"Екзакта": ГЕРБ води с 3.6% на БСП преди евровота

С шансове за евродепутати са 6 партии
Обновена: 17 апр 2014 13:49 | 17 апр 2014 13:49,
145
"Екзакта": ГЕРБ води с 3.6% на БСП преди евровота
Снимка: архив Булфото

3,6% е разликата между ГЕРБ и БСП преди предстоящите избори за евродепутати, сочи последното социологическо изследване на „Екзакта Рисърч Груп“. За партията на Бойко Борисов биха гласували 22,5%, а за левицата – 18,9%.

С шансове за представители в Европейския парламент са също ДПС (6%), „България без цензура“(5,3%), Реформаторският блок (5,2%) и АБВ (5%). Партията на Волен Сидеров би събрала 1,9%.

Социологическото изследване е проведено в периода 4-10 април и в него са участвали 1250 пълнолетни граждани.

44,3% от анкетираните заявяват, че ще отидат до урните на 25 май. Социолозите обаче прогнозират по-ниска активност от декларираната. Колкото по-голямо е населеното място, толкова по-малко хора имат намерение да гласуват на изборите, сочи проучването. Желанието да гласуват е най-високо - 70%, сред респондентите, които твърдят, че се чувстват представени в настоящия парламент. Едва една трета от заявилите, че не се чувстват представени в парламента, изразяват готовност да гласуват.

Българите като цяло определят предстоящите избори за евродепутати като важни за страната. 44% твърдят, че те са много важни, а 35% - донякъде важни.

Над половината от българите не се чувстват представени от партиите в сегашното Народно събрание. Едва 30% твърдят, че се чувстват политически представени, като това са предимно симпатизанти на БСП и ДПС. Сред най-непредставените са предимно младите, образованите, трудово активните, жителите на градовете.

37% от българите са разочаровани от политическата сила, на която симпатизират. Най-често това са жени, хората на възраст между 30 и 60 години, жителите на градовете извън София. Най-малко са разочаровани симпатизантите на ДПС - 25%. Разочарованите при ГЕРБ и БСП са съответно 32% и 31%.

Социолозите от „Екзакта“ описват профилите на хората, които заявяват симпатии към една или друга политическа партия.

Най-често избирателите на ГЕРБ са хора на възраст до 40 г., те са високообразовани, със среден или по-висок жизнен стандарт. Те живеят предимно в градовете.

Проучването показва, че БСП е най-автентичният изразител на интересите на ромите. Социолозите отчитат и активизация в електората на ДПС.

Симпатизиращите на РБ са хора на възраст между 40 и 59 години, високообразовани българи, работещи хора и жители на столицата и на големите градове. Макар и в друг мащаб, сега РБ успява да възстанови и рестартира профила на десния избирател от началото на демократичните промени у нас.

Избирателите на „България без цензура“ са най-често хора на възраст до 30 години със стандарт около средния. ББЦ получава резултат над средния в столицата. Партията на Николай Бареков успява да се пребори за гласове на избиратели от всички посоки на политическия спектър. Най-много обаче са избралите на ББЦ сред хората с националистически профил.

Избирателите на АБВ са високообразовани хора на възраст над 50 години, както и жители на столицата и на големите градове. Няма съмнение, че разочарованите леви симпатизанти са ресурс на АБВ /вече над 20% от тях/. Прави впечатление, обаче, че формацията се ползва и със симпатиите на привърженици на различни партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
0
 
! Отговори
Градския преди 10 години
"Екзакта", ха,ха,ха!!!Колко сте жалки!Ха, ха ,ха!
124
2
 
