на сто, Кипър, Словакия и Великобритания - по 24 на сто и други. Най-ниски разлики в заплащането в частния сектор между мъже и жени са открити в Словения - 9 на сто. За България този показател е 12,6 на сто.

В публичния сектор най-високи са разликите в заплащането между половете в Унгария - 24 на сто, а също в Чехия и България - по 21 на сто. Най-ниски нива на разлики в заплащането между мъже и жени в държавния сектор са регистрирани в Полша - 3,7 на сто и отново Словения - 5 на сто.

Размерът в разликите в заплащането между мъже и жени е силно диференциран и в отделните икономически области в отделните страни на ЕС. Естония е лидер в разликата на заплащането между мъже и жени в бизнеса /30 на сто/, промишлеността /33 на сто/, застраховане и финанси /45 на сто/, образователна система /25 на сто/, изкуства и култура /28 на сто/.

За България разликите в заплащането между половете по икономически дейности са: бизнес /14,7 на сто/, промишленост /25,7 на сто/, застраховане и финанси /26,7 на сто/, образователна система /13 на сто/ и култура и изкуства /26 на сто/.

Според анализа на Евростат дисбалансът в заплащането между половете се дължи на институциите в отделните страни, както и на обществените нагласи, които регулират професионалния и личния живот на двата пола. При всички случаи обаче неравнопоставеността в заплащането между половете на Стария континент остава висока и е в полза на мъжете, констатира европейската статистика.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Розалия преди 10 години
За съжаление равнопоставеност м/у половете у нас няма.Да, всички учим, работим , но трябва справедливо да отчетем, че ежедневието на жената в България е по-натоварено.В това отношение съм съгласна с написаното от 15 пост.Еманципацията в заплащането е по -скоро пожелателна, отколкото реална. Вярвам, че ще дойде момента да се заплаща според труда, а не според пола.
17
0
 
5
 
! Отговори
9 преди 10 години
Чета коментари за образовани хора,ами то вече образовани и знаещи много има и с хубави и переспективни образования и с езици,но заплати не се дават,колкото и да се напъваш,не се плаща в тази държава,а що се отнася до жените и мъжете в заплащането,на много места са изравнени силите.Това мерене трябва да спре вече,но винаги има комплексарчета,които ще го натякнат.
16
2
 
2
 
! Отговори
9 преди 10 години
До Анонимен До 17 Къде ги видя тези жени?Недей да съдиш,по ***!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се на жените как може цял ден да бачкат и после да търчат в къщи да готвят да се занимават с деца и всъщност да продължавата да работят.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не са жените, мъжете са умрели.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно ,че коментиращите мъже ревът "колко на жените им било лесно и как мъжа бил глава на семейство". Пичове в кой век живеете?! Щото в този всички учим по-равно,бачкаме по-равно и всеки носи своя равностоен принос в семейния бюджет. Говорим за масовата българка.Видели сте вие 2-3 кифли и дай да плюем срещу нормалните жени в БГ дето бачкат като ненормални,гледат си къщата и децата.Аман от некадърни ревлювци! Не ги бива за нищо и все някой им е виновен!Жените,държавата,шефът!Аман!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Минъор в Ораново 500лв ,продавачка в софииски магазин 700лв!Да ви имам и държавата и синдикатите и ахмаците !
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В нормалните фирми не те питат мъж ли си жена ли си ,а колко работа вършиш.В магазина не те питат мъж ли си жена ли си ,а колко пари трябва да даваш.Даже е смешно ,че се говори само за 15% при положение ,че мъжете по-често извършват рискова и физически натоварена работа.То не е и лъжа ,че в България е пълна анархия в заплащането.
10
4
 
7
 
! Отговори
Копач преди 10 години
А сега пък си представете,че носиме камъни на ръце и мъжът носи 1тон,жената 600кг.И накрая всички вземаме еднаква заплата.Много ли ще ви е приятно ?
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А сега си представете, че жена ви работи на отговорна позиция и взима по-малка заплата от колегата си мъж, който е на същата позиция като нея и със сходно образование и опит. Много ли ще ви е приятно?
8
0
 
13
 
! Отговори
Не е вярно преди 10 години
В България повече вземат шуробаджанаците и лижещите дирниците на началниците. Останалите играят ролята на обслужващ персонал. И ако възроптаят им се казва дежурното "като не ти харесва напусни". Ще напуснеш, ама навсякъде е едно и също. Затова който е млад и кадърен им казва "***" и хваща самолета. Който има глава - да мисли. Който няма - да лиже сол и блее щастливо.
7
1
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До Анонимен 6точно. Само да добавя, че част от необразованото население са си българи
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България е страна в която преобладава необразованото и нискоквалифицирано население включващо над милион и половина ***. Полуориенталския характер също дава отражение, Много малка част от мюсулманското население женската половинка излиза да работи на вън.
5
1
 
9
 
! Отговори
Бади преди 10 години
Ако се гледа отгоре може би мъжете взимат средно повече от жените. Но ако се гледа специфично нещата за позиция X в компания Y парите са едни и същи
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нормално парите да се дават на мъжа, защото будалите им плащат сметките,купуват им подаръци,коли,плащат гражданска,плащат ремонтите,плащат всичко.Така че парите трябва да са в тях.
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вижте каква е разликата между шефове и подчинени.
2
13
 
10
 
! Отговори
ФАКТ преди 10 години
Ами нормално! Мъжете се блъскат да учат и да бачкат, за да могат да се издигнат в кариерата, а жените ги мързи и с едно отваряне на краката или с една сфирка стават некадърни шефки! И после защо работата не въри!
1
0
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 10 години
В училищата такава разлика нЕма. Ама това значи ли, че всички са добре?