4
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Не знам дали ГЕРБ води на БСП с цели 3 %, но Червен Кольо би отрекъл подобно нещо и дори ще твърди, че БСП води с 3 %. Не е лесно да си комунист - все някой или нещо ти пречи да реализираш мечтания авторитарен строй, равенството в доходите, безплатните социални услуги (здравеопазване, образование), държавна политикономия и други приказки за лека нощ.
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе па ли ме занимават с филиали на БКП.... Аре балъци, на топлите бюлетини... Герб-Мерб, БСП-ДПС, к*ра ми Янко.....
122
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С повече води, господа! С много повече! Затова БСП и коалиция се тресе от страх и само се хвали колко добрини за хората е сторила и колко страшно ще стане, ако ТЕРБ се върне във властта.Заплахите към опозицията не са престанали. Всъщност те и само с това се занимават. Некадърници крадливи. Нямат насищане, макар че само това правят.ОПС! И със заеми, разбира се, ни задължават. Не се умориха да вземат милиарди заеми и да обещават увеличение на пенсиите, но те още не са получили унизителните 3 лева.
121
7
 
2
 
! Отговори
Ринго преди 10 години
Е как така стана, че ГЕРБ са първи като всеки ден им напускат поне по двама депутати? То остана ли някой въобще в тяхната парламентарна група? - абсолютно вярно!
120
3
 
2
 
! Отговори
Сириус преди 10 години
Е как така стана, че ГЕРБ са първи като всеки ден им напускат поне по двама депутати? То остана ли някой въобще в тяхната парламентарна група?
119
2
 
3
 
! Отговори
Сириус преди 10 години
Eто тази агенция никога, никой не я е чувал, но се дават резултатите й все едно, че нещо много важно е станало!
118
1
 
1
 
! Отговори
Eмил преди 10 години
Социологически проучвания на готовността за гласуване на гражданите в България и Прогнозни резултати за предстоящи избори,при съществуващите противоборства в 42-я Парламент,както и политическо поведение на партиите извън парламента ,при продължилите повече от 6 месеца протести против правителството на управляващата коалиция, прави прогнозата нереалистична.Кризата в Украйна,позицията на властите,оценката на ЕК и т.н,прави резултата поръчков или пристрастен,затова непредвидим.
117
2
 
4
 
! Отговори
Ангел Петров преди 10 години
Всичко е лъжа и измама. Мира Радева се скри, но Лидия Йорданова веднага я замени.
116
3
 
3
 
! Отговори
социолог преди 10 години
На поръчкови социолози не вярвам.
115
2
 
3
 
! Отговори
Kamenova преди 10 години
ГЕРБ в никой случай не е първа политическа сила. Шефката на Екзакта" Лидия Йорданова беше уволнена от Михаил Миков, затова са такива резултатите.
114
8
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
БСП е сигурният победител на евроизборите.
113
5
 
3
 
! Отговори
Hristov преди 10 години
За никога не е тайна за кого работи Екзакта". Естествено, че резултатите от проучванията ще са в полза на Боце и Гоце.
112
6
 
3
 
! Отговори
АБВ преди 10 години
Лидерът на АБВ Георги Първанов и водачът на евролистата Ивайло Калфин са силен тандем. Те двамата заедно са одобрявани от 17 процента от българите, като рейтингът и на двамата е поотделно по-висок от този на Сергей Станишев.
111
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Истината боли, червени селяни. Свиквайте!
110
6
 
15
 
! Отговори
П.Петров преди 10 години
Определено БСП са *** партия и то на паразитиращите ***, които се издържат от социални помощи и майчински, не плащащи данъци и осигуровки. На тях разчитат, за да са във властта и им угаждат, за да могат да крадат на воля от вашите данъци.Като не гласувате вкарвате вкарвате в европарламента партия, която я е грижа повече за паразитиращите *** отколкото за нормалните данъкоплатци!
109
22
 
9
 
! Отговори
Naidenov преди 10 години
БСП ще са първа политическа сила, въпреки напъна на платените партийни социологически агенции като Екзакта.
108
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Болни мозъци !
107
17
 
18
 
! Отговори
Иван Стоянов преди 10 години
Шефката на Екзакта я уволниха от НЦИОМ, защото е герберка. Хайде сега всички да си отговорим на въпроса това истински резултат на проучване ли е, или подлагане на вожда Борисов.
106
16
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 10 години
Тази агенция Екзакта както е тръгнала ще задмине и Мира Радева по подмазване на Борисов.